Stappenplan voor de aanplant van losse haagplanten

16-04-2024
In deze Planta Tuintips leest u ons volledige stappenplan voor de aanplant van een haag met losse haagplanten.

Wilt u een nieuwe haag aanplanten in uw tuin met losse haagplanten? Heeft u al een keuze kunnen maken? Het optimaal kunnen genieten van uw nieuwe haag begint al bij de aanplant. Het is belangrijk dat u de haagplanten op de juiste manier en op de beste plaats in de grond zet. Met behulp van deze aanplantinstructie willen wij u hier graag bij adviseren. Deze pagina bevat al onze tuintips voor het succesvol planten van uw haagplanten. Op zoek naar inspiratie of de juiste haagplant voor de aanleg van een nieuwe haag? Planta heeft een groot assortiment aan losse haagplanten.


 

 

Aandachtspunten voordat u begint met het planten van uw haag

 

Alvorens u met de aanplant begint, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Voor een mooie, volle en gezonde haag is het van belang om de specifieke kenmerken van uw planten mee te nemen in de verzorging. Dat begint al bij de aanplant. Lees daarom eerst de specifieke instructies voor uw plant goed door. 

Weet u alles al over de bodemeisen en leveringsvorm van uw plant, en wilt u meteen verder naar de aanplantinstructies? Klik hier.


 

Uitgelichte Haagplanten

De groeiplaats bepalen

Haagplanten stellen in min of meerdere mate voorwaarden aan hun groeiplaats. Denk hierbij aan de lichtsituatie, de voedselrijkdom van de bodem, de waterbeschikbaarheid, maar ook bijvoorbeeld de windinvloed, de zuurgraad en de drainage van de bodem kunnen een hele belangrijke rol spelen. Verzeker uzelf ervan dat de gewenste plantplek aan de groeivoorwaarden van de gekozen soort voldoet. Indien noodzakelijk kunt u de groeiplaats verbeteren door bijvoorbeeld (een deel van) de grond te vervangen of een druppelsysteem aan te leggen. Als u twijfelt, kunt u ervoor kiezen om een bodemmonster te laten onderzoeken of een hovenier bij u uit de buurt te benaderen om de situatie te beoordelen.

Toch behoefte aan verdere expertise? Wij kunnen u eventueel een geschikte hovenier adviseren.

 

Aanplant van uw haag met DCM Vivimus

Wij raden sterk aan bij het aanplanten van uw nieuwe haag gebruik te maken van DCM Vivimus. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Bovendien bevat DCM Vivimus bodemschimmels waarmee de meeste planten samenleven. In ruil voor suikers staan de schimmels essentiële mineralen af aan wortels van de planten. Deze vorm van samenleven wordt mycorrhiza genoemd. Daarnaast wordt met de toepassing van DCM Vivimus het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels kunnen worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

DCM Vivimus is leverbaar in 2 varianten: DCM Vivimus Universeel en DCM Vivimus voor zuurminnende planten (zoals Rhododendron, heide, hortensia, Ilex, Camellia, Magnolia). Weet u niet precies welke variant u het beste kunt gebruiken? Bij aanschaf kunt u zich door onze medewerkers laten adviseren.

 

Leveringsvorm van de haagplanten

Losse haagplanten kunnen in een aantal kwaliteiten worden geleverd. Afhankelijk van welk type haagplant u wilt plaatsen is een net andere voorbereiding nodig. Klik daarom hieronder op de vorm haagplant die u heeft gekozen, en lees de passende specifieke instructies voordat u verder gaat met de aanplant.

 

Met blote wortel (wortelgoed)  

Leverbaar vanaf begin november tot begin april 

Met (draad)kluit

leverbaar vanaf half oktober/begin november tot en met half april 

 

 

In pot

Jaarrond leverbaar

Benodigdheden bij het aanplanten van losse haagplanten

  1. Haagplanten naar keuze
  2. Schop
  3. Kniptang (voor evt. losknippen draadkluit)
  4. Draad
  5. DCM Vivimus aanplantgrond

 

 

 

Stappenplan voor de aanplant van uw haag

Wanneer u heeft gekozen voor haagplanten in pot zorgt u ervoor dat de kluiten van de planten van tevoren verzadigd zijn met water door de planten nog in de pot water te geven. Als het water aan de onderkant van de pot uitstroomt, indiceert dit dat u voldoende water heeft gegeven. U merkt bij het optillen dat de plant (nog in pot) een stuk zwaarder aanvoelt. Haagplanten met een blote wortel (wortelgoed) en met een (draad)kluit geeft u water nadat de planten zijn aangeplant en de grond goed is aangedrukt. Let op! Vul het plantgat niet met water om te voorkomen dat de grond dichtslaat.

  1. U begint met het graven van een sleuf op de plek waar u de haag wilt planten. Zorg ervoor dat de diepte van deze sleuf ongeveer 2x de hoogte van de kluit is en dat de breedte van de sleuf ongeveer 1,5x de breedte van de kluit is.
  2. Vermeng de DCM Vivimus met de grond uit de plantgeul in de verhouding 1:1 tot 1:2 (afhankelijk van de bodemkwaliteit). Ons advies is om tenminste 1 zak DCM Vivimus per strekkende meter haag toe te passen.
  3. Vul de plantgeul met een deel van het mengsel, totdat de diepte van de geul gelijk is aan de hoogte van de kluit.
  4. Span een draad op de plek waarlangs u de haag wilt hebben. Dit is een goed hulpmiddel om de haag in een rechte lijn te planten.
  5. Bepaal de verdeling van de planten langs de plantgeul. Dit doet u door de planten haaks naast de plantgeul te leggen. Waar nodig kunt u nog schuiven in de verdeling.
  6. Zet de planten 1 voor 1 in de plantgeul met de stam tegen het lijntje. Als u planten met een draadkluit heeft aangeschaft, is het belangrijk om het bovenste draad los te knippen, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Het is niet persé nodig om het draad volledig te verwijderen. De jute doeken zullen volledig verteren. Dit geldt niet voor de blauwe acryl draden die in sommige jute doeken worden verwerkt en de witte gaasnetten met elastiek. Maak bij deze doeken de knoop van het doek los. De planten ondervinden er geen hinder van als u de doeken of netten laat zitten. Let er wel op dat de kluiten niet uit elkaar vallen als u toch besluit om de doeken en de draden te verwijderen.
  7. Vul de plantgeul met de rest van het mengsel DCM Vivimus/grond uit het plantgat en druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de wortels of de kluiten goed contact maken met de grond. Dit kunt u het beste doen door met de voet aan te drukken en de tenen naar de kluit te laten wijzen. Op deze manier is de kans op beschadiging van de wortels het kleinst.
  8. Verzadig ten slotte de grond met water.

 

Nazorg van uw nieuwe haag

Nadat u uw haag volgens de bovenstaande instructies heeft geplant, is het van groot belang dat in de eerste 2 jaar na aanplant de beplanting extra zorg en aandacht krijgt. Gedurende het hele groeiseizoen en voor groenblijvende soorten zelfs in zachte, droge winters moeten de planten voldoende water krijgen. Zorg ervoor dat de bodem goed verzadigd wordt met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om water op te nemen. U kunt het beste met een rustige straal (broesje) de planten over een langere periode water geven, dan een groot volume in één keer.

  • Geef afhankelijk van de soort in droge perioden minimaal 1x per week extra water.
  • Geef in droge perioden met hoge temperaturen 3 tot 4 x per week extra water.
  •  Leg een dijkje rondom de kluit aan als de kluit van zwaarder materiaal is dan de grond waar ze ingezet worden. Water zal de weg van de minste weerstand volgen en dat is in dit geval om de kluit heen. Met behulp van een dijkje rondom de kluit kan het water langzaam de kluit in trekken, zodat het water daadwerkelijk beschikbaar komt voor de wortels.

Te weinig water kan voor uitval door verdroging van de wortels zorgen, maar te veel water is nog kwalijker. In algemene zin kunnen wortels niet te lang onder water blijven staan (met uitzondering van een aantal soorten). De wortels zullen uiteindelijk gaan rotten en geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Helaas is dit een onomkeerbaar proces. Als na het watergeven of na een flinke regenbui langdurig plassen blijven staan, kunt u wellicht het beste een hovenier uit de buurt om advies vragen ten aanzien van de watergift of ten aanzien van een eventuele bodemverbetering. Desgewenst kunnen wij u een geschikte hovenier bij u in de buurt adviseren.

Haagplanten die met DCM Vivimus zijn aangeplant hebben tot ongeveer 6 maanden voldoende voeding. Om uw haag mooi te houden, raden wij u aan om na deze 6 maanden 2x in het jaar bij te mesten: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Dit geldt ook na de eerste 2 jaar van aanplanting. Naast de extra voedingsstoffen hebben zuurminnende planten turfstrooisel en kalkminnende soorten groenkalk nodig. Laat u zich goed informeren welke meststoffen uw haag nodig heeft voor een optimaal resultaat.

 



 

Specifieke instructies per leveringsvorm

Haagplanten met blote wortel (wortelgoed)

Vooral haagplanten met een blote wortel verdienen extra aandacht. Deze kwaliteit is erg kwetsbaar voor uitdroging. Uitgedroogde wortels zijn niet meer in staat om water en voedingsstoffen op te nemen. Helaas is dit een onomkeerbaar proces. De kans dat een deel van de planten niet aanslaat (doorgaans zo’n 10%) is aannemelijk. 

Het is dan ook van groot belang dat bestellingen van wortelgoedproducten met de nodige zorg worden afgenomen. Om deze reden kunnen wij geen garantie geven op wortelgoed en nemen wij geen wortelgoedproducten retour. Als u zich echter aan de onderstaande adviezen houdt, kunt u zelf de kans op uitval verkleinen.

  1. Haal uw bestelling op de afgesproken leverdatum op. Wij zorgen ervoor dat het wortelgoed zo laat mogelijk voor de leverdatum bij de kweker wordt besteld, zodat de planten zo kort mogelijk boven de grond staan.
  2. Vervoer het wortelgoed in een zak of dek de planten af met een zeil op de aanhanger. Als gevolg van rijwind drogen wortels van wortelgoedproducten binnen een mum van tijd uit. Zorg ervoor dat rijwind geen vat op de wortels kan krijgen door de planten tijdens het transport goed te beschermen.
  3. Zet de planten zo snel als mogelijk in de grond. Wacht niet te lang met het planten van wortelgoedproducten. Hoe langer de planten boven de grond staan, hoe groter de kans op uitdroging van de wortels is. Als u niet in de gelegenheid bent om de planten direct in de grond te zetten, laat het wortelgoed niet buiten liggen. Zet de planten in een schuur of een garage, het liefst met de wortels in een zak.
  4. Spoel de wortels niet af met water om te voorkomen dat belangrijke bodemschimmels van de wortels worden afgespoeld. De meeste planten leven via hun wortels samen met schimmels. Deze vorm van symbiose wordt mycorrhiza genoemd. In ruil voor essentiële mineralen staan planten hun suikers aan schimmels af. Sommige planten hebben een hele sterke mycorrhiza waarbij schimmeldraden en wortelharen met elkaar verweven raken. Het afspoelen van de schimmels kan ervoor zorgen dat de planten kwetsbaarder worden voor omgevingsfactoren, zoals ziekten en droogte.
  5. Stel de planten tijdens de aanplant niet bloot aan het weer. Als u een groot aantal planten gaat aanplanten, zorg ervoor dat de planten waar u nog niet aan toe bent gekomen, beschermd worden tegen weersinvloeden. Dit kunt u eenvoudig doen door een zeil over de planten heen te leggen.
  6. Geef in de eerste jaren na aanplant in droge perioden goed water. Wortels van wortelgoedproducten hebben een aantal jaren de tijd nodig om een goed wortelgestel te ontwikkelen. De eerste jaren na aanplant zijn de wortels nog niet in staat om in droge perioden het water uit diepere bodemlagen aan te trekken. Om deze reden is het van groot belang om in droge perioden goed water te geven. De grond moet verzadigd worden met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te kunnen nemen.

⇧ Terug naar instructies

 

Haagplanten in pot:

Haagplanten die in pot worden geleverd, hebben in de pot een doorworteld wortelstelsel. Hierdoor zijn haagplanten in pot het hele jaar leverbaar. In tegenstelling tot haagplanten met een blote wortel en een (draad)kluit is het van belang om haagplanten in pot voor het planten goed te verzadigen met water. Op deze manier kunnen de wortels zich goed volzuigen met water en wordt de kluit wat steviger.


⇧ Terug naar instructies

 

 

 

Haagplanten met (draad)kluit

Haagplanten die met een kluit worden geleverd hebben rondom de wortels een kluit grond dat bij elkaar wordt gehouden met behulp van een jute zak. Bij grote haagplanten is de jute zak niet stevig genoeg om het gewicht van de kluit te kunnen dragen. Voor extra stevigheid wordt een ijzeren draadnet rondom de jute zak gebonden. De jute zak is volledig biologisch afbreekbaar. Om te voorkomen dat de kluit bij het planten uit elkaar valt, raden wij u sterk aan om de jute zak rondom de kluit te laten zitten. Soms wordt acryldoek gebruikt. Dit doek herkent u aan de blauwe draden die door het doek zijn geweven. Nadat u de planten in de plantsleuf heeft gezet, kunt u het beste bij kluiten met een acryldoek de knoop van het doek losmaken. Planten met een draadkluit plaatst u ook eerst in de plantsleuf, voordat u het draad aan de bovenkant losknipt. Wij adviseren om het draad alleen los te knippen en niet te verwijderen, zodat u voorkomt dat de kluit uit elkaar valt.

⇧ Terug naar instructies