Stappenplan voor de aanplant van leibomen

10-04-2024
In deze Planta tuintips bespreken we het planten van bomen met een leirek.

Hoe kan ik zelf een leiboom aanplanten?

Het planten van een leiboom is niet moeilijk, maar een aantal aandachtspunten is van groot belang om ervoor te zorgen dat u de boom op de juiste manier aanplant. Door hun gespreide vorm vangen leibomen namelijk meer wind dan veel andere boomvormen. De boom goed verstevigen en het uitkiezen van de juiste standplaats is daarom extra belangrijk. Lees daarom zorgvuldig deze instructies door, voordat u met de aanplant begint. Twijfelt u toch nog of u de aanplant zelf wilt uitvoeren? Bij Planta adviseren we u graag en beschikken we verder over een groot netwerk van deskundige hoveniers die we u kunnen aanraden.  


 

 

Waar kan mijn leiboom het beste staan?

Voordat u de leiboom in de grond zet, is het belangrijk dat de standplaats aan de groeivoorwaarden van de gekozen boomsoort voldoet. Bomen stellen in min of meerdere mate eisen aan bijvoorbeeld de lichtinval, waterhuishouding en bodemgesteldheid. Als deze eigenschappen voor de soort optimaal zijn, zal de boom op zijn mooist worden. Bovendien zal de boom minder weerbaar zijn tegen ziekten en plagen dan als de boom op een plek staat waar deze stress ondervindt. Op de productpagina van uw leiboom kunt u meer informatie vinden over de optimale groeiomstandigheden voor het specifieke soort. Hou hierbij met name rekening met bodemeisen zoals eventuele zuurminnende eigenschappen, lichtbehoefte en windbestendigheid. 

Hoeveel ruimte moet ik tussen twee leibomen houden? 

De minimale afstand tussen twee bomen hangt af van de afmeting van het leirek. De meeste leirekken zijn 120cm of 150cm breed, en dit is dan ook de minimale afstand die u dient aan te houden. Het is verstandig om hier een marge van 20-30 centimeter aan toe te voegen.   


 

Benodigdheden bij het aanplanten van een leiboom.

  1. Leiboom naar keuze
  2. Schop
  3. Kniptang (voor evt. losknippen draadkluit)
  4. Grondboor
  5. Aanplantpakket met boompalen, boomband, boombandspijkers en DCM Vivimus aanplantgrond

 

Stappenplan voor de aanplant van een leiboom.

Heeft u de juiste standplaats gevonden?  Volg dan de volgende stappen om uw nieuwe leiboom te planten.

  1. Graaf een gat dat ongeveer 2x breder is dan de breedte van de kluit en ongeveer 1,5 x dieper is dan de hoogte van de kluit.
  2. Meng de DCM Vivimus aanplantgrond goed door de uitgegraven grond. In het algemeen volstaat het gebruik van 1 zak DCM Vivimus aanplantgrond per leiboom en 2 zakken  voor leibomen met een stamomtrek vanaf 25 tot 30cm. Als u twijfelt aan de kwaliteit van de bodem, kunt u meer zakken gebruiken.
  3. Vul het plantgat met het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond totdat de diepte van het plantgat gelijk is aan de hoogte van de kluit. Bij zware kluiten kunt u het plantgat het beste iets ondieper maken, omdat de kluit als gevolg van inklinking nog wat kan zakken. 
  4. Plaats de leiboom in het plantgat en zorg ervoor daarbij dat het scherm in de gewenste richting staat. Als u een leiboom met een draadkluit heeft gekocht, kunt u het beste het draad rondom de kluit losknippen.
  5. Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond/uitgegraven grond.
  6. Druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Let op dat u de wortels van de boom hierbij niet beschadigt. Het beste kunt u de voet aandrukken waarbij de tenen van uw voet richting de kluit wijzen.
  7. Zorg ervoor dat de boom niet te diep of te ondiep wordt geplant om te voorkomen dat de boom problemen krijgt bij het aanslaan in de volle grond. De bovenkant van de kluit moet na aanplant gelijk zijn met de bovenkant van het maaiveld.
  8. Geef na het aanplanten veel water, zodat de overtollige lucht verdwijnt en het contact tussen de grond en de kluit optimaal wordt.

 

Plant uw leiboom met DCM Vivimus Universeel aanplantgrond.

Een mooie, gezonde leiboom begint bij de aanplant. Zorg voor een goede start door de leiboom met DCM Vivimus Universeel te planten. DCM Vivimus Universeel is een universele organische bodemverbeteraar, speciaal ontworpen voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus Universeel ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Daarnaast bevordert DCM Vivimus Universeel het bodemleven. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur. Alle eigenschappen bij elkaar opgeteld, stimuleert DCM Vivimus Universeel de inworteling van de nieuwe aanplant aanzienlijk. Daarnaast levert DCM Vivimus Universeel een belangrijke bijdrage aan de mycorrhiza van de bomen. Dit is de samenleving tussen de boomwortels en bodemschimmels. De wortels ruilen suikers voor essentiële mineralen. Sommige soorten, zoals beuken (Fagus sylvatica en Fagus sylvatica 'Atropunicea'), zijn afhankelijk van een sterke mycorrhiza.


 

Stappenplan voor het plaatsen van boompalen

Nu uw boom in de grond staat, is het tijd om de boompalen te plaatsen. Deze bieden belangrijke versteviging voor de boom, zeker in de de eerste paar jaar na aanplant. De extra steun geeft uw boom de kans om zich goed in de grond te verankeren.

 

 

Volg de onderstaande stappen om de boompalen op de juiste wijze toe te passen.

Als een leiboom bij de aanplant niet of niet op de juiste wijze is voorzien van stabiliteit vervalt de groeigarantie op het product.

  1. Zorg ervoor dat de boompalen parallel aan de schermen komen te staan.
  2. Bij het plaatsen van de boompalen zet u de grondboor naast de kluit van de boom om te voorkomen dat u de wortels beschadigt.
  3. Zet bij het plaatsen van de boompalen de palen iets scheef in de grond, met de bovenkant van de paal iets van de boom vandaan.
  4. Zorg ervoor dat de boompalen voor ongeveer 1/3 deel in de grond zitten.
  5. Bevestig de boomband in een 8 (zie afbeelding) om de paal en de boomstam. Trek daarbij de boompaal recht, zodat de stam onder spanning komt te staan. Hierdoor zal de windwerking door de stam worden opgevangen en niet doorwerken naar de wortels. Let wel op dat de boom netjes recht komt te staan.

 

Bevestiging boompaal in 8 vorm
Planta

Is het echt nodig om boompalen te gebruiken voor de aanplant van een leiboom?

Vooral leibomen op stam zijn grote windvangers. Op het moment dat de schermen wind vangen, werkt de windkracht via de stam van de boom door naar de wortels. In de eerste jaren na aanplant zijn de wortels echter niet in staat om de boom voldoende stabiliteit te bieden tegen deze windwerking. Bovendien wordt juist het aanslaan van de wortels in de bestaande grond gehinderd. Nieuwe haarwortels, die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van water en voedingstoffen, worden als gevolg van de windwerking namelijk kapot getrokken. Bij een leiboom die niet op de juiste manier wordt vastgezet, vervalt de groeigarantie. Daarom raden wij u ten zeerste aan om bij de aanplant van een leiboom het juiste aanplantmateriaal te gebruiken.

Na hoe lang kan ik de boompalen verwijderen?

Er wordt meestal aangeraden om de boompalen tussen de 3-4 jaar te laten staan. Hoe lang de boompalen echt nodig zijn hangt ook af van de hoeveelheid wind in uw tuin en de hoogte en gewicht van uw boom. U kunt de boompalen daarna afzagen. Het restant van de boompaal in de grond vergaat vanzelf, en is niet schadelijk voor de boom.

 

Alles Gelukt?

Het team van Planta wenst u veel plezier met uw nieuwe leiboom. Vergeet niet om de eerste 2 jaar na aanplant uw nieuwe boom extra water te geven zodat deze de kans krijgt om gezond te wortelen. Benieuwd naar onze adviezen over hoe u het beste voor uw boom kunt zorgen? Lees ook onze blogpost met verzorgingstips!