Stappenplan voor de aanplant van halfstam-, hoogstam- en dakbomen

17-04-2024
In deze Planta Tuintips vindt u een stappenplan voor de aanplant van onze halfstam-, hoogstam- en dakbomen.

 


Bomen zijn prachtige focuspunten in de tuin, en dragen ontzettend veel bij aan de biodiversiteit. Ook vindt u in de schaduw van een boom prettige verkoeling. Bij Planta hebben we een ruim assortiment bomen waaruit u kunt kiezen. Het optimaal kunnen genieten van uw nieuwe boom begint al bij de aanplant. Het is belangrijk dat de boom op de juiste manier en op de beste plaats in de grond wordt geplant. Met behulp van deze aanplantinstructie willen wij u hier graag bij adviseren. 


 

 

Aandachtspunten voordat u begint met het planten van uw boom

 

Alvorens u met de aanplant begint, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Het is altijd belangrijk om de specifieke kenmerken van uw bomen mee te nemen in de verzorging. Dat begint al bij de aanplant. Lees daarom eerst de specifieke instructies voor uw plant goed door. 

Weet u alles al over de bodemeisen en leveringsvorm van uw boom, en wilt u meteen verder naar de aanplantinstructies? Klik hier.


 

De groeiplaats bepalen

Bomen stellen in min of meerdere mate voorwaarden aan hun groeiplaats. Denk hierbij aan de lichtsituatie, de voedselrijkdom van de bodem, de waterbeschikbaarheid, maar ook bijvoorbeeld de windinvloed, de zuurgraad en de drainage van de bodem kunnen een hele belangrijke rol spelen. Verzeker uzelf ervan dat de gewenste plantplek aan de groeivoorwaarden van de gekozen boomsoort voldoet. Wij adviseren altijd uw nieuwe boom te planten met DCM Vivimus om uw boom de beste start te geven. 

 

Grondsoort

Bij het uitzoeken van een boom is het belangrijk om rekening te houden met de grond in uw tuin. Let vooral op of uw boom een zuurminnende soort is. Zure gronden, zoals veengrond, hebben een lage PH-waarde en zijn vaak rijk aan humus. Als een zuurminnende boom in een grond met een ongeschikte zuurgraad staat, kan deze minder goed voedingsstoffen opnemen.  

De ook de bodem in kustgebieden, (zware) kleigronden, zeer natte of juist zeer droge grond vormen factoren die ervoor zorgen dat sommige bomen minder goed gezonde wortels kunnen ontwikkelen en voedingsstoffen kunnen opnemen. U kunt in onze webshop de specificaties van een boom raadplegen om te zien of deze geschikt is voor de groeiplaats die u in gedachten heeft. 

Zonlicht en Schaduw

Let bij de selectie van uw boomsoort ook op de lichtcondities van de beoogde standplaats. Zo groeien de meeste fruitbomen het best in volle zon. Andere bomen, zoals de Acer Palmatum staan idealiter in halfschaduw, afgeschermd op het heetste moment van de dag. 

Is uw standplaats juist in de schaduw? Gelukkig zijn er ook voldoende bomen die het goed doen op een koele, vochtige plaats, zoals Carpinus betulus of Tilia cordata 'Greenspire'

  

Ik twijfel of de gewenste groeiplaats geschikt is. Wat kan ik doen?

Indien noodzakelijk kunt u de groeiplaats verbeteren door bijvoorbeeld (een deel van) de grond te vervangen of een druppelsysteem aan te leggen. Als u twijfelt, kunt u ervoor kiezen om een bodemmonster te laten onderzoeken of een hovenier bij u uit de buurt te benaderen om de situatie te beoordelen. Wij kunnen u eventueel een geschikte hovenier adviseren.

 

Aanplant met DCM Vivimus

Wij raden sterk aan bij het aanplanten van uw nieuwe boom gebruik te maken van DCM Vivimus. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Bovendien bevat DCM Vivimus bodemschimmels waarmee de meeste bomen samenleven. In ruil voor suikers staan de schimmels essentiële mineralen af aan de boomwortels. Deze vorm van samenleven wordt mycorrhiza genoemd. Daarnaast wordt met de toepassing van DCM Vivimus het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels kunnen worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur. DCM Vivimus is leverbaar in 2 varianten: DCM Vivimus Universeel en DCM Vivimus voor zuurminnende planten (zoals Ilex, Camellia, Magnolia,….). Weet u niet precies welke variant u het beste kunt gebruiken? Bij aanschaf kunt u zich door onze medewerkers laten adviseren.

 

Leveringsvorm van uw boom

Bomen worden meestal met draadkluit en in pot aangeboden. Een aantal soorten leent zich uitstekend om met een blote wortel (wortelgoed) te leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plataan (Platanus), linde (Tilia) en wilg (Salix). Bomen met blote wortel zijn leverbaar vanaf begin november tot begin april. De gekozen vorm van uw boom heeft invloed op de vereiste voorbereidingsstappen. 
Klik daarom hieronder op de vorm die u heeft gekozen om door te scrollen naar onderaan de pagina, en lees de passende specifieke instructies voordat u verder gaat met de aanplant.

 

Met blote wortel (wortelgoed)  

Leverbaar vanaf begin november tot begin april 

Met (draad)kluit

leverbaar vanaf half oktober/begin november tot en met half april 

 

 

In pot

Jaarrond leverbaar

Stappenplan voor de aanplant van uw boom

Het spreekwoord “hoge bomen vangen veel wind” spreekt tot de verbeelding: de kroon bevindt zich doorgaans op grotere hoogte boven de grond, waardoor bomen al snel met de wind meebewegen. Deze beweging werkt via de stam door naar de wortels. Na de aanplant van de boom groeien de wortels vanuit de kluit door naar de volle grond waarin de boom is geplant. De nieuwe wortels zullen echter kapot worden getrokken als de windwerking boven de grond niet wordt opgevangen. Het gevolg is dat de boom niet (goed) aanslaat en uiteindelijk zelfs dood kan gaan. In dit perspectief raden wij aan om bomen met 2 boompalen te planten. In sommige situaties kan 1 paal volstaan (de kroon van de boom moet beschut staan), maar dit heeft niet onze voorkeur. Mocht u gebruik willen maken van slechts 1 boompaal, laat u zich goed informeren of dit voor uw situatie mogelijk is.

Let op! Vul het plantgat niet met water om te voorkomen dat de grond dichtslaat. Plant de boom niet te diep of te ondiep! De bovenkant van de kluit moet uiteindelijk dezelfde hoogte hebben als het maaiveld.

 

Wat heb ik nodig voor de aanplant van een boom?

  1. Aanplantpakket met boompalen, boomband, boombandspijkers en DCM Vivimus aanplantgrond
  2. Een spade of schep om het plantgat te graven
  3. Kniptang (voor evt. losknippen draadkluit)
  4. Grondboor

 

 

Plaatsing van de boom

  1. U begint met het graven van een gat op de plek waar u de boom wilt planten. Zorg ervoor dat het plantgat minimaal 1/3 breder en dieper is dan de grootte van de kluit. Heeft u gekozen voor een boom in pot? Verzadig de kluit dan van tevoren met water door de boom nog in de pot water te geven.
  2. Vermeng de DCM Vivimus  met de grond uit het plantgat in de verhouding 1:1 tot 1:2 (afhankelijk van de bodemkwaliteit). Ons advies is om tenminste 1 zak DCM Vivimus per boom toe te passen.
  3. Vul het plantgat met een deel van het mengsel, totdat de diepte van de geul gelijk is aan de hoogte van de kluit. Bij zware kluiten kunt u het beste het gat nog iets verder opvullen. Als gevolg van het gewicht en het inklinken van de grond zal de kluit nog een stukje gaan zakken.
  4. Plaats de boom in het plantgat. Als u een boom met een draadkluit heeft, knipt u de bovenkant van het draadnet los, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Om te voorkomen dat de kluit uit elkaar valt, raden we u aan om het jute doek en het draadnet te laten zitten.
  5. Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus en grond uit het plantgat en druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de wortels of de kluiten goed contact maken met de grond. Dit kunt u het beste doen door met de voet aan te drukken en de tenen naar de kluit te laten wijzen. Op deze manier is de kans op beschadiging van de wortels het kleinst.

 

Stappenplan voor het plaatsen van de boompalen

Nu de boom in de grond staat, is het van groot belang om de boom op de juiste manier met het liefst 2 boompalen vast te zetten. Bij het gebruik van 2 boompalen plaatst u de palen naast elkaar, tegenover elkaar, haaks op de windrichting. Bij het gebruik van 1 boompaal plaatst u de paal naast de kluit aan de westkant van de stam (voor de wind).

 
  1. Zet de grondboor NAAST de kluit om beschadiging aan de wortels te voorkomen. Boor een gat dat twintig centimeter dieper is dan de kluit hoog is. Boompalen staan meestal voor een derde in de grond. 
  2. Zet bij het plaatsen van de boompalen de palen iets scheef in de grond, met de bovenkant van de paal iets van de boom vandaan.
  3. Bevestig de boomband in een 8 om de paal en de boomstam (zie onderstaande afbeelding). Trek daarbij de boompaal recht, zodat de stam onder spanning komt te staan. Hierdoor zal de windwerking door de stam worden opgevangen en niet doorwerken naar de wortels.
  4. Verzadig ten slotte de grond met water, zodat de overtollige lucht uit de grond verdwijnt en de wortels of de kluit goed contact maakt met de grond. 
 

Hoe lang moeten de boompalen blijven staan? 

In het algemeen heeft de boom ongeveer 2 tot 3 jaar nodig om een wortelstelsel te ontwikkelen dat sterk genoeg is om de windwerking van de kroon te kunnen opvangen. Wij raden u aan om de boompalen tenminste voor een duur van 2 tot 3 jaar naast de boom te laten staan.


 
Bevestiging boompaal in 8 vorm
Planta

Nazorg van uw nieuwe boom

Nadat u uw boom volgens de bovenstaande instructies heeft geplant, is het van groot belang dat in de eerste 2 jaar na aanplant de boom extra zorg en aandacht krijgt. Hier vindt u ons advies over hoe u het best voor uw nieuwe boom kunt zorgen.  

Hoeveel extra water heeft een boom in de eerste twee jaar nodig?

Gedurende het hele groeiseizoen en voor groenblijvende soorten zelfs in zachte, droge winters moet de boom voldoende water krijgen. Zorg ervoor dat de bodem goed verzadigd wordt met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om water op te nemen. U kunt het beste met een rustige straal (broesje) de planten over een langere periode watergeven, dan een groot volume in één keer.

  • Geef afhankelijk van de soort in droge perioden minimaal 1x per week extra water.
  • Geef in droge perioden met hoge temperaturen 3 tot 4 x per week extra water.

Leg een dijkje rondom de kluit aan als de kluit van zwaarder materiaal is dan de grond waar ze ingezet worden. Water zal de weg van de minste weerstand volgen en dat is in dit geval om de kluit heen. Met behulp van een dijkje rondom de kluit kan het water langzaam de kluit in trekken, zodat het water daadwerkelijk beschikbaar komt voor de wortels.

Te weinig water kan voor uitval door verdroging van de wortels zorgen, maar teveel water is nog kwalijker. In algemene zin kunnen wortels niet te lang onder water blijven staan (met uitzondering van een aantal soorten). De wortels zullen uiteindelijk gaan rotten en geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Helaas is dit een onomkeerbaar proces. Als na het watergeven of na een flinke regenbui langdurig plassen blijven staan, kunt u wellicht het beste een hovenier uit de buurt om advies vragen ten aanzien van de watergift of ten aanzien van een eventuele bodemverbetering. Desgewenst kunnen wij u een geschikte hovenier bij u uit de buurt adviseren.

Hoe kan ik mijn nieuwe boom het beste bijmesten? 

Bomen die met DCM Vivimus zijn aangeplant hebben tot ongeveer 6 maanden voldoende voeding. Om uw boom mooi te houden, raden wij u aan om na deze 6 maanden 2x in het jaar bij te mesten: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Dit geldt ook na de eerste 2 jaar van aanplant. Naast de extra voedingsstoffen hebben zuurminnende boomsoorten turfstrooisel en kalkminnende boomsoorten groenkalk nodig. Laat u zich goed informeren welke meststoffen uw boom nodig heeft voor een optimaal resultaat.



 

Specifieke instructies per leveringsvorm

 

Bomen in pot

Bomen die in pot worden geleverd, hebben in de pot een doorgeworteld wortelstelsel. Hierdoor zijn bomen in pot het hele jaar leverbaar. In tegenstelling tot bomen met een blote wortel en een draadkluit is het van belang om bomen in pot voor het planten goed te verzadigen met water. Op deze manier kunnen de wortels zich goed volzuigen met water en wordt de kluit wat steviger. Als het water aan de onderkant van de pot uitstroomt, indiceert dit dat u voldoende water heeft gegeven. U merkt bij het optillen dat de boom (nog in pot) een stuk zwaarder aanvoelt.


⇧ Terug naar instructies

 

Planta

 

 

 Bomen met blote wortel (wortelgoed)

Bomen met een blote wortel verdienen extra aandacht. Deze kwaliteit is kwetsbaar voor uitdroging van de wortels. Uitgedroogde wortels zijn niet meer in staat om water en voedingsstoffen op te nemen. Helaas is dit een onomkeerbaar proces. De kans dat een deel van de bomen niet aanslaat (doorgaans zo’n 10%) is aannemelijk. Het is dan ook van groot belang dat bestellingen van wortelgoedproducten met de nodige zorg worden afgenomen. Om deze reden kunnen wij geen garantie geven op wortelgoed en nemen wij geen wortelgoedproducten retour. Als u zich echter aan de onderstaande adviezen houdt, kunt u zelf de kans op uitval verkleinen:

 

Planta
  1. Haal uw bestelling op de afgesproken leverdatum op. Wij zorgen ervoor dat het wortelgoed zo laat mogelijk voor de leverdatum bij de kweker wordt besteld, zodat de planten zo kort mogelijk boven de grond staan.
  2. Vervoer het wortelgoed in een zak of dek de planten af met een zeil op de aanhanger. Als gevolg van rijwind drogen wortels van wortelgoedproducten binnen een mum van tijd uit. Zorg ervoor dat rijwind geen vat op de wortels kan krijgen door de planten tijdens het transport goed te beschermen.
  3. Zet de planten zo snel als mogelijk in de grond. Wacht niet te lang met het planten van wortelgoedproducten. Hoe langer de planten boven de grond staan, hoe groter de kans op uitdroging van de wortels is. Als u niet in de gelegenheid bent om de planten direct in de grond te zetten, laat het wortelgoed niet buiten liggen. Zet de planten in een schuur of een garage, het liefst met de wortels in een zak.
  4. Spoel de wortels niet af met water om te voorkomen dat belangrijke bodemschimmels van de wortels worden afgespoeld. De meeste planten leven via hun wortels samen met schimmels. Deze vorm van symbiose wordt mycorrhiza genoemd. In ruil voor essentiële mineralen staan planten hun suikers aan schimmels af. Sommige planten hebben een hele sterke mycorrhiza waarbij schimmeldraden en wortelharen met elkaar verweven raken. Het afspoelen van de schimmels kan ervoor zorgen dat de planten kwetsbaarder worden voor omgevingsfactoren, zoals ziekten en droogte.
  5. Stel de planten tijdens de aanplant niet bloot aan het weer. Als u een groot aantal planten gaat aanplanten, zorg ervoor dat de planten waar u nog niet aan toe bent gekomen, beschermd worden tegen weersinvloeden. Dit kunt u eenvoudig doen door een zeil over de planten heen te leggen.
  6. Geef in de eerste jaren na aanplant in droge perioden goed water. Wortels van wortelgoedproducten hebben een aantal jaren de tijd nodig om een goed wortelgestel te ontwikkelen. De eerste jaren na aanplant zijn de wortels nog niet in staat om in droge perioden het water uit diepere bodemlagen aan te trekken. Om deze reden is het van groot belang om in droge perioden goed water te geven. De grond moet verzadigd worden met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te kunnen nemen.

⇧ Terug naar instructies

 

Bomen met draadkluit

Bomen die met een draadkluit worden geleverd hebben rondom de wortels een kluit grond die bij elkaar wordt gehouden met behulp van een jute zak en een ijzeren draadnet. De jute zak is volledig biologisch afbreekbaar. Om te voorkomen dat de kluit bij het planten uit elkaar valt, raden wij u sterk aan om de jute zak en het draadnet rondom de kluit te laten zitten, maar knip nadat u de boom in het plantgat heeft geplaatst het draadnet aan de bovenkant wel open.

⇧ Terug naar instructies

 

Planta