Prunus lusitanica 'Angustifolia' Meeneemhaag 100cm lang x 80 tot 100cm hoog

Portugese laurier
Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurier) is een fraaie wintergroene heester die snoei uitermate goed verdraagt en daardoor vaak wordt toegepast als haagplant en als snoeivorm. De Portugese laurier is daarnaast goed geschikt als laagstam-, hoogstam- en als leiboom. De planten doen het goed op een zonnige tot halfschaduwrijke groeiplaats met een waterdoorlatende, maar niet te droge bodem. Lees meer
 • aantal per strekkende meter: 1
 • Bloeitijd: mei, juni
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, goede tuingrond
 • ionicons-v5-q
  Winterhardheid: zone 8 (-12,2°C tot -6,7°C)
 • Alle info en specificaties
Totaal €59,50
Levertijd 5-10 werkdagen toon beschikbaarheid
Voorraad
254
Levertijd 5-10 werkdagen
Bulk korting
Aantal
Korting
Prijs
1 - 6
0%
€ 59,50
7 - 20
5%
€ 56,53
21 - 83
7.5%
€ 55,04
84+
10%
€ 53,55
Latijnse naam:Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Wind: beschut, windbestendig, zeer beschut, normaal
Bloemkleur: wit
Bloeitijd: mei, juni
Sierwaarde: blad, bloem
Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, goede tuingrond
Bladkleur: groen
Winterhardheid: zone 8 (-12,2°C tot -6,7°C)
Bodemvochtigheid: lichtvochtig, vochtig
Lichtsituatie: halfschaduw, zon
Hoogte volwassen plant: 200 - 300 cm
Bijzondere kenmerken: geurende bloemen
Wintergroen: ja
Groep planten: heesters
PH bodem: neutraal
Haag: Kant & Klaar Haag
Hekwerk?: Nee
aantal per strekkende meter: 1
Haagmerk: Meeneemhagen

Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurier) is een fraaie wintergroene heester die snoei uitermate goed verdraagt en daardoor vaak wordt toegepast als haagplant en als snoeivorm. De Portugese laurier is daarnaast goed geschikt als laagstam-, hoogstam- en als leiboom. De planten doen het goed op een zonnige tot halfschaduwrijke, beschutte groeiplaats met een waterdoorlatende, maar niet te droge bodem.

Ga direct naar:

 

Planteigenschappen van de Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurierkers)

De Prunus lusitanica 'Angustifolia' heeft in vergelijking met andere lauriersoorten relatief kleine, donkergroene bladeren met een gezaagde bladrand. Jonge bladeren zijn aanvankelijk frisgroen van kleur en vormen hierdoor een fraai contrast met het doffe, oudere blad. Een ander mooi detail zijn de rode twijgen en bladstelen. De Portugese laurier is een wintergroen soort. Dit houdt in dat de plant het hele jaar zijn groene blad vasthoudt. Doordat de Prunus lusitanica 'Angustifolia' daarnaast ontzettend goed is te snoeien en weinig eisen stelt aan zijn groeiplaats, is de soort erg populair onder de wintergroene haagplanten. Bovendien is de Portugese laurier zeer geschikt om een smalle, volledig zichtdichte haag van te maken.

De Portugese laurier bloeit in mei en juni met witte, heerlijk geurende bloemen, die in pluimen uit de plant steken. Deze bloemen zijn aanlokkelijk voor bijen en vlinders. In alle vormen waarbij het snoeien van de Prunus lusitanica 'Angustifolia' noodzakelijk is om de vorm te behouden en de groei van de plant te optimaliseren (haag, snoeivorm, leiboom, etc.) kan de plant als gevolg van de snoei meestal geen bloemen ontwikkelen. Als u wel van bloemen wilt kunnen genieten, kunt u de planten het beste wat minder vaak snoeien, bijvoorbeeld alleen een keer vlak na de bloeiperiode. De planten worden dan wel wat weelderiger van vorm.

 

Groeiplaats van de Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurierkers)

De Prunus lusitanica 'Angustifolia' kan op de meeste plaatsen goed gedijen. Natte en droge bodems zijn echter niet geschikt. De Portugese laurier houdt niet van natte voeten, maar heeft wel de voorkeur voor een vochthoudende, waterdoorlatende bodem. Als u een zware kleibodem of droge zandgrond heeft, maar toch uw oog heeft laten vallen op de Portugese laurier, is ons advies om de bodem te verbeteren (bijvoorbeeld door een deel van de grond te vervangen voor goede tuingrond en door bij aanplant een bodemverbeteraar , zoals DCM Vivimus Universeel, toe te passen. Bij toepassing van een bodemverbeteraar verbetert u de structuur van een zware bodem, waardoor water beter kan wegzakken, en vergroot u het watervasthoudende vermogen van een droge bodem door organisch materiaal aan de bodem toe te voegen.

De Portugese laurier staat het liefst op een beschutte, zonnige tot halfschaduwrijke groeiplaats. De plant heeft de beschutting vooral nodig als bescherming tegen koude wind. Mocht de plant desondanks in de winter vorstschade oplopen, kunt u de schade in het voorjaar (vanaf mei) wegsnoeien. De Portugese laurier zal zich dan weer van de vorstschade gaan herstellen. De soort is op een beschutte groeiplaats overigens wel goed winterhard.

 

Plant uw Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurierkers) met DCM Vivimus Universeel

Wij adviseren om de Prunus lusitanica 'Angustifolia' aan te planten met behulp van DCM Vivimus Universeel. DCM Vivimus Universeel is een organische bodemverbeteraar die in alle bodemtypen kan worden toegepast. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus Universeel ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen en deze eigenschappen zijn een stimulans voor de inworteling van nieuwe beplanting. Daarnaast wordt het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

 

Hoe kunt u het beste uw Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurierkers) aanplanten?

De Prunus lusitanica 'Angustifolia' wordt vooral als haagplant aangeplant, maar ook als solitaire heester, snoeivorm (bol) of als bolvorm op stam en leiboom misstaat de Portugese laurier absoluut niet. Voor een optimaal resultaat kunt u uw Portugese laurier het beste volgens één van onze aanplantinstructies aanplanten. 

 

Het onderhoud van uw Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurierkers)

 • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw Prunus lusitanica 'Angustifolia' te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
 • Watergift: de Prunus lusitanica 'Angustifolia' heeft een voorkeur voor een vochtige (Let op! Geen natte) bodem. Afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u de planten water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Soms bestaat de kluit uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken.
  • Eerste weken na aanplant: nieuwe aanplant van Prunus lusitanica 'Angustifolia' heeft voldoende water nodig voor de stimulatie van wortelgroei. Afhankelijk van het weer is extra watergift nodig.
  • Voorjaar en zomer van het plantjaar: zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen: in droge perioden minimaal 1 x per week en bij hoge temperaturen zelfs 3 tot 4 x per week. U kunt het beste in de ochtend water geven, zodat de planten de verdamping overdag kunnen compenseren.
  • Najaar en winter van het plantjaar: in deze periode staat de bodemactiviteit op een laag pitje. De planten zullen in deze periode nauwelijks groeien. Aangezien Prunus lusitanica 'Angustifolia' een groenblijvende plantensoort is, verdampt in de wintermaanden echter wel wat vocht via de bladeren. In droge, vorstvrije perioden hebben de planten zo nu en dan een extra watergift nodig om niet uit te drogen.
  • Na het plantjaar: gedurende het hele jaar zijn extra watergiften alleen nodig in droge perioden en perioden met hoge temperaturen.
 • Snoeien: ons advies is om de Prunus lusitanica 'Angustifolia' in het eerste jaar zo min mogelijk te snoeien. Wilt u toch de groei wat stimuleren, dan snoeit u alleen de toppen van de plant een klein stukje terug. De Portugese laurier kunt u daarna jaarlijks het beste 2 keer snoeien, zodat de haag mooi dicht blijft groeien. De eeste keer snoeien kan in de periode van mei tot begin juli. De tweede keer kunt u het beste snoeien in augustus of in september.

 

Aandachtspunten voor Prunus lusitanica 'Angustifolia (Portugese laurierkers)

Plant Prunus lusitanica 'Angustifolia' met een (draad)kluit niet in oktober en april: Een Portugese laurier heeft moeite om hangend blad weer overeind te krijgen. Van producten met een (draad)kluit die in een periode met warme temperaturen (zoals in oktober en april kunnen voorkomen) kan na de aanplant het blad gaan hangen. Plant om deze reden de Portugese laurier met een (draad)kluit tussen november en maart.

Plant Prunus lusitanica 'Angustifolia' nooit onder een boom: Op de eerste plaats heeft de Portugese laurier een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke groeiplaats. Onder een boom is meestal te donker voor een Portugese laurier. Op de tweede plaats heeft de Prunus lusitanica 'Angustifolia' behoefte aan een (licht)vochtige grond. Onder een boom is de concurrentie van de boomwortels te groot om voldoende water op te kunnen nemen. De kans is vrij groot dat het blad van een Portugese laurier onder een boom zal gaan hangen of zelfs verdroogt.