Verfijn uw keuze
Kies uw maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wintergroen?
Vorm
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Stamlengte
Groep
Bloemkleur
Bloeitijd
Bladkleur
Sierwaarde
Winterhardheid
Hoogte volwassen plant
Licht
Grondsoort
  • + Toon meer
  • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
Wind
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wis (0)

Oude olijfbomen

(11 / 1 soorten)
Planta
Zet een olijfboom met een oude stam in de tuin en u waant zich gelijk in Zuid-Europa. De grillige, knoestige stam geeft u het verlangen naar de zon en als het weer het in Nederland toelaat, hoeft u de deur niet meer uit om de sfeer van de vakantie te kunnen proeven. U hoeft slechts de tuin in te stappen en zelf voor de gezelligheid te zorgen.
Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Olea europaea
Olea europaea
Olijfboom
Olea europaea, ook wel de olijfboom, kenmerkt zich door haar unieke, robuuste stam met knoesten en kromme vormen die zich ontwikkelen naarmate ze ouder worden. De olijfboom komt uit het Middellandse zeegebied en met haar oude stam en zilvere blad brengt de Olea Europaea direct een Mediterrane sfeer in de tuin. De Olea europaea staat graag in de zon en behoud haar blad in de winter. De olijfboom kan in de volle grond worden geplant, maar dit soort bomen komen ook helemaal tot hun recht in een mooie bak. Met de Olea europaea, die eeen hoogte tussen de 1,5 en 3 m bereikt, kunt u niet alleen pronken in uw tuin maar wekken ze ook het verlangen naar de warmte van het gebied van oorsprong.
  • Wintergroen: ja
  • Bloemkleur: wit
  • Bloeitijd: mei, juni
  • Hoogte volwassen plant: 4 - 6 m
Moment geduld a.u.b.
 
Onze olijfbomen komen uit het Middellandse zeegebied en de warme uitstraling die ze daar hebben, nemen ze mee naar Nederland. Maar het zijn vooral de oude olijfbomen met de karakteristieke, grillige, knoestige stammen die de Mediterrane sfeer bij u in de tuin brengen. Deze bomen zijn dé eyecatchers in iedere tuin. Terwijl u zich verdiept in de uitgesproken oude vorm van de stam die je alleen bij dit soort bomen ziet, wekken ze het verlangen naar de warmte van het gebied van oorsprong en wellicht herinneren ze ook aan de heerlijke vakanties in die oorden. U kunt een oude olijfboom in de volle grond planten, maar dit soort bomen komen ook helemaal tot hun recht in een mooie bak. En om het helemaal af te maken, plaats een spot onder de boom die 's avonds de oude stam en de mooie olijfgroene kroon verlichten.
Planta

Plant uw oude olijfboom met DCM Vivimus aanplantgrond of DCM Mediterrane potgrond

Geeft u een oude olijfboom een plekje in de volle grond? Zorg in de eerste plaats ervoor dat de boom op een zonnige, beschutte plek komt te staan. Vervolgens zijn de bodemcondities van belang. Een olijfboom houdt van een goed gedraineerde grond. Als u twijfelt of de grond waar u de olijfboom in wilt plaatsen hieraan voldoet, is het verstandig om lavakorrels door de grond te mengen of om de grond voor een deel te vervangen door DCM potgrond voor Mediterrane planten en bomen. Daarnaast raden wij u aan om DCM Vivimus aanplantgrond toe te passen. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Daarnaast wordt het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

Oude olijfbomen worden vaak in een bak geplaatst. Gebruik in dit geval DCM potgrond voor Mediterrane planten en bomen. Potgrond en aanplantgrond verschillen wezenlijk van elkaar. Aanplantgrond is een concentraat met als doel de bestaande bodemstructuur te verbeteren. Potgrond is een kant & klaar product om planten en bomen in een pot, waar de ruimte en groeimogelijkheden beperkt zijn, te voorzien van de meest optimale groeicondities. Het organische materiaal in potgrond zorgt ervoor dat vocht wat makkelijker kan worden vastgehouden en beschikbaar komt voor de wortels. De luchtige structuur zorgt ervoor dat het overtollige water makkelijk weg kan vloeien. Olijfbomen verlangen een luchtige grond en om deze reden zijn in DCM potgrond voor Mediterrane planten en bomen pluimsteen, kokos- en houtvezels verwerkt. Deze materialen zorgen voor een langdurig luchtige structuur. Daarnaast is het raadzaam om hydrokorrels onderin de bak toe te passen. Hierdoor ontstaat een volume waarin water makkelijker kan worden opgeslagen. De bomen zullen vanuit dit waterreservoir water via hun wortels optrekken. U kunt de korrels echter ook door de grond heen mengen, waardoor u de luchtigheid en de drainage van de grond verbetert. 

Aanplantinstructie voor uw oude olijfboom

Geef uw oude olijfboom de start die het verdient. Een mooie, zonnige en beschutte plek is het beste, zodat de koude wind in de winter weinig vat op de olijfbomen kan krijgen. Als u de boom in de vollegrond gaat planten, zijn daarnaast de waterhuishouding en de bodemgesteldheid van groot belang. Onder de meest optimale omstandigheden zal uw oude olijfboom het mooist tot uiting komen en zal het bijvoorbeeld weerbaarder zijn tegen ziekten en plagen.

Aanplant in de vollegrond:

Als de groeiplaats voldoet, raden wij u aan de onderstaande stappen te volgen als u uw oude olijfboom in de vollegrond gaat planten. 

  • Graaf een gat dat ongeveer 2x breder is dan de breedte de kluit en ongeveer 10% dieper dan de hoogte van de kluit. Als de bodemomstandigheden niet aan de juiste voorwaarden voldoen voor het plaatsen van een oude olijfboom is het sterk aan te raden om een groot deel van de grond te vervangen voor potgrond voor Mediterrane planten en bomen. U kunt daarnaast ook lavakorrels door de grond mengen om de luchtigheid van de bodem te verbeteren.
  • Meng de DCM Vivimus aanplantgrond goed door de uitgegraven grond. Bij grote olijfbomen moet de hoeveelheid DCM Vivimus aanplantgrond in verhouding zijn met de omvang van de kluit. In het algemeen volstaat het gebruik van 2 tot 4 zakken DCM Vivimus aanplantgrond per boom.
  • Vul het plantgat met het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond totdat het plantgat iets minder diep is dan de hoogte van de kluit. De kluiten van deze bomen zijn zwaar en meestal zal de kluit als gevolg van inklinking nog wat gaan zakken.
  • Plaats de boom in het plantgat.
  • Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond.
  • Druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kuit goed contact maakt met de grond. Let op dat u de wortels van de boom hierbij niet beschadigd. Het beste kunt u met de voet aandrukken waarbij de tenen van uw voet richting de kluit wijzen.
  • Zorg ervoor dat de boom niet te diep of te ondiep wordt geplant om te voorkomen dat de boom problemen krijgt bij het aanslaan in de volle grond. Uiteindelijk (na inklinking van de grond) moet de bovenkant van de kluit gelijk zijn met de bovenkant van het maaiveld.
  • Geef na het aanplanten veel water, zodat de overtollige lucht verdwijnt en het contact tussen de grond en de kluit optimaal wordt.


Aanplant in een bak:

Als u de olijfboom in een bak gaat plaatsen, is het belangrijk om een bak te kiezen die wat breder en hoger is dan de kluit van de boom. Houd rekening met de volgende punten:

  • In de bodem moeten voldoende ontwateringsgaten zitten die het overtollige water kunnen afvoeren. Daarbij is het erg belangrijk dat de gaten niet verstopt worden. Het beste is om de bodem van de bak iets boven de ondergrond te houden, zodat het overtollige water de mogelijkheid heeft om aan de onderkant van de bak uit te stromen.
  • Monteer in ieder ontwateringsgat een overlooppijpje (*met uitzondering van cortenstalen bakken). Dit pijpje zorgt ervoor dat onderin de bak een laagje water kan blijven staan dat als watervoorraad dient. De olijfboom kan dit water met zijn wortels omhoog trekken. 
  • Dek de overlooppijpjes af met een stukje gronddoek, zodat de hydrokorrels en DCM Potgrond voor Mediterrane planten en bomen niet uit de bak kunnen ontsnappen. U kunt het doek met bijvoorbeeld een tyrapje aan het overlooppijpje vastmaken.
  • Vul de onderste 10cm van de bak met hydrokorrels (*met uitzondering van cortenstalen bakken). Hierdoor ontstaat een volume waarin water kan worden opgeslagen.
  • Breng een laag DCM potgrond voor Mediterrane planten en bomen aan, zodat de bovenkant van de kluit de gewenste hoogte krijgt. Houd hierbij rekening dat de potgrond nog een klein beetje zal inklinken.
  • Haal de olijfboom uit zijn pot en zet de boom in de gewenste stand in zijn nieuwe bak.
  • Vul de rest van de bak met DCM potgrond voor Mediterrane planten en bomen en druk de grond goed aan. Zorg ervoor u de boom niet te diep in de grond zet. De bovenkant van de kluit moet aan de oppervlakte blijven. Het is voor het aangezicht niet erg om de kluit wat af te strooien met potgrond, maar dit mag geen dikke laag zijn om te voorkomen dat de aanzet van de stam verstikt en schade aan de voet van de boom ontstaat.
  • Verzadig de bak met water, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. De grond zal hierdoor nog wat kunnen gaan zakken. Vul de bak in dat geval weer wat aan met potgrond.
  • Ook in de loop van de tijd erna kan de potgrond nog wat gaan inklinken. Houd dit goed in de gaten en vul waar nodig aan met potgrond. 


* Bij cortenstalen bakken is het belangrijk om geen overlooppijpjes te monteren en geen laagje van hydrokorrels aan te brengen. Als in deze bakken water blijft staan, bestaat de kans dat in de bodem gaten ontstaan als gevolg van roesten.