Verfijn uw keuze
Kies uw maat
 • + Toon meer
 • - Toon minder
Wis (0)

Rhododendrons

(114 / 46 soorten)
Planta
Rhododendron is de verzamelnaam geworden van alle planten die we voorheen onder de naam Rhododendron en Azalea kenden. Het zijn stuk voor stuk prachtige heesters die vooral opvallen vanwege hun bloemen. Ze gedijen het beste in een zure grond. Ons advies is dan ook om de Rhododendron jaarlijks met turf af te strooien. Rhododendrons zijn in een groot aantal groenblijvende en bladverliezende soorten leverbaar met veel variatie in grootte en bloemkleuren. 
Filter beginletter van Latijnse naam
Op dit moment hebben we hier helaas geen aanbod van.

Rhododendrons: Rhododendrons en Azalea's

Het geslacht Rhododendron omvat alle soorten Rhododendrons en Azalea's. Dit geslacht staat bekend om zijn rijke bloemenpracht. In april, mei en sommige soorten zelfs aan het begin van juni worden de heesters bedekt met een overvloed aan trechtervormige bloemen en daarmee drukken Rhododendrons en Azalea's tijdens hun bloeiperiode hun stempel op het kleurenpalet van de tuin. Alle Rhododendrons en Azalea's zijn zuurminnende planten en gedijen het beste in een luchtige grond. Dit houdt in dat de planten in een zure bodem met een losse structuur het beste water en voedingstoffen kunnen opnemen. In de tuin kunt u de groeiplaats optimaliseren door Rhododendrons en Azalea's aan te planten met behulp van DCM Vivimus voor zuurminnende planten. DCM Vivimus is een organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze laatste eigenschap is van groot belang voor alle soorten Rhododendron en Azalea. Ondanks dat de plant absoluut niet graag natte voeten wil hebben, verlangen Rhododendrons en Azalea's wel een vochtige bodem. De bodem moet echter wel goed waterdoorlatend zijn, zodat het overtollige water makkelijk kan wegzakken. Alle soorten van het geslacht Rhododendron gedijen het beste op een halfschaduwrijke groeiplaats in de tuin, maar verdragen een plek in de volle zon ook prima. Houd dan wel rekening dat deze plekken zomers een stuk droger kunnen zijn en dat u de planten dan veel vaker extra water moet geven.

Planta
Planta
Planta

U kunt bij een aantal soorten aan de afkorting achter de naam Rhododendron herkennen tot welk soort de Rhododendron behoort. Dit is van toepassing bij:

Daarnaast heeft het geslacht Rhododendron nog drie soorten zonder soortaanduiding achter de naam:
 

Rhododendron (AJ) - Azalea japonica

De Azalea japonica is een groenblijvende en winterharde sierheester. De meeste soorten Azalea japonica worden niet hoger dan 100cm. In vergelijking met de Rhododendron is het donkergroene blad van de Azalea japonica een stuk kleiner en smaller. De Azalea japonica bloeit van april tot mei met talloze fraaie trechtervormige bloemen.

Planta
Planta
Planta
Planta

Rhododendron (AK) - Azalea Knaphill

De Azalea Knaphill is een winterharde Rhododendronsoort die beter bekend staat als de Knaphill-hybride. In tegenstelling tot de meeste soorten Rhododendrons is de Azalea Knaphill een bladverliezend soort. Alvorens het blad in het najaar van de plant afvalt, krijgen de bladeren nog een fraaie rode tot bronze kleur. De fraaie trompetvormige bloemen verschijnen eerder dan de nieuwe bladeren. Zodoende bloeit de Azalea Knaphill vanaf mei op het kale hout. De plant wordt uiteindelijk gemiddeld ongeveer 150cm hoog.

Planta
Planta
Planta
Planta

Rhododendron (AM) Azalea mollis

De Azalea mollis staat bekend om de heerlijke geur die de plant verspreidt. Niet alleen de trechtervormige bloemen, maar ook de bladeren van de Azalea mollis geuren. Het zijn bladverliezende sierheesters waarvan de bladeren in het najaar rode tot bronze kleur krijgen. In mei, voordat de nieuwe bladeren verchijnen, bloeit de Azalea mollis op het kale hout. De sierheester kan tot wel 150cm hoog worden. 

Planta

Azalea pontica

Rhododendron luteum staat bekend als de Pontische Azalea (Azalea pontica). De Pontische Azalea is enig in zijn soort. Karakteristiek zijn de gele bloemen die een sterke zoete geur verspreiden en de plakkerige jonge scheuten en bladeren. Deze bladeren krijgen in het najaar een fraaie oranje herfstkleur. Net als de andere bladverliezende Azalea's (Knaphille en mollis) bloeit de Azelea pontica op het kale hout. Rhododendron luteum kan 100 tot 150cm hoog worden.

Planta

Rhododendron hybriden

Rhododendron hybriden zijn groenblijvende sierheesters die in vergelijking met andere Rhododendronsoorten een stuk breder en hoger worden. Sommige Rhododendron hybriden kunnen een hoogte van ruim 3 meter bereiken. Het blad van Rhododendron hybriden is ook een stuk groter dan van andere soorten. De fraaie trechtervormige bloemen verschijnen in april tot mei. Planta levert een aantal hybriden in grote maten en voor kwaliteit gaan wij ver. Onze grote Rhododendron hybriden met kluit komen voornamelijk uit Duitsland. Hier worden de planten op de turf gekweekt en zo gesnoeid dat de Rhododendrons mooi dicht en compact zijn. De meest gangbare Rhododendron hybriden die wij met kluit aanbieden zijn 'Cunningham's White', Catawbiense Grandiflorum', Catawbiense Boursault', 'Roseum Elegans' en 'Nova Zembla'.

Planta
Planta
Planta
Planta

Dwergrhododendron

Zoals de naam suggereert blijven dwergrhododendrons klein. De meeste soorten worden bereiken een hoogte tussen de 50 en de 100cm. Deze groep Rhododendrons is dan ook zeer geschikt voor kleine tuinen. Het is eigenlijk een minivariant van de Rhododendron hybriden met ook kleinere bladeren en bloemen. Dwergrhododendrons zijn groenblijvend en bloeien in april tot mei.

Planta
Planta
Planta
Planta

Rhododendron (Y) - Rhododendron yakushimanum

De Rhododendron yakushimanum soorten vinden hun oorsprong op het Japanse eiland Yakushima. Met een hoogte van ongeveer 125cm worden ze iets hoger dan de dwergrhododendrons en blijven ze kleiner dan de Rhododendron hybriden. Rhododendron yakushimanum wordt gekenmerkt door een compacte groeiwijze en een uitbundige bloei in april tot mei. Deze sierheesters zijn groenblijvend.

Planta
Planta
Planta
Planta

Plantinstructie voor uw Rhododendron

Alle Rhododenronsoorten zijn zuurminnend. Onder zure bodemomstandigheden worden water en voedingsstoffen het beste door de haarwortels opgenomen. Daarnaast staan de planten het liefst in een luchtige grond. Om deze twee redenen is het belangrijk om Rhododendrons te planten met een aanplantrond die specifiek voor dit soort planten is ontwikkeld, zoals DCM Vivimus voor zuurminnende planten. Deze variant van DCM Vivimus draagt bij aan een betere en luchtigere bodemstructuur en een verlaging van de zuurgraad van de bodem. Daarnaast houdt DCM Vivimus water vast, waardoor het vochtleverende vermogen van de bodem wordt verbeterd en stimuleert het product het bodemleven. Bodemdieren zijn enerzijds belangrijk in het omzetten van organische stoffen in voedingstoffen die door de wortels opgenomen kunnen worden en anderzijds verbeteren deze dieren de bodemstructuur.

Het succes van uw Rhododendron is afhankelijk van de groeiplaats, de aanplant en het onderhoud. Wij raden u aan om de onderstaande stappen te volgen om de kans op succes te optimaliseren.

Groeiplaats van de Rhododendron:

Zorg allereerst voor de juiste plek in de tuin. Een Rhododendron staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek met een luchtige, vochtige en goed doorlatende grond. De planten mogen niet langdurig met de wortels in het water komen te staan, want dan zijn ze kwetsbaar voor phytophtora. Dit is een schimmel die zich gemakkelijk door het water verspreidt en de wortels van de Rhododendron kan aantasten. Plant de Rhododendron niet op het laagste punt van de tuin om wateroverlast te voorkomen. Desnoods maakt u een soort terpje, zodat de plant wat hoger dan zijn omgeving komt te staan. Het is dan wel van belang dat de kluit volledig in de grond staat en de bovenkant van de kluit gelijk komt met de bovenkant het terpje.

Aanplanten van de Rhododendron:

Rhododendrons zijn in 2 kwaliteiten leverbaar: met kluit of in een pot. Rhododendrons in een pot hebben vaak een viltige kluit die een ondoordringbare laag rondom de rest van de wortels van de plant vormt. Water kan in die situatie moeilijk bij de rest van de kluit komen. Als u merkt dat de plant die u heeft aangeschaft zo'n viltige kluit heeft, kunt u deze viltige laag het beste kneuzen, zodat de nieuwe wortels worden gestimuleerd om buiten de kluit te groeien en water de mogelijkheid krijgt om diep in de kluit te trekken. Daarnaast kunt u een Rhododendron in pot voor het planten het beste eerst met water verzadigen. Als het water aan de onderkant uit de pot vloeit, heeft u voldoende water gegeven. U zult merken dat de plant nu bij het optillen een stuk zwaarder is geworden.

 • Graaf een gat dat ongeveer 2x breder is dan de breedte van de kluit en ietsje dieper is dan de hoogte van de kluit. Het wortelstelsel van een Rhododendron is compact. De plant wortelt niet diep en vooral in de breedte. Dan is het vooral belangrijk het plantgat in de breedte voldoende aandacht te schenken. Twijfelt u over de doorlaatbaarheid van de bodem, dan kunt u het plantgat wat dieper maken en hiervan de bodemstructuur verbeteren.
 • Meng de DCM Vivimus voor Zuurminnende Planten goed door een deel van de uitgegraven grond. In het algemeen volstaat het gebruik van 1 zak DCM Vivimus aanplantgrond per Rhododendron. Als u twijfelt aan de kwaltiet van de bodem of als u een Rhododendron met een grote kluit heeft aangeschaft, kunt u meer zakken gebruiken.
 • Vul het plantgat met het mengsel DCM Vivimus aanplantgrond voor Zuurminnende Planten/Uitgegraven grond, totdat de diepte van het plantgat gelijk is aan de hoogte van de kluit. Bij zware kluiten kunt u het plantgat het beste iets ondieper maken, omdat de kluit als gevolg van inklinking nog wat kan zakken.
 • Plaats de Rhododendron in het plantgat. Wees hierbij overtuigd dat de plant niet te diep staat. In het eindresultaat (bij zware kluiten na inklinking van de grond) moet de bovenkant van de kluit gelijk komen met het maaiveld.
 • Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus voor Zuurminnende Planten/uitgegraven grond.
 • Druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Het beste kunt u met de voet aandrukken waarbij de tenen van uw voet richting de kluit wijzen.
 • Geef na het aanplanten veel water, zodat het contact tussen de grond en de kluit optimaal wordt.

 

Onderhoud van de Rhododendron

Het is ontzettend belangrijk om te weten wat u wel en absoluut niet moet doen in het onderhoud van uw Rhododendron. Met de onderstaande aandachtspunten houdt u uw plant mooi en vitaal.

 • Strooi jaarlijks wat turfstrooisel rondom de Rhododendron. Turfstrooisel verlaagt de zuurgraad van de bodem, maakt de structuur van de bodem losser en verbetert de vochthuishouding rondom de plant.
 • Geef de juiste hoeveelheid water op de juiste momenten. Als het blad van de Rhododendron wat gaat hangen, geeft de plant aan dat het wat extra water verlangt. Op dat moment kunt u de Rhododendron extra water geven. Vooral in droge perioden met hoge temperaturen zal dit nodig zijn. Geef echter niet te vaak en teveel water, want Rhododendrons zijn gevoelig voor phytopthora. Dit is een waterschimmel die zich via het water verspreid en op deze manier de wortels van de Rhododendron kan aantasten. Zorg ervoor dat u de planten niet beregent met behulp van een automatische beregening, maar houd altijd zelf de regie in handen om te bepalen of watergeven echt nodig is.
 • Geef 2x per jaar meststoffen voor zuurminnende planten. De Rhododendron neemt gedurende het groeiseizoen nutriënten via de wortels op. Om te voorkomen dat de plant een tekort aan de juiste nutriënten krijgt en hierdoor gebreken gaat vertonen en kwetsbaarder wordt voor ziekten en plagen adviseren wij aan het begin van het voorjaar en aan het begin van de zomer extra meststoffen te geven. DCM Meststoffen voor Zuurminnende Planten zijn hier zeer geschikt voor. Dit product heeft een uitgebalanceerde formule aan voedingstoffen die specifiek voor zuurminnende planten is ontwikkeld, zodat deze planten de nodige plantenvoeding krijgen voor een gezonde groei en een uitbundige bloei.
 • Niet schoffelen rondom de planten. Rhododendrons wortelen oppervlakkig en met het schoffelen rondom de planten riskeert u dat de wortels van de plant beschadigd worden. U kunt het beste een lage bodembedekker rondom de Rhododendron zetten om onkruid zoveel mogelijk te beperken. Met behulp van bodembedekkers houdt de bodem bovendien vocht beter vast en zijn de extremen van de bodemtemperatuur minder groot. De bodem zal minder snel uitdrogen en hierdoor hoeft u in droge perioden minder vaak water te geven.
 • Snoeien kan, maar is niet persé noodzakelijk. Een Rhododendron verdraagt snoei prima, maar meestal is het niet nodig om een Rhododendron te snoeien. Ons advies is om een Rhododendron alleen te snoeien als u de vorm van de plant niet mooi vindt, de plant te groot is geworden, als de plant dode en/of zieke takken heeft, veel gele bladeren laat zien of als de plant nauwelijks nog bloeit. Dode en zieke takken kunt u volledig uit de plant snoeien. Andere takken kunt u tot 20cm terugsnoeien. Let op dat de tak nog wel slapende knoppen heeft. U knipt de tak boven een naar buiten gerichte knop om de groei van kruistakken te voorkomen. De Rhododendron zal na de snoei weer mooi compact dicht gaan groeien.
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen. Uitgebloeide bloemen zullen bruin verkleuren en dat is vaak geen fraai gezicht. U kunt deze uitgebloeide bloemen met de hand uit de Rhododendron breken, maar let hierbij wel op dat u de nieuwe bloemknoppen, die onder de uitgebloeide bloemen zitten, niet kapot maakt.