Zelfrapen:

De rijke historie van Planta Groencentrum

De locatie waarop Planta Groencentrum gevestigd is kent een rijke historie. De geschiedenis gaat 180 jaar (sinds 1838) terug in de tijd en kent zijn oorsprong in Amsterdam waar nu het huidige Artis is gevestigd. Op deze plek begon ooit Groenewegen met de handel van bloemen, bloembollen en zaden. Zijn zoon die het bedrijf op wilde volgen moest vanwege gezondheidsproblemen naar het buitengebied verhuizen. Dit was aanleiding om de locatie in de Bilt aan te kopen van Baron van Boetzelaere om zo daar de bedrijfsactiviteiten verder te kunnen uitbreiden richting Boomkwekerijproducten. Het bedrijf ‘Koninklijke Boomkweekerijen Groenewegen & Zoon’ groeide hiermee uiteindelijk uit tot 45 hectare boomkwekerij. De bodem van dit landgoed in de Bilt, bestaande uit 'zware en lichte zandgrond', werd destijds al gezien als uiterst geschikt voor de kweek van planten en bomen.

Planta

Het Klooster, Jagtlust en Linnaeus

Destijds was de oude boomkwekerij opgesplitst in 3 locaties in Gemeente de Bilt. Tegenwoordig hebben deze allen een andere functie gekregen:

  • Kweekerij het Klooster: het huidige Kloosterpark dat nu fungeert als het KNMI terrein
  • Kweekerij Jagtlust: het terrein waar het huidige Gemeentehuis van de Bilt is gevestigd
  • Kweekerij Linnaeus: dit is de locatie waar nu Planta Groencentrum B.V. gevestigd is

Deze drie locaties zijn zichtbaar in vogelvlucht op de onderstaande prenten. De middelste, grootste illustratie toont Kwekerij Linnaeus (Planta) voordat de Utrechtseweg werd aangelegd.  

Planta

Kweekerij Linnaeus

Vanuit Kweekerij Linnaeus werden er onder andere veel buitenplaatsen binnen de Stichtse Lustwarande bediend. Daarnaast gingen ca. 60.000 catalogussen de wereld over naar klanten in allerlei uithoeken van de VS tot Rusland en Iran aan toe. Op de onderstaande afbeelding uit het Utrechtse gemeentearchief ziet u een foto van de kwekerij in vogelvlucht rond 1900-1905.

Planta
1933: AANLEG UTRECHTSEWEG DOORKRUIST KWEKERIJ LINNAEUS

1933: De aanleg van de Utrechtseweg doorkruist kwekerij Linnaeus

Door het nieuwe tracé van de Utrechtseweg wordt de Kwekerij in twee delen gespiltst. Ook de in 1890 gebouwde voormalige directeurswoning van J. B. Groenewegen,  Villa Linnaeus (nu 'De Wende') wordt hierbij gescheiden van de Kwekerij. Het zuidelijke deel (links op de foto) zal later Planta Groencentrum BV. worden.

Van Linnaeus tot Planta Groencentrum

Na Groenewegen heeft het terrein diverse eigenaren gehad totdat de gebr. Warmerdam het terrein aan het kopen van Darthuizer Groencentrum B.V. in 2008. Tegenwoordig varen wij onder de naam Planta Groencentrum BV. en zijn wij een zelfstandige kwekerij / groothandel van tuinplanten met daarnaast een assortiment potterie, tuingereedschap, en direct aan het groen gerelateerde producten zoals grond en meststoffen.

 

Meer weten over de Koninklijke Boomkweekerijen Groenewegen & Zoon?

Het onderstaande artikel in de Biltse Grift biedt een beknopt overzicht van het leven van J.B. Groenewegen zoals gedocumenteerd 'in memoriam' van diens overlijden, uit het Utrechts Nieuwsblad van 20-3-1917.