Graszoden Speelgazon

Graszoden
Graszoden van Sporto zijn het hele jaar leverbaar, met uitzondering van perioden met vorst. En als u alleen graszoden bestelt, kunnen we buiten het hoog seizoen een korte levertijd garanderen. Bestellingen die voor zondag 23:59 uur zijn geplaatst, zijn meestal al vanaf dinsdagmiddag af te halen. Graszoden die voor dinsdagavond 23:59 uur zijn geplaatst, kunnen meestal al vanaf donderdagmiddag afgehaald worden. Wij stellen u telefonisch op de hoogte als uw graszoden voor u klaarliggen. Lees meer
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, veengrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
 • ionicons-v5-q
  Winterhardheid: zone 5 (-28,8°C tot -23,4°C)
 • Alle info en specificaties
 • Lichtsituatie: halfschaduw, zon
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, veengrond, zandgrond, zware kleigrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
 • PH bodem: kalkrijk, neutraal
 • Bodemvochtigheid: droog, lichtvochtig, vochtig
 • Wind: beschut, windbestendig, zeer beschut, zeewindbestendig, normaal, matige zeewindbestendig
 • Wintergroen: ja
 • Bloemkleur: groen
 • Bladkleur: groen
 • Winterhardheid: zone 5 (-28,8°C tot -23,4°C)
 • Overige groep: graszaad en -zoden

Kies uw maatArrow down

Sporto per m2
€ 4,35
Uit voorraad leverbaar toon info
Voorraad
1
Uit voorraad leverbaar
Informeer aan balie
40394
Leverbaar 5-10 werkdagen
Bulk korting
Aantal
Korting
Prijs
1 - 19
0%
€ 4,35
20 - 82
9.1%
€ 3,95
83 - 165
11%
€ 3,87
166+
12.7%
€ 3,79

 

Talen Tuinwals te leen bij Planta Groencentrum B.V.
Planta
Planta
Planta

Sporto produceert graszoden van hoge kwaliteit

Sporto produceert met veel zorg en oog voor kwaliteit in 1 jaar tijd prachtige graszoden voor speel- en sportvelden. Graszoden zijn een vers product. Om deze reden zijn graszoden alleen op bestelling leverbaar. Het product wordt op rollen van 1 vierkante meter (250 x 40cm) geleverd. Ons advies is om het product op de afgesproken leverdatum op te halen en daarna niet te lang op de rol te laten liggen. Als u niet direct met de aanleg van uw gazon gaat beginnen, is het raadzaam om de graszoden wel uit te rollen.

Aanleg van uw gazon met graszoden van Sporto

Het aanleggen van een gazon is niet moeilijk, maar voor een mooi resultaat kunt u het beste de onderstaande stappen volgen.

 • Verwijder eerst de oude grasmat en/of onkruid (indien van toepassing). 
 • Spit de grond goed om, zodat de grond goed los komt.
 • Verrijk de grond met bijvoorbeeld DCM Vivimus Gazon. Meng dit product door de omgespitte grond. De zuurgraad van de bodem, de bodemstructuur en de voedselrijkdom van de bodem hebben een grote invloed op de kwaliteit van uw gazon. Als u over de bodemkwaliteit twijfelt of u merkt dat planten in uw tuin moeite hebben met aanslaan, is het raadzaam om eerst een DCM Bodemanalyse te laten doen. U kunt aan de balie bij Planta Groencentrum een grastis een testkit ophalen. De analyse zelf en het passende advies van DCM kost 61,30 euro (incl. b.t.w.).
 • Egaliseer de grond (bijvoorbeeld met een hark) om een mooi vlak gazon te krijgen.
 • Druk de grond goed aan. Het beste resultaat krijgt u door met behulp van een tuinwals de grond goed aan te rollen.
 • Bij droog weer kunt u het beste de grond vochtig maken. Voorkom dat de grond dichtslibt.
 • Rol de graszoden uit en leg de zoden hierbij strak tegen elkaar aan. Voorkom kieren tussen de graszoden.
 • Strooi aarde over de naden van de graszoden om te voorkomen dat de graszoden uitdrogen. Ook de randen van de graszoden vult u om deze reden aan met aarde.
 • Druk de graszoden goed aan, zodat de graszoden goed contact maken met de grond. Het beste resultaat krijgt u door met behulp van een tuinwals de grond goed aan te rollen.
 • Verzadig de graszoden met water. Hierdoor voorkomt u het krimpen van de graszoden en het ontstaan van kieren. Daarnaast verdwijnt de overtollige lucht tussen de graszoden en de grond, waardoor het contact tussen de graszoden en de grond wordt verbeterd. Bovendien worden de graszoden zwaarder en blijven ze door het gewicht goed op de grond drukken.
 • Geef in de eerste 2 tot 3 weken elke dag veel water om te voorkomen dat de graszoden uitdrogen. Daarna zijn de graszoden voldoende vastgegroeid en is de kans op uitdroging veel kleiner.
 • Na 2 tot 3 weken kunt u het gras voor het eerst maaien. Maai het gras niet tekort. Stel de maaihoogte voor de eerste keer niet lager in dan 4cm. Gras dat wat langer is, zal dieper wortelen.
Planta

Onkruid verwijderen

Planta

Grond aandrukken

Planta

Graszoden uitrollen

Planta

Sproeien

Onderhoud van uw gazon met graszoden van Sporto

 • Maaien: U houdt het gazon mooi strak als u het gras in het groeiseizoen minimaal 1 x per week maait. Maai het gras echter niet te kort. Stel de maaimachine niet lager in dan ongeveer 3cm. In droge perioden kunt u de maaimachine het beste nog wat hoger afstellen, want hoger gras wortelt dieper in de grond. Verwijder het maaisel van het gazon om te voorkomen dat schimmels en onkruid in het gras kunnen gaan groeien.
 • Besproeien: In droge perioden heeft het gras extra water nodig, maar geef niet te vaak water. Gras dat te vaak water krijgt, wortelt niet zo erg diep. U kunt het beste 1 tot 2 x per week in de avond voor een aantal uren achter elkaar sproeien, zodat op de grond goed verzadigd kan raken met water en de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te nemen.
 • Bekalken: bij een lage zuurgraad neemt gras onvoldoende voedingsstoffen op en dat leidt to een slechtere groei van het gras. Als gevolg van de slechtere groei ontstaan open plekken in het gazon die binnen mum van tijd worden opgevuld door mos en onkruid. Om deze reden is het van belang om jaarlijks het gazon tussen november en januari te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem wordt verhoogd. De optimale zuurgraad van de bodem voor een gazon is een pH tussen 6,0 en 7,0. U kunt voor het bekalken van het gazon DCM Groenkalk toepassen. 
 • Voorjaarsbemesting: In maart kunt u starten met de eerste bemesting van uw gazon om het gras na het koude najaar een groeistimulans te geven. Met DCM Vital Green stimuleert u de groei van het gras (stikstof), krijgt het gras een mooie diepgroene kleur (magnesium en ijzer) en wordt het gras beter bestand tegen betreden en droogte (kalium). Als u merkt dat het gazon veel last heeft van mosgroei kunt u het beste DCM Gazon Pur toepassen. DCM Gazon Pur is niet alleen een meststof voor het gazon, maar werkt ook indirect tegen mos. Het resultaat is na 3 weken al te zien. Wij adviseren u om een uitgebalanceerde meststof toe te passen, zodat de vegetatieve groei (groei van de plantendelen boven de grond) in verhouding staat met de wortelgroei.
 • Zomerbemesting: in juni en juli kunt u het gazon bemesten met DCM Vital Green, zodat het gras zijn donkergroene kleur behoudt.
 • Najaarsbemesting: in september en oktober kunt u het gazon voorbereiden op de wintermaanden door het gras te bemesten met een meststof dat rijk is aan kalium. Kalium verbetert de stevigheid (opname van water) en structuur van de cellen. Dit beschermt de plant tegen droogte en vorst. Bovendien zorgt een goede groei van het gras in het najaar ervoor dat voor de groei van mos geen ruimte is. Geschikte najaarsmeststoffen zijn DCM Gazonmeststof Najaar en DCM Mix 6 (grootverpakking).
 • Verticuteren: Dode grassen en mossen vormen een viltlaag in het gazon. Deze viltlaag maakt het moeilijker voor water, licht en lucht om de bodem in te dringen. Als gevolg hiervan verstikt het gras. Om dit te voorkomen kunt u het beste 1 tot 2 x per jaar het gazon verticuteren met een verticuteerhark.
 • Doorluchting van het gazon: Grasvelden die vaak betreden worden, kunnen op den duur te maken krijgen met een verdichte bodem. Ook dit kan verstikking van de wortels veroorzaken. U kunt de doorluchting van de bodem verbeteren door bijvoorbeeld met een mestvork om de 10cm gaatjes van minimaal 10cm diep te prikken. 
Planta

Grasmaaien

Planta

Bekalken

Planta

Bemesten met Vital-Green

Planta

Verticuteren

Aandachtspunten van uw gazon met graszoden van Sporto

Emelten en engerlingen: Emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van kevers) kunnen een plaag voor uw gazon zijn. De larven zijn dol op de wortels van het gras, maar door hun vraatzucht is de beschadiging van de wortels zo groot dat het gras niet meer in staat is om water en voedingsstoffen op te nemen. De planten sterven af en als gevolg daarvan ontstaan kale plekken in uw gazon. Ziet u dergelijke kale plekken in uw gazon ontstaan? Dan is dit voor u het signaal om te onderzoeken of het gazon last heeft van emelten of engerlingen. 

Gelukkig kunt u emelten en engerlingen met behulp van aaltjes (nematoden) op een natuurlijke manier bestrijden. Deze parasieten dringen hun gastheer binnen en infecteren hem met een dodelijke bacterie, waarna de gastheer sterft. De dode gastheer dient uiteindelijk als voedsel voor de aaltjes. Emelten en engerlingen worden door verschillende soorten aaltjes bestreden. Tegen dit licht is het belangrijk om zeker te weten met welke larvenplaag u te maken heeft. De verschillen tussen de larvensoorten zijn goed te zien: engerlingen zijn brede, gekromde larven met poten en een duidelijke kop en staart. Emelten hebben een veel slanker lichaam, zijn niet gekromd, hebben geen poten en bij deze larven is geen duidelijke kop en staart te onderscheiden.

Heeft u de larven kunnen identificeren?

Planta

 

 

Emelt

Planta

 

 

Engerling

Planta

 

 

Aaltjes

Planta

 

 

Aaltjes gieten

Misschien is dit wat voor je