Verfijn uw keuze
Kies uw maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Overige groep
Wis (0)

Graszoden en graszaad

(12 / 5 soorten)
Graszoden en Graszaad
Wilt u kunnen genieten van een mooi, fris, groen en sterk gazon? Met de graszoden van Sporto en het graszaad van DCM kiest u voor kwaliteit. Met onze handige tips voor de aanleg en het onderhoud kunt u zelf het gewenste gazon creëren en mooi houden.
Alle maten tonen Sluiten
Graszoden Speelgazon
Graszoden Speelgazon
Graszoden
Graszoden van Sporto zijn het hele jaar leverbaar, met uitzondering van perioden met vorst. En als u alleen graszoden bestelt, kunnen we buiten het hoog seizoen een korte levertijd garanderen. Bestellingen die voor zondag 23:59 uur zijn geplaatst, zijn meestal al vanaf dinsdagmiddag af te halen. Graszoden die voor dinsdagavond 23:59 uur zijn geplaatst, kunnen meestal al vanaf donderdagmiddag afgehaald worden. Wij stellen u telefonisch op de hoogte als uw graszoden voor u klaarliggen.
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
DCM Graszaad Speel & Sportgazon ACTIVO
DCM Graszaad Speel & Sportgazon ACTIVO
Graszaad Speel & Sport
DCM Graszaad Speel & Sport ACTIVO is zeer geschikt voor een ijzersterke grasmat. Het mengsel weerstaat stressfactoren zoals betreding, droogte en ziektes uitstekend. Zelfs na intensief gebruik blijft het gazon mooi vol. Het graszaad kiemt snel, zelfs bij lagere temperaturen. U kunt het graszaadmengsel al zaaien bij een bodemtemperatuur van 5 graden celcius. Het gras kiemt niet alleen snel, maar groeit ook snel dicht. Hierdoor krijgt onrkuid minder kans om door de grasmat heen te groeien. Het graszaad is van topkwaliteit, geschikt voor iedere grondsoort en zit ook nog eens in een handige strooidoos voor een gelijkmatige verdeling. Voor 10 vierkante meter heeft u ongeveer 200 gram graszaad nodig. Het Graszaadmengsel Speel & Sport is een hoogkwalitatief graszaadmengsel dat de volgende grassoorten bevat: - tetraploïd Engels raaigras (t.b.v. een zeer snelle opkomst) - veldbeemdgras (t.b.v. een ijzersterk gazon) - roodzwenkgras (goede standvastigheid en droogteresistentie)
Moment geduld a.u.b.

Heeft u een vraag?

Lukt het allemaal, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Stel hier uw vraag
Alle maten tonen Sluiten
DCM Graszaad Speel & Sportgazon ACTIVO Plus
DCM Graszaad Speel & Sportgazon ACTIVO Plus
Graszaad Speel & Sport met organische startvoeding
DCM Graszaad Speel & Sport ACTIVO Plus is zeer geschikt voor een ijzersterke grasmat en bevat bovendien extra organische startvoeding voor een extra snelle inworteling. Het mengsel weerstaat stressfactoren zoals betreding, droogte en ziektes uitstekend. Zelfs na intensief gebruik blijft het gazon mooi vol. Het graszaad kiemt snel, zelfs bij lagere temperaturen. U kunt het graszaadmengsel al zaaien bij een bodemtemperatuur van 5 graden celcius. De grasmat groeit lekker snel dicht en hierdoor krijgt onrkuid nauwelijks kans om door de grasmat heen te groeien. Het graszaad is van topkwaliteit, geschikt voor iedere grondsoort en zit ook nog eens in een handige strooidoos voor een gelijkmatige verdeling. Voor 10 vierkante meter heeft u ongeveer 200 gram graszaad nodig. Het Graszaadmengsel Speel & Sport is een hoogkwalitatief graszaadmengsel dat de volgende grassoorten bevat: - tetraploïd Engels raaigras (t.b.v. een zeer snelle opkomst) - veldbeemdgras (t.b.v. een ijzersterk gazon) - roodzwenkgras (goede standvastigheid en droogteresistentie)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
DCM Graszaad Schaduwgazon OMBRA
DCM Graszaad Schaduwgazon OMBRA
Graszaad schaduwgazon
DCM Graszaad OMBRA is een graszaadmengsel met sterke grassoorten die schaduw goed kunnen verdragen. Het gras groeit zelfs onder bomen en struiken. De grasmat groeit goed dicht, waardoor onkruid nauwelijks door het gazon heen kan groeien. Het graszaad is van topkwaliteit, geschikt voor iedere grondsoort en zit in een handige strooidoos voor een gelijkmatige verdeling. Voor 10 vierkante meter gazon heeft u ongeveer 200 gram graszaad nodig.
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
DCM Graszaad Schaduw OMBRA Plus
DCM Graszaad Schaduw OMBRA Plus
Graszaad schaduwgazon met organische startvoeding
DCM Graszaad OMBRA Plus is een graszaadmengsel met sterke grassoorten die schaduw goed kunnen verdragen. Daarnaast bevat het mengsel extra organische startvoeding ten behoeve van een nog snellere inworteling. De grasmat groeit goed dicht, waardoor onkruid nauwelijks door het gazon heen kan groeien. Het graszaad is van topkwaliteit, geschikt voor iedere grondsoort en zit in een handige strooidoos voor een gelijkmatige verdeling. Voor 10 vierkante meter gazon heeft u ongeveer 200 gram graszaad nodig.
Moment geduld a.u.b.
 

Wilt u kunnen genieten van een mooi, fris, groen en sterk gazon? Met de graszoden van Sporto en het graszaad van DCM kiest u voor kwaliteit. Met onze handige tips voor de aanleg en het onderhoud kunt u zelf het gewenste gazon creëren en mooi houden.

 

Voorbereiding van de gazonaanleg

Een goede voorbereiding van de bodem is essentieel voor het resultaat van uw nieuwe gazon.

  • Indien van toepassing: verwijder eerst de oude grasmat, onkruid, stenen en andere obstakels.
  • Maak de bovenste 30cm van de bodem goed los door te spitten of te frezen.
  • Verrijk de losgemaakte grondlaag met bijvoorbeeld DCM Vivimus Gazon. Meng dit product goed door de omgespitte grond. De zuurgraad van de bodem, de bodemstructuur en de voedselrijkdom van de bodem hebben een grote invloed op de kwaliteit van uw gazon. Als u over de bodemkwaliteit twijfelt of u merkt dat planten in uw tuin moeite hebben met aanslaan, is het raadzaam om eerst een DCM Bodemanalyse te laten doen. U kunt aan de balie bij Planta Groencentrum een grastis een testkit ophalen. De analyse zelf en het passende advies van DCM kost 61,30 euro (incl. b.t.w.).
  • Egaliseer de grond met behulp van een hark om een mooi vlak gazon te krijgen.
  • Druk de grond goed aan met behulp van bijvoorbeeld een tuinwals. Als u het nieuwe gazon gaat inzaaien met graszaad kunt u het beste de toplaag voorzichtig losharken
  • Tijdens het uitrollen van de Sporto graszoden of het zaaien van het DCM graszaad kan de bovenste laag van de grond het beste iets vochtig zijn. Als de grond droog is, maak de grond vochtig, maar voorkom dat de grond dichtslibt.

 

Na een goede voorbereiding is de bodem nu klaar voor het nieuwe gazon. 

Planta

Onkruid verwijderen

Planta

Grond aandrukken

Planta

Grond vochtig maken

Gazonaanleg met behulp van Sporto graszoden:

Met de graszoden van Sporto kiest u voor direct resultaat. Na aanleg kunt u meteen genieten van het aanzicht van uw nieuwe gazon.

  • Rol de graszoden uit en leg de zoden hierbij strak tegen elkaar aan. Op deze manier voorkomt u kieren tussen de graszoden
  • Strooi aarde over de naden van de graszoden om te voorkomen dat de graszoden uitdrogen. Ook de randen van de graszoden vult u om deze reden aan met aarde.
  • Druk de graszoden goed aan, zodat de zoden goed contact maken met de grond. Het beste resultaat krijgt u door met behulp van een tuinwals de grond goed aan te rollen.
  • Verzadig de graszoden met water. Hierdoor voorkomt u het krimpen van de graszoden en het ontstaan van kieren. Daarnaast verdwijnt de overtollige lucht tussen de graszoden en de grond, waardoor het contact tussen de graszoden en de grond wordt verbeterd. Bovendien worden de graszoden zwaarder en blijven ze door het gewicht goed op de grond drukken.
  • Geef in de eerste 2 tot 3 weken elke dag veel water om te voorkomen dat de graszoden uitdrogen. Daarna zijn de graszoden voldoende vastgegroeid en is de kans op uitdroging veel kleiner.
  • Na 2 tot 3 weken kunt u het gras voor het eerst maaien. Maai het gras niet te kort. Stel de maaihoogte voor de eerste keer niet lager in dan 4cm. Gras dat wat langer is, zal dieper wortelen.
Planta

Graszoden uitrollen

Planta

Strak tegen elkaar aan

Gazonaanleg met behulp van DCM graszaad:

DCM graszaad is in 2 varianten leverbaar: Speel & Sport (voor een ijzersterke grasmat die zelfs mooi blijft bij intensief gebruik) en Schaduw (voor een mooi en dicht gazon op schaduwrijke plekken). Voor beide varianten geldt dat u ca. 200 gram graszaad nodig heeft om 10 vierkante meter in te zaaien. Graszaad is leverbaar in de verpakkingen: 600 gram, 1,5 kg, 5kg en 15kg.

  • Zaai het graszaad als het windstil is. Onder deze omstandigheden kunt u het graszaad op de gewenste plek strooien.
  • Als u gekozen heeft voor graszaad met een startvoeding schud u de verpakking eerst goed, zodat het graszaad en de voeding goed gemengd worden.
  • Zaai de helft van de dosis in de lengterichting en de andere helft in de breedterichting van de oppervlakte waar u het nieuwe gazon wilt hebben. Op deze wijze is de verdeling van het graszaad optimaal.
  • Hark het graszaad voorzichtig in de toplaag van de grond (bovenste 1,5cm).
  • Druk de grond nog een keer goed aan met behulp van een tuinwals.
  • In de weken die volgen houd u de bodem goed vochtig, totdat de grassprieten boven de grond staan.
  • Als het gras ongeveer 8cm hoog is, kunt u voor het eerst maaien. Maai het gras de eerste keren niet korter dan 4cm. Gras dat wat langer is, zal dieper wortelen.
Planta

Graszaad zaaien

Planta

Graszaad 1,5cm inharken

Onderhoud van uw gazon

  • Maaien: U houdt het gazon mooi strak als u het gras in het groeiseizoen minimaal 1 x per week maait. Maai het gras echter niet te kort. Stel de maaimachine niet lager in dan ongeveer 3cm. In droge perioden kunt u de maaimachine het beste nog wat hoger afstellen, want hoger gras wortelt dieper in de grond. Verwijder het maaisel van het gazon om te voorkomen dat schimmels en onkruid in het gras kunnen gaan groeien.
  • Besproeien: In droge perioden heeft het gras extra water nodig, maar geef niet te vaak water. Gras dat te vaak water krijgt, wortelt niet zo erg diep. U kunt het beste 1 tot 2 x per week in de avond voor een aantal uren achter elkaar sproeien, zodat de grond goed verzadigd kan raken met water en de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te nemen.
  • Bekalken (nov-jan): Bij een lage zuurgraad neemt gras onvoldoende voedingsstoffen op en dat leidt to een slechtere groei van het gras. Als gevolg van de slechtere groei ontstaan open plekken in het gazon die binnen mum van tijd worden opgevuld door mos en onkruid. Om deze reden is het van belang om jaarlijks het gazon tussen november en januari te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem wordt verhoogd. De optimale zuurgraad van de bodem voor een gazon is een pH tussen 6,0 en 7,0. U kunt voor het bekalken van het gazon DCM Groenkalk toepassen. 
  • Voorjaarsbemesting (mrt-mei): In maart kunt u starten met de eerste bemesting van uw gazon om het gras na het koude najaar een groeistimulans te geven. Met DCM Vital Green stimuleert u de groei van het gras (stikstof), krijgt het gras een mooie diepgroene kleur (magnesium en ijzer) en wordt het gras beter bestand tegen betreden en droogte (kalium). Als u merkt dat het gazon veel last heeft van mosgroei kunt u het beste DCM Gazon Pur toepassen. DCM Gazon Pur is niet alleen een meststof voor het gazon, maar werkt ook indirect tegen mos. Het resultaat is na 3 weken al te zien. Als basisbemesting voor bestaande gazons en voor de bemesting van nieuw aangelegde gazons kunt u DCM Gazonmeststof gebruiken. Dit product stimuleert een rustige groei en een diepgroene kleur van het gras. Welk product u ook wilt gebruiken, wij adviseren u om in ieder geval een uitgebalanceerde meststof toe te passen, zodat de vegetatieve groei (groei van de plantendelen boven de grond) in verhouding staat met de wortelgroei. 
  • Zomerbemesting (jun-jul): in juni en juli kunt u het gazon bemesten met DCM Vital Green of met DCM Gazonmeststof. Gras benut grote hoeveelheden voedingstoffen in de bodem. Om uitputting te voorkomen, is het belangrijk het verbruik aan te vullen, zodat het gras zijn mooie donkergroene kleur kan behouden.
  • Najaarsbemesting (sep-okt): in september en oktober kunt u het gazon voorbereiden op de wintermaanden door het gras te bemesten met een meststof dat rijk is aan kalium. Kalium verbetert de stevigheid (opname van water) en structuur van de cellen. Dit beschermt de plant tegen droogte en vorst. Bovendien zorgt een goede groei van het gras in het najaar ervoor dat voor de groei van mos geen ruimte is. Geschikte najaarsmeststoffen zijn DCM Gazonmeststof Najaar en DCM Mix 6 (grootverpakking). Als u veel mos in het gazon heeft, kunt u ook in het najaar gebruik maken van DCM Gazon Pur.
  • Verticuteren: Dode grassen en mossen vormen een viltlaag in het gazon. Deze viltlaag maakt het moeilijker voor water, licht en lucht om de bodem in te dringen. Als gevolg hiervan verstikt het gras. Om dit te voorkomen kunt u het beste 1 tot 2 x per jaar het gazon verticuteren met een verticuteerhark. Het meest ideale moment is in het voorjaar, ongeveer 3 weken na de toepassing van DCM Gazon Pur. Vanaf dat moment kunt u het dode mos gemakkelijk met de verticuteerhark verwijderen.
  • Doorluchting van het gazon: Grasvelden die vaak betreden worden, kunnen op den duur te maken krijgen met een verdichte bodem. Ook dit kan verstikking van de wortels veroorzaken. U kunt de doorluchting van de bodem verbeteren door bijvoorbeeld met een mestvork om de 10cm gaatjes van minimaal 10cm diep te prikken.
Planta

Grasmaaien

Planta

Sproeien

Planta

Bekalken

Planta

Groenkalkkorrels

Planta

Bemesten met Vital-Green

Planta

Verticuteren

Planta

Genieten

Aandachtspunten van uw gazon

Emelten en engerlingen: Emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van kevers) kunnen een plaag voor uw gazon zijn. De larven zijn dol op de wortels van het gras, maar door hun vraatzucht is de beschadiging van de wortels zo groot dat het gras niet meer in staat is om water en voedingsstoffen op te nemen. De planten sterven af en als gevolg daarvan ontstaan kale plekken in uw gazon. Ziet u dergelijke kale plekken in uw gazon ontstaan? Dan is dit voor u het signaal om te onderzoeken of het gazon last heeft van emelten of engerlingen. 

Gelukkig kunt u emelten en engerlingen met behulp van aaltjes (nematoden) op een natuurlijke manier bestrijden. Deze parasieten dringen hun gastheer binnen en infecteren hem met een dodelijke bacterie, waarna de gastheer sterft. De dode gastheer dient uiteindelijk als voedsel voor de aaltjes. Emelten en engerlingen worden door verschillende soorten aaltjes bestreden. Tegen dit licht is het belangrijk om zeker te weten met welke larvenplaag u te maken heeft. De verschillen tussen de larvensoorten zijn goed te zien: engerlingen zijn brede, gekromde larven met poten en een duidelijke kop en staart. Emelten hebben een veel slanker lichaam, zijn niet gekromd, hebben geen poten en bij deze larven is geen duidelijke kop en staart te onderscheiden.

Heeft u de larven kunnen identificeren?

Planta

 

 

Emelt

Planta

 

 

Engerling

Planta

 

 

Aaltjes