Verfijn uw keuze
Kies uw maat
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wintergroen?
Haagmerk
Haagtype
Bladkleur
Bijzondere kenmerken
Licht
Grondsoort
 • + Toon meer
 • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
Wind
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wis (0)

Olijfwilg

(17 / 2 soorten)
Planta
De olijfwilg (Elaeagnus) is een gewilde groenblijvende haagplant in kustgebieden, voor op dakterrassen en voor op balkons. De planten zijn goed bestand tegen (zee)wind en verdragen droge perioden. Het glazende blad met de kenmerkende olijfkleurige onderzijde misstaat echter in geen enkele tuin.
Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Populair
Elaeagnus ebbingei 'Compacta'
Elaeagnus ebbingei 'Compacta'
Olijfwilg, Zilverbes
Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg) is een wintergroen soort met een opgaande groeiwijze. De 'Compacta' groeit iets compacter dan de "gewone" Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg is zeer windbestendig en gedijt bovendien uitstekend op een zoute bodem die blootgesteld wordt aan de zoute zeewind. Dit maakt de 'Compacta' een populair soort in de kustgebieden. De glimmende bovenkant van de bladeren is grijsgroen en dat geeft een mooi contrast met de doffe grijswitte onderkant. Als u de olijfwilg niet te vaak snoeit, kan de plant in de nazomer heerlijk geurende, kleine, witte bloemen ontwikkelen. De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' verdraagt snoei uitermate goed. Hierdoor is de 'Compacta' in een aantal verschillende vormen toe te passen; als heester, haagplant, snoeivorm (bolvorm), bolvorm op stam en als leiboom. 
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Elaeagnus ebbingei
Elaeagnus ebbingei
Olijfwilg, Zilverbes
De Elaeagnus ebbingei (olijfwilg) is een groenblijvend soort die zeer windbestendig is en het ook in de kustgebieden op een zoute bodem en met de zoute zeewind erg goed doet. De olijfwilg heeft bladeren met een glanzende, donkere, groengrijze bovenkant en een doffe, lichtere, grijswitte onderkant. Als u de planten alleen na de bloeiperiode snoeit, kunnen in de nazomer kleine, witte bloemen ontwikkelen die een heerlijke geur verspreiden. Na de bloei vormt de plant rode bessen waarvan jam gemaakt kan worden. De Elaeagnus ebbingei kan zeer goed gesnoeid worden en door deze eigenschap is de Elaeagnus in een aantal verschillende vormen leverbaar: als heester, haagplant, snoeivorm, bolvorm op stam en als leivorm.
 • Wintergroen: ja
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Moment geduld a.u.b.

Heeft u een vraag?

Lukt het allemaal, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Stel hier uw vraag
 

De olijfwilg (Elaeagnus) is een gewilde groenblijvende haagplant voor kustgebieden, dakterrassen en balkons. De planten zijn goed bestand tegen (zee)wind en verdragen perioden van droogte. Het glazende blad met de kenmerkende olijfkleurige onderzijde misstaat echter in geen enkele tuin.

 

Planteigenschappen van de olijfwilg

De 'gewone' olijfwilg wordt gekenmerkt door zijn grijsgroene bladeren. Daarnaast bestaat nog een aantal bonte varianten. Doordat de plant matig winterhard is, is de olijfwilg wellicht niet het beste soort als u ook in de wintermaanden een zichtdichte haag wilt hebben. In strenge winters is de kans groot dat als gevolg van de vorst het blad van de plant valt. Van het voorjaar herstelt de olijfwilg hiervan. Dan groeien nieuwe bladeren aan de planten en is de olijfwilg in de loop van het voorjaar weer behoorlijk dicht. In milde winters blijven de  bladeren doorgaans wel aan de planten zitten. In het najaar bloeit de olijfwilg met heerlijk geurende witte bloemen. Na de bloei ontwikkelen rode bessen waarvan jam gemaakt kan worden. Overigens lusten vogels deze bessen ook erg graag.

 

Groeiplaats van de olijfwilg

De olijfwilg verdraagt een zoute bodem en is bovendien goed bestand tegen zeewind. Dit maakt de olijfwilg een zeer geschikte haagplant voor de kustgebieden. Ook op dakterrassen en balkons is de olijfwilg uitermate geschikt. De standplaats moet wel zonnig tot halfzon/halfschaduw zijn. Een schaduwrijke plek is niet geschikt. Daarnaast moet de bodem goed waterdoorlatend zijn. De olijfwilg kan niet goed tegen natte voeten.

 

Plant uw olijfwilghaag met DCM Vivimus Universeel

Stimuleer de inworteling van uw nieuwe olijfwilghaag met behulp van DCM Vivimus universeel. Deze universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Bovendien krijgt het bodemleven een boost en dat is bevorderlijk voor de bodemstructuur en het omzettten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen.

 

Hoe kunt u het beste uw olijfwilghaag aanplanten?

De olijfwilg wordt aangeboden in pot (jaarrond leverbaar) en met (draad)kluit. Wij raden u aan om planten in potten bij aanvang van de aanplant eerst te verzandigen met water. Dit doet u door de planten zoveel water te geven, totdat het water aan de onderkant uit de pot stroomt. U merkt bij het optillen dat de plant (nog in pot) een stuk zwaarder aanvoelt. Planten met een kluit of een draadkluit geeft u water nadat de planten zijn aangeplant en de grond goed is aangedrukt. Let op! Vul het plantgat niet met water om te voorkomen dat de grond dichtslaat.

 • U begint met het graven van een sleuf op de plek waar u de olijwilghaag wilt planten. Zorg ervoor dat de diepte van deze sleuf ongeveer 2x de hoogte van de kluit is en dat de breedte van de sleuf ongeveer 1,5x de breedte van de kluit is. 
 • Vermeng de DCM Vivimus Universeel met de grond uit de plantgeul in de verhouding 1:1 tot 1:2 (afhankelijk van de bodemkwaliteit). Ons advies is om tenminste 1 zak DCM Vivimus Universeel per strekkende meter haag toe te passen.
 • Vul de plantgeul met een deel van het mengsel, totdat de diepte van de geul gelijk is aan de hoogte van de kluit.
 • Span een draad op de plek waarlangs u de olijfwilghaag wilt hebben. Dit is een goed hulpmiddel om de haag in een rechte lijn te planten.
 • Bepaal de verdeling van de planten langs de plantgeul. Dit doet u door de planten haaks naast de plantgeul te leggen. Waar nodig kunt u nog schuiven in de verdeling.
 • Zet de planten 1 voor 1 in de plantgeul met de stam tegen het lijntje. Als u planten met een draadkluit heeft aangeschaft, is het belangrijk om het bovenste draad los te knippen, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Het is niet persé nodig om het draad volledig te verwijderen. De jute doeken zullen volledig verteren. Dit geldt niet voor de blauwe acryl draden die in sommige jute doeken worden verwerkt en de witte gaasnetten met elastiek. De planten ondervinden er geen hinder van als u de doeken of netten laat zitten. Let er wel op dat de kluiten niet uit elkaar vallen als u toch besluit om de doeken en de draden te verwijderen.
 • Vul de plantgeul met de rest van het mengsel DCM Vivimus/grond uit het plantgat en druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Dit kunt u het beste doen door met de voet aan te drukken en de tenen naar de kluit te laten wijzen. Op deze wijze is de kans op beschadiging van de wortels het kleinst.
 • Verzadig tot slot de grond met water.

 

Het onderhoud van uw olijfwilghaag

 • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw olijfwilghaag te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
 • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u uw olijfwilghaag water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Soms bestaat de kluit uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken. Let er wel op dat een olijfwilg niet van natte voeten houdt. De grond mag niet te lang te nat blijven.
  • Eerste weken na aanplant: planten hebben voldoende water nodig voor de stimulatie van wortelgroei. Afhankelijk van het weer is extra watergift nodig.
  • Voorjaar en zomer van het plantjaar: zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen: in droge perioden minimaal 1 x per week en bij hoge temperaturen zelfs 3 tot 4 x per week. U kunt het beste in de ochtend water geven, zodat de planten de verdamping overdag kunnen compenseren.
  • Najaar en winter van het plantjaar: in deze periode staat de bodemactiviteit op een laag pitje. De planten zullen in deze periode nauwelijks groeien. Aangezien olijfwilgen groenblijvende planten zijn, verdampen ze in de wintermaanden echter wel wat vocht. In droge, vorstvrije perioden hebben de planten zo nu en dan een extra watergift nodig om niet uit te drogen.
  • Na het plantjaar: gedurende het hele jaar zijn extra watergiften alleen nodig in droge perioden en perioden met hoge temperaturen.
 • Snoeien: ons advies is om de olijfwilghaag in het eerste jaar zo min mogelijk te snoeien. Wilt u toch de groei wat stimuleren, dan snoeit u alleen de toppen van de plant een klein stukje terug. Olijfwilgen kunt u het beste in november na de bloei snoeien. Als u een strakkere haag wilt hebben, kunt u de olfijwilghaag ook van het voorjaar nog een keer snoeien. De beste periode is in mei als geen sprake meer is van nachtvorst. Als u de planten eerder snoeit, is de kans op vorstschade groter. Bij 2 keer per jaar snoeien kunenn echter geen bloemen en bessen worden gevormd.

 

Welke olijfwilgsoort is voor mij de beste keus?

 • Elaeagnus ebbingei: olijfwilg met een opgaande, wat weelderige groeiwijze. Geschikt voor hagen met een natuurlijke uitstraling. Bij minimale snoei in het najaar geurende, witte bloemen en in het voorjaar oranjerode bessen.
  • Bladkleur: groengrijs
  • Groeiwijze: opgaand, enigszins weelderig 
  • Hoogte: 2,5 tot 3 meter
  • Groeisnelheid: 25 tot 50cm per jaar

 

 • Elaeagnus ebbingei 'Compacta': olijfwilg met een compactere groeiwijze dan de 'gewone' ebbingei. Wat betreft de uiterlijke kenmerken vinden beide soorten in elkaar hun gelijke. Bij minimale snoei in het najaar geurende, witte bloemen en in het voorjaar oranjerode bessen.
  • Bladkleur: groengrijs
  • Groeiwijze: compact, opgaand
  • Hoogte: 2,5 tot 3 meter
  • Groeisnelheid: 20 tot 40cm per jaar

 

 • Elaeagnus ebbingei 'Viveleg': opvallende olijfwilg door zijn groengrijs blad met een gele rand. Dit soort heeft een opgaande groeiwijze. Bij minimale snoei in het najaar geurende, witte bloemen en in het voorjaar oranjerode bessen.
  • Bladkleur: groengrijs met gele rand
  • Groeiwijze: opgaand
  • Hoogte: 2,5 tot 3 meter
  • Groeisnelheid: 20 tot 40cm per jaar

 

 • Elaeagnus pungens 'Maculata': valt op door zijn gele bladeren met een groene rand. Dit soort heeft een brede, opgaande groeiwijze. Bij minimale snoei in het najaar geurende, witte bloemen en in het voorjaar oranjerode bessen.
  • Bladkleur: geel met groene rand
  • Groeiwijze: breed, opgaand
  • Hoogte: 1,5 tot 2 meter
  • Groeisnelheid: 20 tot 40cm per jaar