Acht redenen om te kiezen voor de aanplant van een leiboom

11-04-2024
In deze Planta Tuintips worden een aantal van onze favoriete leibomen uitgelicht, en bespreken we wat deze kunnen toevoegen aan uw tuin.

Denk aan een rij statige leibomen langs een oprijlaan, of een enkele bloeiende leiboom die subtiel langs een bakstenen muur is geplaatst. De unieke symmetrische vorm, ontleend aan het leiden van de takken in een verticaal vlak, maakt de leiboom een opvallend kenmerk in elk landschap. Maar wat leibomen echt bijzonder maakt is hun veelzijdigheid en functionaliteit in een tuinontwerp. Hier leest u acht verschillende toepassingen van een leiboom.

 

 

1) Privacy

Wilt u graag meer privacy in de tuin, de inkijk in huis belemmeren of wilt u graag de omgeving maskeren? Juist omdat leibomen op zowel hoog- als laagstam te verkrijgen zijn, kunnen ze perfect worden gebruikt om een tuin af te schermen op alle niveaus, of dit nu is als haag, of het verminderen van inkijk door ramen vanuit de straat. Wilt u het hele jaar privacy? Kies dan voor een groenblijvende soort. Een dicht vertakte, groenblijvende leiboom zoals de Quercus ilex is hiervoor een geweldige uitkomst. Verkiest u de mooie verkleuring van een bladverliezende soort maar wilt u ook privacy? Overweeg dan de Carpinus betulus (haagbeuk) in leivorm. 

 

 

2) Schaduw

Bent u op zoek naar een natuurlijk zonnescherm, bijvoorbeeld voor uw terras? Ook daarvoor is een leiboom een goede oplossing. Hierbij zijn bladverliezende bomen die later in blad komen, zoals de Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ (sierpeer) mogelijk een uitkomst, omdat ze u nog wel van de vroege lentezon laten genieten, maar op het heetst van de zomer goed afschermen. 

 

3) Eetbare vruchten

Een  grote variëteit aan fruitbomen verkrijgbaar in leivorm.  Wordt u ook blij van het kunnen gebruiken van fruit uit uw eigen tuin? Een paar herkenbare fruitbomen in leivorm zijn de Malus domestica 'Elstar' (Appelboom ‘Elstar’), Pyrus communis 'Conference' (Perenboom), Prunus persica 'Peregrine' (Perzik) en de  Prunus avium 'Regina' (Kersenboom). 

 

 

4) Bescherming tegen wind

Windbestendige leibomen zijn een geweldige keuze om andere planten in de tuin of uzelf te beschermen tegen windstoten. Kies hiervoor een stevige soort, zoals de olijfwilg, Elaeagnus ebbingei 'Compacta'. Deze soort is uitermate geschikt om een stukje luwte te creëren, zelfs bij zeewind. 

 

5) Ecologische voordelen

Bij

 

Leibomen zijn een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in uw tuin. Ze bieden onderdak aan vogels en insecten. Sommige rijkbloeiende soorten zijn extra aantrekkelijk voor bijen en vlinders, zoals de Prunus ‘umineko’ (Sierkers). Andere soorten, zoals de Prunus laurocerasus ‘Novita’, ontwikkelen bessen die geliefd zijn bij vogels. Daarnaast dragen deze planten bij aan de luchtkwaliteit in de tuin door CO2 om te zetten in zuurstof. 

 

6) Voorkomen van bodemerosie

Bodemerosie is het wegwaaien of spoelen van de toplaag door wind of water. Dit kan de vruchtbare grond of andere tuinplanten aantasten. De wortelsystemen van leibomen zijn geschikt om de bodem van uw tuin op zijn plaats te houden. Vooral in periodes van hevige regenval en bij plaatsing op hellingen en in duingebieden kan dit helpen uw tuin te beschermen. Kies dan wel voor een leiboom die goed bestand is tegen de wind zoals de Elaeagnus ebbingei (olijfwilg) of natte grond zoals de Platanus hispanica (gewone plataan).

 

7) Economisch ruimtegebruik

Heeft u beperkte ruimte, maar wilt u toch genieten van uw favoriete boomsoort in de tuin? De schermvorm van een leiboom zorgt ervoor dat de boom een stuk minder ruimte nodig heeft. De leivorm is ook zeer geschikt om de verschillende delen van uw tuin af te bakenen. Hiervoor is bijvoorbeeld de Tilia europaea ‘Pallida’  (Koningslinde) in leivorm een populaire keus. 

 

8) Schoonheid en kleur

Deze lijst zou niet compleet zijn zonder de sierwaarde van leibomen te benadrukken. Met een leiboom kunt u niet alleen storende elementen in uw omgeving verhullen, maar ze ook vervangen door prachtige lente- en herfst kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de fantastische rode kleur van de Photinia fraseri ‘Red Robin’ (Glansmispel) of het kleurenspel van de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' in het najaar. Andere leibomen ontwikkelen prachtige bloemen, zoals diverse sierkers cultivars zoals de roze Prunus serrulata 'Kanzan' of de witte Prunus ‘Accolade’

 

 

Zoals u ziet zijn Leibomen een goed voorbeeld van dat ook in uw tuin schoonheid niet altijd hoeft te wijken voor functionaliteit. Weet u al hoe u een leiboom wilt plaatsen of bent u op zoek naar meer inspiratie? U kunt op de site ons volledige assortiment leibomen bekijken, of kom een keer langs in de Bilt voor advies op maat.