Verfijn uw keuze
Kies uw maat
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wintergroen?
Haagmerk
Bladkleur
Bijzondere kenmerken
Licht
Grondsoort
 • + Toon meer
 • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wind
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wis (0)

Thuja

(20 / 5 soorten)
Planta

De Thuja is vanwege zijn schubben een opvallende verschijning en bovendien een populaire conifeer om een haag van te maken. De Thuja is namelijk een gemakkelijke en erg sterke haagplant die weinig eisen stelt aan zijn groeiplaats. Daar komt nog bij dat u een haag van Thuja gemakkelijk strak en zichtdicht kunt houden door jaarlijks 2 x te snoeien. 

Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Populair
Thuja occidentalis 'Brabant'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Levensboom
Thuja occidentalis 'Brabant', ook wel Levensboom, is een smalle, piramidaal groeiende conifeer die uw tuin een frisse kleur geeft met haar groenbronzen twijgen. Deze wintergroene plant is goed als haagplant te gebruiken met haar hoogte tussen de 3 en 4 m en haar compacte groeiwijze. De conifeer gedijt goed in een zonnige standplaats.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 3 (-40,0°C tot -34,5°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Thuja plicata 'Martin'
Thuja plicata 'Martin'
Reuzenlevensboom
Thuja plicata 'Martin' is een smal piramidaal groeiende conifeer. Uiteindelijk kan deze levensboom een aanzienlijke hoogte bereiken, maar snoei wordt goed verdragen, en zo kunt u haar omvang beperken. Let er wel op dat u met de snoei in het groen blijft: snoeit u verder terug dan zal de plant op die plek niet meer uitlopen.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Moment geduld a.u.b.

Heeft u een vraag?

Lukt het allemaal, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Stel hier uw vraag
Alle maten tonen Sluiten
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Levensboom
Thuja occidentalis 'Smaragd', ook wel de Westerse levensboom, staat bekend om zijn slanke, kegelvormige, compacte groeizwijze met opvallende smaragdgroene bladeren. De plant groeit opgaand en behoudt zijn strakke, kegelvormige vorm zonder veel snoeiwerk, waardoor het een ideale keuze is voor tuinen met beperkte ruimte. De Westerse levensboom bereikt een hoogte tussen de 3 en 4 m, gedijt goed in de zon en is ideaal om als haagplant te gebruiken.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 3 (-40,0°C tot -34,5°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Thuja occidentalis 'Holmstrup'
Thuja occidentalis 'Holmstrup'
Levensboom
Smal piramidaal groeiende conifeer. Hoogte 2 - 3 m breedte tot 1 m. Compacte groeiwijze. Loof donkergroen. Snoei wordt goed verdragen als haagplant te gebruiken. Lichte standplaats. Humusrijke grondsoort.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 5 (-28,8°C tot -23,4°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Thuja occidentalis 'King of Brabant' (pbr)
Thuja occidentalis 'King of Brabant' (pbr)
Levensboom
Thuja occidentalis 'King of Brabant', ook wel Levensboom, is een opgaande soort van de Thuja occidentalis 'Brabant' met dezelfde frisse kleur van haar groenbronzen twijgen. De Thuja occidentalis 'King of Brabant' blijft smaller en groeit compacter en opgaander dan de Thuja occidentalis 'Brabant' waardoor ze als wintergroene plant niet alleen geschikt is als haagplant maar ook als solitaire plant. De Thuja occidentalis 'King of Brabant bereikt een uiteindelijke hoogte van 3 tot 4 meter en gedijt goed in zonnige en halfschaduwrijke omstandigheden.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 3 (-40,0°C tot -34,5°C)
Moment geduld a.u.b.
 

Planteigenschappen van de Thuja (levensboom)

Als mensen het over een coniferenhaag hebben, bedoelen ze meestal een haag van Thuja. Van alle conifeersoorten wordt de Thuja verreweg het vaakst als haagplant toegepast. Dat is het gevolg van de eigenschappen van de plant. Thuja's zijn groenblijvend en zeer winterhard. Ze kunnen tot -25ºC verdragen en blijven dan ook gedurende de koude winters in Nederland mooi groen. Thuja's groeien zeer dicht, waardoor u met gemak een zichtdichte haag kunt maken en voor privacy kunt zorgen. Bovendien is de Thuja een robuust soort dat moeilijk doordringbaar is. Wat betreft de uiterlijke kenmerken vallen de bladeren direct op. In tegenstelling tot de meeste planten bestaan de bladeren van de Thuja uit schubben. Deze schubben prikken niet en van deze schubvormige bladeren is bovendien een compacte vorm te realiseren. Let wel goed op waar u snoeit, want een Thuja heeft in vergelijking met bijvoorbeeld de Taxus geen slapende knoppen op het meerjarige hout. Als u tot op het kale hout snoeit, ontstaan kale plekken in de haag. Snoei alleen in de groene delen van de plant. Om de haag mooi compact te houden, kunt u de planten het beste minimaal 2 x per jaar terugsnoeien: de eerste keer aan het einde van het voorjaar of begin van de zomer en de tweede keer in september. Snoei niet later dan september, zodat de Thuja voldoende gelegenheid krijgt om zich van de snoeibeurt te herstellen en af te harden voor de koude wintermaanden. De Thuja is een conifeer en dat betekent dat de plant kleine kegeltjes vormt. Goed voor u om te weten: de kegeltjes zijn niet giftig voor kinderen en dieren.

Groeiplaats van de Thuja

De Thuja stelt weinig eisen aan zijn groeiplaats. De plant kan op zowel zonnige als op schaduwrijke plekken staan, hoewel de Thuja op zijn mooist wordt als het een aantal uren per dag direct zonlicht krijgt. Daarnaast kan de Thuja op een groot aantal bodemtypen groeien, met een voorkeur voor humusrijke gronden. De plant verdraagt echter geen natte gronden. Als de bodem te lang nat blijft, gaan de wortels rotten en dat is helaas een onomkeerbaar proces waar de plant niet meer van herstelt. Zet de Thuja dan ook op een plek met een goed doorlatende bodem. Daarnaast is de Thuja enigszins gevoelig voor langdurige droogte. Dit is eenvoudig op te lossen door in warme, droge perioden voldoende water te geven. 

Plant uw Thujahaag met DCM Vivimus Universeel

Het creëren van een mooie Thujahaag begint met een goede start en die geeft u onder andere door deze haagplanten aan te planten met behulp van DCM Vivimus Universeel. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar, speciaal ontwikkeld voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus Universeel ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Nieuwe haagbeplanting krijgt door deze eigenschappen een stimulans met betrekking tot het inwortelen in de grond. Bovendien bevordert DCM Vivimus Universeel het bodemleven. Het bodemleven zet organische stoffen om in voedingstoffen, zodat deze nutriënten door de wortels opgenomen kunnen worden. Daarnaast levert het bodemleven een bijdrage aan een goede bodemstructuur.

Hoe kunt u het beste uw Thujahaag aanplanten?

Het succes van uw Thujahaag hangt op de eerste plaats af van een groeiplaats die voldoet aan de voorwaarden die de Thuja aan zijn standplaats stelt. Daarnaast is het belangrijk dat u de planten op de juiste wijze aanplant. Dit is niet moeilijk, maar let hierbij wel op een aantal aandachtspunten. Om deze reden raden wij u aan om de onderstaande stappen te volgen. Thuja's kunnen in pot (het hele jaar door) en met een (draad)kluit (vanaf ongeveer half oktober tot ongeveer half april) worden aangeboden. U kunt het beste de kluiten van haagplanten in pot eerst verzadigen met water, voordat u gaat planten. Als het water aan de onderkant van de pot uitstroomt, heeft u voldoende water gegeven. U merkt bij het optillen dat de plant (nog in pot) een stuk zwaarder aanvoelt. Haagplanten met een (draad)kluit geeft u water nadat de planten zijn aangeplant en de grond goed is aangedrukt. let op! Vul het plantgat niet met water om te voorkomen dat de grond dichtslaat.
 

 • U begint met het graven van een sleuf op de plek waar u de Thujahaag wilt planten. Zorg ervoor dat de diepte van deze sleuf ongeveer 2x de hoogte van de kluit is en dat de breedte van de sleuf ongeveer 1,5x de breedte van de kluit is. 
 • Vermeng de DCM Vivimus Universeel met de grond uit de plantgeul in de verhouding 1:1 tot 1:2 (afhankelijk van de bodemkwaliteit). Ons advies is om tenminste 1 zak DCM Vivimus Universeel per strekkende meter Thujahaag toe te passen.
 • Vul de plantgeul met een deel van het mengsel, totdat de diepte van de geul gelijk is aan de hoogte van de kluit.
 • Span een draad op de plek waarlangs u de Thujahaag wilt hebben. Dit is een goed hulpmiddel om de haag in een rechte lijn te planten.
 • Bepaal de verdeling van de planten langs de plantgeul. Dit doet u door de planten haaks naast de plantgeul te leggen. Waar nodig kunt u nog schuiven in de verdeling.
 • Zet de planten 1 voor 1 in de plantgeul met de stam tegen het lijntje. Als u planten met een draadkluit heeft aangeschaft, is het belangrijk om het bovenste draad los te knippen, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Het is niet persé nodig om het draad volledig te verwijderen. De jute doeken zullen volledig verteren. Dit geldt niet voor de blauwe acryl draden die in sommige jute doeken worden verwerkt en de witte gaasnetten met elastiek. De haagplanten ondervinden er geen hinder van als u de doeken of netten laat zitten. Let er wel op dat de kluiten niet uit elkaar vallen als u toch besluit om de doeken en de draden te verwijderen.
 • Vul de plantgeul met de rest van het mengsel DCM Vivimus/grond uit het plantgat en druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Dit kunt u het beste doen door met de voet aan te drukken en de tenen naar de kluit te laten wijzen. Op deze wijze is de kans op beschadiging van de wortels het kleinst.
 • Verzadig tot slot de grond met water.

Het onderhoud van uw Thujahaag

 • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw Thujahaag te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
 • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u de planten water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Soms bestaat de kluit uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken.
  • Eerste weken na aanplant: nieuwe aanplant van Thuja heeft voldoende water nodig voor de stimulatie van wortelgroei. Afhankelijk van het weer is extra watergift nodig.
  • Voorjaar en zomer van het plantjaar: zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen: in droge perioden minimaal 1 x per week en bij hoge temperaturen zelfs 3 tot 4 x per week. U kunt het beste in de ochtend water geven, zodat de planten de verdamping overdag kunnen compenseren.
  • Najaar en winter van het plantjaar: in deze periode staat de bodemactiviteit op een laag pitje. De planten zullen in deze periode nauwelijks groeien. Aangezien Thuja een groenblijvende plantensoort is, verdampt in de wintermaanden echter wel wat vocht via de bladeren. In droge, vorstvrije perioden hebben de planten zo nu en dan een extra watergift nodig om niet uit te drogen.
  • Na het plantjaar: gedurende het hele jaar zijn extra watergiften alleen nodig in droge perioden en perioden met hoge temperaturen.
 • Snoeien: ons advies is om de Thujahaag in het eerste jaar zo min mogelijk te snoeien. Wilt u toch de groei wat stimuleren, dan snoeit u alleen de toppen van de plant een klein stukje terug. Thujahagen kunt u daarna jaarlijks het beste 2 keer snoeien, zodat de haag mooi dicht blijft groeien. De eerste keer snoeien kan aan het einde van het voorjaar. De tweede keer kunt u het beste snoeien in augustus of in september.

Welke Thuja is voor mij de beste keus?

 • Thuja occidentalis 'Brabant': de 'Brabant' is een populair Thujasoort dat vooral vanwege de kleur wordt gekozen. In het groeiseizoen zijn de schubvormige bladeren lichtgroen. In de winter kleuren de bladeren naar geel. De Thuja occidentalis 'Brabant' is een geschikt soort om een grote, robuuste haag van te maken. De haag kan tot wel 3 meter breed worden. Door regelmatig te snoeien, kunt u de haag ook wat smaller houden.
  • Bladkleur: lichtgroen (geel winterbeeld)
  • Groeiwijze: piramidevorm met opgaande groeiwijze
  • Maximale haaghoogte: 6 tot 8 meter
  • Groeisnelheid: 30 tot 40cm per jaar

 

 • Thuja plicata 'Excelsa': de 'Excelsa' heeft groene schubvormige bladeren die in de koude wintermaanden bronskleurig worden. Dit soort heeft een open, luchtige uitstraling. Als gevolg van snoei kunt u echter wel mooie, zichtdichte hagen creëren.
  • Bladkleur: groen (brons winterbeeld)
  • Groeiwijze: kegelvormig met opgaande groeiwijze
  • Maximale haaghoogte: tot 5 meter
  • Groeisnelheid: 30 tot 40cm per jaar

 

 • Thuja plicata 'Martin': 'Martin' is een groen Thujasoort die ook in de wintermaanden mooi groen blijft. In tegenstelling tot 'Brabant' en 'Excelsa' kent Thuja plicata 'Martin' geen najaarsverkleuring. De plant heeft een compacte groeiwijze, waardoor de takken dicht op elkaar staan. U kunt met de 'Martin' erg goed een zichtdichte, strakke haag creëren.
  • Bladkleur: groen (groen winterbeeld)
  • Groeiwijze: compacte, piramidale groeiwijze
  • Maximale haaghoogte: 4 tot 5 meter
  • Groeisnelheid: 30 tot 40cm per jaar

 

 • Thuja occidentalis 'Smaragd': De Thuja occidentalis 'Smaragd' heeft schubvormige bladeren met een smaragdgroene kleur. De planten hebben een compacte, kegelvormige groeiwijze. De 'Smaragd' wordt veel in Scandinavië toegepast, omdat dit soort een grote weerbaarheid heeft tegen sneeuwval. Van andere Thujasoorten vallen de takken als gevolg van het gewicht van de sneeuw uit elkaar. Dit probleem heeft de Thuja occidentalis 'Smaragd' niet.
  • Bladkleur: heldere, smaragdgroene kleur (smaragdgroen winterbeeld)
  • Groeiwijze: compacte, kegelvormige groeiwijze
  • Maximale haaghoogte: 3 tot 4 meter
  • Groeisnelheid: 30 tot 40cm per jaar