Hedera helix 'Glacier'

Klimop 'Glacier'
De Hedera helix 'Glacier' valt op door de witbonte bladeren. Deze winterharde en groenblijvende klimplant heeft net als de Hedera helix relatief kleine bladeren, waardoor de 'Glacier' wat minder snel groeit dan andere hederasoorten. U kunt de Hedera helix 'Glacier' goed toepassen in een groene erafscheiding of als bodembedekker. De soort groeit op zowel zonnige als schaduwrijke standplaatsen en in elk bodemtype. Houd echter rekening dat de wortels niet in te natte grond komen te staan. Lees meer
 • Bloeitijd: september, oktober
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, veengrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
 • ionicons-v5-q
  Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
 • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
 • Alle info en specificaties
 • Wind: beschut, windbestendig, zeer beschut, normaal
 • Bloemkleur: crème
 • Bloeitijd: september, oktober
 • Sierwaarde: bloem, siervruchten
 • Ecologische waarde: bijen
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, veengrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
 • Bladkleur: bont: groen/wit
 • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
 • Bodemvochtigheid: droog, lichtvochtig, nat, vochtig
 • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
 • Hoogte volwassen plant: 200 - 300 cm
 • Wintergroen: ja
 • Groep planten: klimplanten
 • PH bodem: kalkrijk, neutraal, zuur

Kies uw maatArrow down

Filter uw vorm en maat
Filter uw vorm
en maatArrow down
 80- 100, C2
Hedera helix 'Glacier'
80 tot 100 cm hoog, pot 2 liter
Haag Losse haagplanten
Vorm Klimplanten
aantal per strekkende meter 5
€ 6,16
Uit voorraad leverbaar toon beschikbaarheid
Voorraad
33
Uit voorraad leverbaar
vak 324 - Klimplanten
3
Uit voorraad leverbaar
vak 324 - Klimplanten
500
Levertijd 5-10 werkdagen
MOBILANE, SCHERM 120x180, CP
Hedera helix 'Glacier'
Mobilane scherm, LxH 120x180cm, cocopeat 'pot'
Haag Kant & Klaar Haag
Hekwerk? Ja
Haagmerk Mobilane hagen
€ 179,95
Levertijd vanaf 15 jun toon beschikbaarheid
Voorraad
499
Levertijd vanaf 15 jun
MOBILANE, SCHERM 120x180, HHB 145x60x50
Hedera helix 'Glacier'
Mobilane scherm, LxH 120x180cm,Hardhouten bak (LxBxH) 145x60x50cm
Haag Kant & Klaar Haag
Hekwerk? Ja
Haagmerk Mobilane hagen
Uitsluiten van calculator ja
€ 817,10
Levertijd vanaf 15 jun toon beschikbaarheid
Voorraad
100
Levertijd vanaf 15 jun
MOBILANE, SCHERM 120x180, HHB 145x60x50, MET WIELEN
Hedera helix 'Glacier'
Mobilane scherm L120xH180cm bak hardhout met wielen 145x60x50cm
Haag Kant & Klaar Haag
Hekwerk? Ja
Haagmerk Mobilane hagen
Uitsluiten van calculator ja
€ 982,10
Levertijd vanaf 15 jun toon beschikbaarheid
Voorraad
100
Levertijd vanaf 15 jun

Ga direct naar:

 

Hedera helix 'Glacier' (klimop)

De Hedera helix 'Glacier' valt op door de witbonte bladeren. Deze winterharde en groenblijvende klimplant heeft net als de Hedera helix relatief kleine bladeren, waardoor de 'Glacier' wat minder snel groeit dan andere hederasoorten. U kunt de Hedera helix 'Glacier' goed toepassen in een groene erafscheiding. Met behulp van losse haagplanten kunt u zelf een haag creëren. Wilt u direct een dichtgegroeide haag? Kies dan voor één van de Kant & Klaar Hagen. U kunt de Hedera helix 'Glacier' ook uitstekend als bodembedekker aanplanten. De soort groeit op zowel zonnige als schaduwrijke standplaatsen en in elk bodemtype. Houd echter rekening dat de wortels niet in te natte grond komen te staan. 

 

 

Planteigenschappen van de Hedera helix 'Glacier' (klimop)

De Hedera helix 'Glacier' is een groenblijvende en winterharde klimplant die zich met behulp van hechtworteltjes aan verschillende oppervlakten kan vasthechten en op deze manier naar boven kan klimmen. De 'Glacier' valt vooral op vanwege de zilverachtige wintbonte bladeren. Het bonte blad is wel wat gevoeliger voor vorstschade dan de bladeren van groene hederasoorten. De plant zal van de vorstschade niet sterven en in de loop van het groeiseizoen zal de 'Glacier' zich van de vorstschade herstellen. Als u de kans op vorstschade het kleinst wilt maken, kunt u de 'Glacier' het beste op een wat zonnigere en meer beschutte plek aanplanten. De grootte van het blad van de Hedera helix 'Glacier' is vergelijkbaar met het blad van de Hedera helix. De bladeren zij wat kleiner dan van andere hederasoorten en door de kleinere bladoppervlakte groeit de Hedera helix 'Glacier' wat minder snel dan hederasoorten met grotere bladeren.

De Hedera helix 'Glacier' is uitermate geschikt voor een groene erfafscheiding. De planten hebben dan wel een groeisteun nodig. U kunt de Hedera helix 'Glacier' ook uitstekend als bodembedekker aanplanten. Wij adviseren in dat geval kleine maten te gebruiken, zodat een vlak op een mooie en snelle manier dicht kan groeien.

 

Groeiplaats van de Hedera helix 'Glacier' (klimop)

De Hedera helix  'Glacier' stelt nauwelijks eisen aan zijn standplaats. De 'Glacier' groeit goed op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen. Ook de eisen die de plant aan de bodem stelt zijn nauwelijks noemenswaardig. De Hedera helix 'Glacier' groeit op nagenoeg iedere grond. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat de wortels niet langdurig onder water mogen komen te staan. Een vochtige grond is niet erg, maar een natte bodem kan wortelrot veroorzaken. Als gevolg van wortelrot zijn de wortels niet meer instaat om water en voedingsstoffen op te nemen. Dit is een onomkeerbaar proces. De planten zullen wegkwijnen en uiteindelijk sterven. 

Ondanks dat de Hedera helix 'Glacier' in ieder bodemtype groeit, kan de plant geen voeding halen uit wit (straat)zand. Op plaatsen met verharding (waar vaak een laag straatzand en soms ook nog gebroken puin ligt) kunnen de planten het moeilijk gaan krijgen. Door een gebrek aan voedingsstoffen verkleuren de bladeren van groen naar geel en kwijnen de planten weg. Om dit te voorkomen, kunt u allereerst het beste een strook van minimaal 50cm breed met goede (tuin)grond tussen de straatbanden creëren waaruit de wortels voldoende voeding kunnen halen. Daarnaast kunt u met behulp van een wortelscherm langs de straatbanden voorkomen dat de wortels van de planten in de schrale zandgrond gaan groeien. De wortels worden dan gedwongen om naar diepere lagen te groeien.

 

Plant uw Hedera helix 'Glacier' (klimop) met DCM Vivimus universeel

Ondanks dat de Hedera helix 'Glacier' een soort is dat weinig eisen stelt aan zijn groeiplaats en vrijwel overal groeit, adviseren wij u de planten aan te planten met DCM Vivimus Universeel, zodat de planten bij aanplant in de meest optimale situatie kunnen gaan aanslaan en u het mooiste resultaat krijgt. DCM Vivimus Universeel is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Daarnaast wordt met de toepassing van DCM Vivimus het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten  van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

 

Hoe kunt u het beste uw Hedera helix 'Glacier' (klimop) aanplanten?

De Hedera helix 'Glacier' wordt meestal als haag aangeplant en soms ook als bodembedekker. Als u de Hedera helix 'Glacier' als haag wilt aanplanten kunt u kiezen uit een kant&klare oplossing en uit het aanplanten van de haag met losse haagplanten. Let dan wel op dat u voor de Hedera helix 'Glacier' een groeisteun nodig heeft. In de kant&klaar hagen zit de groeisteun al verwerkt. Bij de aanplant van losse haagplanten zult u zelf de groeisteun nog moeten maken. Dit kunt u maken met behulp van bijvoorbeeld hardhouten palen, bouwstaalmatten en bouwstaalmatbeugels. Voor het beste en mooiste resultaat raden wij u aan om de onderstaande plantinstructie te volgen die op het gekozen product van toepassing is.

 

Onderhoud van uw Hedera helix 'Glacier' (klimop)

 • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw Hedera helix 'Glacier' te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
 • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u de planten water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Als het water gemakkelijk om de kluit heen kan stromen, is het aan te raden om een dijkje rondom de kluit aan te leggen. Hierdoor kan het water rustig de kluit in zakken.
 • Snoeien: de Hedera helix 'Glacier' is zeer goed te snoeien. Voor een mooie, strakke haag is het vanwege de hoge groeisnelheid aan te raden om in het groeiseizoen een aantal keren te snoeien. De haag wordt op die manier gestimuleerd om mooi dicht te groeien.

 

Aandachtspunten voor Hedera helix 'Glacier' (klimop)

De Hedera helix 'Glacier' stelt nauwelijks eisen aan zijn groeiplaats en kent hierdoor weinig problemen. Toch kunnen planten die last hebben van stress (bijvoorbeeld door te natte grond of te weinig voeding in de bodem) te maken krijgen met de onderstaande problemen.

Taxuskever (gegroefde lapsnuitkever): de taxuskever voedt zich met de bladeren van onder andere de Hedera helix 'Glacier'. De schade van de volwassen kevers uit zich in gegolfde inkepingen aan de randen van de bladeren. Het aangevroten blad is niet fraai, maar de plant gaat van deze vraatschade niet dood. De schade die de larven van de taxuskever kunnen veroorzaken, is groter. De taxuskever legt honderden eieren in de grond, in de buurt van de plantenwortels. Zodra de larven uit de eieren komen, voeden de dieren zich met de wortels van de planten. Als gevolg van de vraatschade aan de wortels stagneert de opname van water en voedingsstoffen en kunnen planten uiteindelijk zelfs sterven.

De larven van de taxuskever zijn behulp van aaltjes (nematoden) goed op een natuurlijke manier te bestrijden. Aaltjes zijn kleine wormpjes die huisvesting bieden aan een voor de larven van de taxuskever dodelijke bacterie. De aaltjes dringen de larven via hun natuurlijke openingen binnen en de bacteriën doden de larven. De aaltjes lost u op in water en giet u bij de wortels van de planten. De aaltjes gaan dan op zoek naar hun gastheer. Let op welk product u toepast. De toepassing van aaltjes is afhankelijk van de bodemtemperatuur. Bekijk hier de mogelijkheden voor de bestrijding van de taxuskeverlarven.

Ondanks dat de schade van de volwassen taxuskever geen invloed heeft op de gezondheid van de plant, tast het wel het aanzicht van de plant aan. U kunt de taxuskever bestrijden met middelen tegen vretende en zuigende insecten. U spuit het middel op de bladeren van de planten. Bij contact en opname zullen de kevers van het gif sterven. Bekijk hier de mogelijkheden voor de het bestrijden van de taxuskever.

 

Meeldauw, echte meeldauw of witziekte: (echte) meeldauw is een schimmelziekte bij planten die goed is te herkennen. Aanvankelijk aan een witte poederachtige schimmellaag, maar na verloop van tijd komt hier een pluislaag over waarin schimmelsporen zitten. Deze schimmelsporen kunnen door de wind en door dieren worden verspreid naar andere planten. De schimmels prikken een zogenaamde kiembuis door het blad van de plant en halen hiermee hun voeding uit de bladeren. Als het blad erg aangetast is met meeldauw gaat op een gegeven moment het blad opkrullen.

Gezonde planten kunnen een meeldauwaantasting prima weerstaan. Tegen dit licht is het belangrijk om de groeicondities van de planten te optimaliseren. Met betrekking tot de Hedera hibernica houdt dit in dat de planten niet te nat mogen staan en dat de bodem voldoende voeding moet bevatten. Daarnaast bemoeilijkt een plek waar de wind door de planten heen kan waaien de huisvesting van meeldauw. Bij planten die besmet zijn met meeldauw kunt u het beste de aangetaste bladeren wegknippen met een schone snoeischaar. Maak daarna uw snoeischaar weer goed schoon en voer de aangetaste bladeren in een gesloten zak af om verspreiding van de schimmelsporen te voorkomen. Tot slot kunt u de planten inspuiten met spuitzwavel om de meeldauw verder te bestrijden. Spuitzwavel is een biologische bestrijding tegen verschillende soorten schimmels en galmijten.