• Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
 • Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
 • Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
 • Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
 • Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
 • Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog
Populair

Fagus sylvatica Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 200cm hoog

Groene beuk
Fagus sylvatica (groene beuk) is een inheemse, bladverliezende soort die zijn verdorde bladeren vasthoudt, totdat de nieuwe bladeren in het voorjaar ontluiken. Door deze eigenschap wordt de Fagus sylvatica vaak toegepast in hagen. De groene beuk is echter ook uitermate geschikt als snoeivorm, leiboom en uiteraard in zijn oorspronkelijke opgaande vorm, waarin de boom tot wel 30 meter hoog kan worden. Lees meer
 • aantal per strekkende meter: 1
 • Bloeitijd: april, mei
 • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
 • ionicons-v5-q
  Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
 • Alle info en specificaties
Totaal €150,42
Levertijd 5-10 werkdagen toon beschikbaarheid
Voorraad
2300
Levertijd 5-10 werkdagen
Latijnse naam:Fagus sylvatica
Wind: beschut, zeer beschut, normaal
Bloemkleur: geel, groen
Bloeitijd: april, mei
Sierwaarde: blad, siervruchten, najaarsverkleuring
Inheems: ja
Ecologische waarde: kleine zoogdieren, vogels
Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zavelgrond, bosgrond, goede tuingrond
Bladkleur: groen
Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Bodemvochtigheid: droog, lichtvochtig
Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
Hoogte volwassen plant: > 12 m
Bijzondere kenmerken: niet giftig
Wintergroen: nee
Natuurlijke groeiwijze: opgaand
PH bodem: kalkrijk, neutraal
Haag: Kant & Klaar Haag
Hekwerk?: Nee
aantal per strekkende meter: 1
Haagmerk: Quick Hedge haagelement

Ga direct naar:

 

Fagus sylvatica (groene beuk)

Fagus sylvatica (groene beuk) is een inheemse, bladverliezende soort die zijn verdorde bladeren vasthoudt, totdat de nieuwe bladeren in het voorjaar ontluiken. Bovendien is de plant zeer goed in vorm te snoeien. Vanwege deze eigenschappen wordt de Fagus sylvatica vaak toegepast in hagen. U kunt met behulp van losse haagplanten op een eenvoudige wijze zelf een haag planten. Wilt u niet wachten totdat de planten een mooie haag vormen? Kies in dat geval voor de Kant & Klare Haagoplossingen. Als haagplant is de Fagus sylvatica goed te combineren met de Fagus sylvatica 'Atropunicea' (rode beuk). De groene beuk is naast populaire haagplant ook als laagvertakte snoeivorm leverbaar. Uiteraard is de soort ook in een aantal verschillende boomvormen leverbaar, zoals leivormen, blok- en kubusvormen op stam en in zijn oorspronkelijke opgaande boomvorm. De Fagus sylvatica is zelfs als fraaie meerstam beschikbaar.

Let op! Verwar de groene beuk (Fagus sylvatica) niet met de haagbeuk (Carpinus betulus).

 

Planteigenschappen van de Fagus sylvatica (groene beuk)

De Fagus sylvatica heeft fraaie groene bladeren met een gladde, behaarde bladrand. In het voorjaar hebben de nieuwe, frisgroene bladeren een groot contrast met de verdorde bladeren, die vanaf het najaar tot en met het voorjaar aan de plant blijven hangen. Het vasthouden van de verdorde bladeren maakt de Fagus sylvatica als bladverliezende soort zeer geschikt voor het maken van een haag die ook in de wintermaanden voor privacy zorgt. De voorwaarde hiervoor is wel dat de planten op een redelijk beschutte plaats staan. Op groeiplaatsen waar wind vrij spel heeft, vallen de meeste bladeren in het najaar toch nog van de planten.

De groene beuk groeit langzaam en dat maakt de soort niet alleen geschikt voor het creëren van een strakke haag, maar ook voor een aantal andere snoeivormen, zoals bollen, blokken, zuilen en leivormen. Bent u op zoek naar een soort waarmee u een strakke tuin wilt aanleggen en waarmee u een aantal opvallende elementen in uw tuin wilt maken? Dan is de Fagus sylvatica absoluut een overweging waard. 

In zijn natuurlijke vorm heeft de Fagus sylvatica laag overhangende takken vol met bladeren waarmee de boom zijn bast in de zomermaanden beschermd tegen zonnebrand. De bast van de beuk is dun en als de boom plotseling wordt blootgesteld aan veel zonlicht kan het water uit de sapstroom onder de bastlaag gaan koken. Als gevolg hiervan scheurt de bast open en dat leidt meestal tot het sterven van de boom. Om deze reden worden beuken die net zijn opgesnoeid of waarvan de bast om een andere reden plotseling aan zonlicht wordt blootgesteld, ingezwachteld met jute lappen. De bast krijgt op deze manier de tijd om zich aan de nieuwe lichtsituatie aan te passen. Na verloop van tijd is het jute niet meer nodig.

 

Groeiplaats van de Fagus sylvatica (groene beuk)

De Fagus sylvatica gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met een goed gedraineerde, droge tot lichtvochtige bodem. De groene beuk is met name geschikt voor de zanderige droge gronden. Plant de groene beuk niet op een te natte bodem. De soort houdt absoluut niet van natte voeten. Onder te natte omstandigheden gaan de wortels rotten. Als gevolg vanwortelrot zijn de wortels niet meer instaat om water en voedingsstoffen op te nemen, waardoor het transport naar de andere delen van de plant stopt. Uiteindelijk verdroogt en sterft de plant. Wortelrot is helaas een onomkeerbaar proces. De plant kan hier niet meer van herstellen. Bij zware, natte bodems kunt u het beste kiezen voor de haagbeuk (Carpinus betulus).

 

Plant uw Fagus sylvatica (groene beuk) met DCM Vivimus universeel

Wij adviseren om bij alle aanplant van groene beuken (Fagus sylvatica) in de volle grond gebruik te maken van DCM Vivimus Universeel. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Bovendien bevat DCM Vivimus Universeel bodemschimmels waarmee de groene beuk samenleeft (mycorrhiza). De groene beuk ruilt via de wortels suikers voor essentiële mineralen. Daarnaast wordt met de toepassing van DCM Vivimus het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

Fagus sylvatica wordt in van begin november tot begin april volop als wortelgoed (planten met blote wortel) aangeboden. Het betreft in dit geval vooral haagplanten. Voor producten die met een blote wortel worden geleverd kan de toepassing van DCM Vivimus doorslaggevend zijn voor het aanslaan van de planten.

 

Hoe kunt u het beste uw Fagus sylvatica (groene beuk) aanplanten?

De groene beuk is door zijn trage groei en zijn regenerende vermogen in verschillende vormen toe te passen. De beukenhaag is wellicht de bekendste toepassing, maar denk ook aan verschillende snoeivormen, zoals blokzuilen, kubussen op stam en leibomen. Voor iedere vorm is een plantinstructie beschikbaar, zodat u uw groene beuk op de juiste manier kunt aanplanten en optimaal van het resultaat kunt gaan genieten.

 

Onderhoud van Fagus sylvatica (groene beuk)

 • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw groene beuk te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
 • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u de planten water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Als u de groene beuk met een (draad)kluit of uit pot heeft geplant, bestaat de kluit soms uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken.
 • Snoeien: de groene beuk is zeer goed te snoeien. Voor een strakke haag of snoeivorm kunt u het beste eind mei en eind augustus snoeien. Doe dit bij bewolkt weer om verbranding van takken te voorkomen. 

 

Aandachtspunten voor Fagus sylvatica (groene beuk)

Beukenbladluis (beukenwolluis, wollige beukenbladluis): De Fagus sylvatica is gevoelig voor de beukenbladluis. Deze lichtgroene luizensoort is ongeveer 2 tot 3 mm groot en komt alleen op de Fagus sylvatica soorten voor. De beukenbladluis is vooral te herkennen in het stadium dat het dier vleugels krijgt. Dan creëren de luizen ook een waterafstotende waslaag waarmee ze de bovenkant van het lichaam bedekken. Deze waslaag maakt het wat lastiger om de luis te bestrijden. De dieren zitten het liefst aan de onderkant van de beukenbladeren, die als gevolg van de luizen gaan krullen. De luizen prikken in de bladeren en zuigen de sappen eruit. Hierdoor ontstaan gele vlekken op de bladeren, stagneert de ontwikkeling van de scheuten en jonge planten kunnen zelfs uiteindelijk doodgaan. Op alle beuken kunnen beukenbladluizen voorkomen, maar vooral groene beuken die veel stress hebben, zoals bij nieuwe aanplant, zijn kwetsbaar voor een plaag. Heeft u last van de beukenbladluis? Bekijk onze o.a. biologische bestrijdingsmiddelen tegen luizen.

Zonnebrand: zoals bij de planteigenschappen is beschreven, zijn beuken gevoelig voor zonnebrand. Als de stam plotseling wordt blootgesteld aan zonlicht kan het water van de sapstroom onder de bast gaan koken en de bastcellen hierbij beschadigen. Bij onderhoudsnoei van een haag of leiboom zal de Fagus sylvatica geen last van zonnebrand krijgen, maar u de groene beuk drastisch gaat snoeien, is de kans op zonnebrand wel aanwezig. Vooral als u van plan bent om bijvoorbeeld de boom op te kronen. U kunt de bast in dat geval het beste inzwachtelen met jute doeken. Kijk bij onze producten voor vorst- en zonberscherming welke mogelijkheden beschikbaar zijn.