Verfijn uw keuze
Kies uw maat
Wintergroen?
Vorm
Stamlengte
Bloemkleur
Bloeitijd
Bladkleur
Sierwaarde
Winterhardheid
Hoogte volwassen plant
Licht
Grondsoort
  • + Toon meer
  • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
Wind
Wis (0)

Dakbomen

(1 / 1 soorten)
Planta
Een dakboom heeft een gestileerde vorm met een natuurlijke uitstraling. Vooral als de boom zelf bij machte is om met zijn horizontale armen de dakvorm in stand te houden. Op een fraaie wijze vormen zij de basis van het dak dat u op warme zomerdagen van schaduw voorziet.
Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Platanus hispanica
Platanus hispanica
Gewone Plataan
Platanus hispanica (gewone plataan) is een indrukwekkende, snelgroeiende boom met een lange stam, die een hoogte van 20-30 meter kan bereiken. Deze soort is erg populair als dakplataan. De Planatus hispanica kenmerkt zich door zijn opvallende handvormige bladeren en afschilferende bast waardoor er een uniek vlekpatroon ontstaat. Deze unieke verschijning is een aanwinst voor ieders tuin.
  • Wintergroen: nee
  • Bloemkleur: geel, groen
  • Bloeitijd: mei
  • Hoogte volwassen plant: > 12 m
Moment geduld a.u.b.
 

Een dakboom boven uw hoofd

Een dakboom die met zijn eigen armen een duidelijk dak vormt en geen rek meer nodig heeft voor enige begeleiding, is een element dat niet alleen functioneel is, maar ook ontzettend veel indruk maakt. U kunt zich makkelijk vergapen aan de krachtige takkenstructuur van deze dakbomen, terwijl het bladerdek op een natuurlijke wijze een schaduw over u heen werpt. Maak een gezellig zitje onder de boom voor het moment als u zich even uit de warmte van de zon wilt kunnen terugtrekken, maar nog wel lekker buiten wilt zijn. Als een zacht briesje door de bladeren waait, geeft het geritsel van de bladeren een ontspannen effect en komt u helemaal tot rust. 

Geef uw dakboom een goede start door bij de aanplant van de boom DCM Vivimus aanplantgrond toe te passen. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Daarnaast wordt het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

Aanplantinstructie voor uw dakboom

Het succes van uw dakboom begint met de juiste wijze van aanplant. Voordat u de boom gaat aanplanten, is het van belang dat de standplaats aan de groeivoorwaarden van de gekozen boomsoort voldoet. Denk hierbij aan de lichtsituatie, de waterhuishouding en de bodemgesteldheid. Onder de meest optimale omstandigheden zal uw boom het mooist tot uiting komen en zal het bijvoorbeeld weerbaarder zijn tegen ziekten en plagen. Als de groeiplaats voldoet, raden wij u aan de onderstaande stappen te volgen als u uw dakboom gaat planten. 

Het plantgat:

  • Graaf een gat dat ongeveer 2x breder is dan de breedte de kluit en ongeveer 10% dieper dan de hoogte van de kluit.
  • Meng de DCM Vivimus aanplantgrond goed door de uitgegraven grond. Bij grote dakbomen moet de hoeveelheid DCVM Vivimus aanplantgrond in verhouding zijn met de omvang van de kluit. In het algemeen volstaat het gebruik van 2 tot 4 zakken DCM Vivimus aanplantgrond per boom.
  • Vul het plantgat met het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond totdat het plantgat iets minder diep is dan de hoogte van de kluit. De kluiten van deze dakbomen zijn zwaar en meestal zal de kluit als gevolg van inklinking nog wat gaan zakken.
  • Plaats de boom in het plantgat.
  • Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond.
  • Druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kuit goed contact maakt met de grond. Let op dat u de wortels van de boom hierbij niet beschadigd. Het beste kunt u met de voet aandrukken waarbij de tenen van uw voet richting de kluit wijzen.
  • Zorg ervoor dat de boom niet te diep of te ondiep wordt geplant om te voorkomen dat de boom problemen krijgt bij het aanslaan in de volle grond. Uiteindelijk (na inklinking van de grond) moet de bovenkant van de kluit gelijk zijn met de bovenkant van het maaiveld.
  • Geef na het aanplanten veel water, zodat de overtollige lucht verdwijnt en het contact tussen de grond en de kluit optimaal wordt.


De toepassing van boompalen:


Als het dak van de boom wint vangt, werkt de beweging van de wind via de stam door naar de wortels van de boom. In de eerste jaren na aanplant zijn de wortels echter niet instaat om de boom voldoende stabiliteit te bieden tegen deze windwerking. Bovendien wordt juist het aanslaan van de wortels in de bestaande grond gehinderd. Nieuwe haarwortels, die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van water en voedingstoffen, worden als gevolg van de windwerking namelijk kapot getrokken. Om deze reden raden wij u ten zeerste aan om bij de aanplant van een dakboom die als karakterboom staat aangemerkt tenminste 3 boompalen en het juiste bevestigingsmateriaal te gebruiken. Volg de onderstaande stappen om de boompalen op de juiste wijze toe te passen.

  • Zorg ervoor dat de boompalen in een driekhoek rondom de boom komen te staan.
  • Bij het plaatsen van de boompalen zet u de grondboor naast de kluit van de boom om te voorkomen dat u de wortels beschadigd.
  • Zet bij het plaatsen van de boompalen de palen iets scheef in de grond, met de bovenkant van de paal iets van de boom vandaan.
  • Zorg ervoor dat de boompalen voor ongeveer 1/3 deel in de grond zitten.
  • Bevestig de boomband in een 8 om de paal en de boomstam. Trek daarbij de boompaal recht, zodat de stam onder spanning komt te staan. Hierdoor zal de windwerking door de stam worden opgevangen en niet doorwerken naar de wortels. Let wel op dat de boom netjes recht komt te staan.

In het algemeen heeft de boom ongeveer 2 tot 3 jaar nodig om een wortelstelsel te ontwikkelen dat sterk genoeg is om de windwerking van de kroon te kunnen opvangen. Het is sterk aan te raden tenminste voor een duur van 2 tot 3 jaar de boompalen naast de boom te laten staan.

Als een dakboom bij de aanplant niet of niet op de juiste wijze is voorzien van stabiliteit vervalt de groeigarantie op het product.