Verfijn uw keuze
Kies uw maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wintergroen?
Haagmerk
Bladkleur
Bijzondere kenmerken
Licht
Grondsoort
  • + Toon meer
  • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
Wind
Wis (0)

Toscaanse Jasmijn

(13 / 2 soorten)
Toscaanse Jasmijn in bloei, opklimmend tegen muur
De Toscaanse Jasmijn, ook bekend als sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides), is een prachtige groenblijvende klimplant die een mediterrane sfeer toevoegt aan uw tuin, en verreweg de rijkbloeiendste kant-en-klaar haag. Men noemt deze plant ook wel sterjasmijn, want de bloemen van deze plant hebben vijf stervormig gerangschikte bloemblaadjes. U kunt lang van deze prachtige rijke bloei blijven genieten, tussen juni en september, maar ook in de winter siert deze plant de tuin met het glanzende groene blad. Trachelospermum jasminoides soorten zijn zeer geliefd vanwege hun heerlijke geur, die doet denken aan vanille. Naast de beeldschone witte variant kunt u ook kiezen voor de ‘Star of Toscane’ variant in vrolijk pastelgeel of ‘Pink Air’ in lieflijk zacht roze.  

 

Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Trachelospermum jasminoides
Trachelospermum jasminoides
Toscaanse Jasmijn, Sterjasmijn
Trachelospermum jasminiodes (Toscaanse jasmijn) is een groenblijvende klimplant met een grote groeikracht. U brengt met deze heerlijk geurende klimplant de Mediterrane sferen in de tuin. De Toscaanse Jasmijn staat ook wel bekend als de sterjasmijn en dit spreekt tot de verbeelding als u de kleine, witte bloemetjes onder de loep neemt: de 5 kroonbladeren hebben samen de vorm van een sterretje. Van juni tot en met augustus toont de Trachelospermum jasminiodes een overvloed van deze witte bloemetjes en brengt hiermee in de zomermaanden volop kleur in de tuin. Een populaire toepassing van de Toscaanse Jasmijn is het begroeien van een erfscheiding. Met behulp van de grote groeikracht is een scherm snel zichtdicht te krijgen. De plant heeft een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke groeiplaats waar de wind weinig vat op de plant kan krijgen. Daarnaast moet de bodem goed water kunnen doorlaten. Een te natte bodem kan voor wortelrot zorgen en bovendien zijn de planten in zo'n situatie kwetsbaarder voor vorstschade.
  • Wintergroen: ja
  • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
  • Winterhardheid: zone 8 (-12,2°C tot -6,7°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Trachelospermum jasminoides 'Pink Air'
Trachelospermum jasminoides 'Pink Air'
Toscaanse Jasmijn, Sterjasmijn
Trachelospermum jasminiodes 'Pink Air' is een variant van de Toscaanse Jasmijn met roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Deze Mediterrane groenblijvende klimplant heeft een sterke groeikracht en is mede hierdoor aantrekkelijk om een erfscheiding te laten begroeien. De 'Pink Air' heeft een grote voorkeur voor een zonnige standplaats, maar kan ook op halfschaduwrijke plekken staan. Zorg wel voor beschutting, zodat de wind weinig invloed op de planten kan krijgen. Daarnaast moet de bodem water goed kunnen doorlaten. Op een te natte grond lopen de wortels een te groot risico op wortelrot.
  • Wintergroen: ja
  • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
  • Winterhardheid: zone 8 (-12,2°C tot -6,7°C)
Moment geduld a.u.b.

Heeft u een vraag?

Lukt het allemaal, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Stel hier uw vraag
 

Trachelospermum jasminoides

Trachelospermum jasminoides is naast een plant met hoge sierwaarde ook een heel sterk en blijft het hele jaar groeien. Als hij beschut staat is hij goed bestand tegen temperaturen onder het nulpunt. Een mooie toepassing van deze plant is het dichtgroeien van een schutting, raster of erfafscheiding. Zorg wel dat u uw plant voorziet van een beetje ondersteuning want de Toscaanse Jasmijn heeft wel groeisteun nodig. Trachelospermum jasminoides staat ook prachtig in een pot. U kunt deze prachtige klimplant bij ons vinden in vele vormen en maten, bijvoorbeeld als haagplant, laagstam leiboom en halfstamboom, of kom langs bij Planta in de Bilt om zelf de perfecte plant uit te kiezen! 

 

 

Verzorgingstips

 

Hoe kan ik de Toscaanse Jasmijn toepassen als klimplant?

De Toscaanse Jasmijn hecht zelf niet altijd even gemakkelijk. Help  daarom deze plant klimmen door hem op te binden en omhoog te leiden. Deze plant hecht zichzelf namelijk niet aan een muur zonder geleid te worden. 

Hoe kan ik de Toscaanse Jasmijn beschermen bij vorst?

Bij strenge vorst is het goed om de Toscaanse Jasmijn te beschermen door de plant af te dekken met ademend materiaal. Zolang deze plant beschut staat is deze voor een mediterrane plant goed bestand tegen lage temperaturen. 

In welke grondsoorten mag de Toscaanse Jasmijn staan? 

Deze plant mag staan in lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zavelgrond, bosgrond of goede tuingrond. Verrijk de grond bij aanplant met DCM Vivimus Universeel. Ook is het belangrijk dat de grond niet te nat is, dit kan voor wortelrot zorgen en de kans op vorstschade verhogen. 

Wanneer mag ik de Toscaanse Jasmijn snoeien?

Snoei deze plant in het vroege voorjaar of vlak na de bloei. Wees bij de snoei van deze plant niet te intensief maar hou de plant enkel in vorm. Snoei vlak boven de jonge scheuten waarop de Jasmijn verder groeit. Ook kunt u tussendoor dode bladeren en bloemen wegknippen. 

 

Verzorging van de Toscaanse Jasmijn in het kort

Tijdstip

Toelichting

Snoei

April & September

Niet te rigide terugsnoeien

Watergift

Juni - September

Bij droogte

Vlak na aanplant

Geef na het eerste jaar alleen water als de grond rondom de plant droog is. 

Meststoffen

Maart - April & evt.

September

DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 

Bijzonderheden Ondersteuning nodig Omdat Toscaanse jasmijn een niet-zelfhechtende klimplant is, heeft deze het nodig om bij aanplant een beetje ondersteund te worden