Alles over het onderhoud van uw (nieuwe) gazon

09-04-2024
Onze tuintips voor een stralend gazon!

Heeft u net een prachtig nieuw Gazon aangelegd, bijvoorbeeld met ons Graszaad of Graszoden? Wij adviseren u graag over hoe uw gras er altijd op zijn mooist uit blijft zien. In deze post kunt u daarom alles lezen over hoe het beste voor uw gras kunt zorgen. Op die manier kunt u zo lang mogelijk van een gezond gazon genieten. 

Bent u op zoek naar hoe u een nieuw gazon kunt aanleggen? Lees dan hier ons stappenplan.

Overzicht:

  1. Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?
  2. Wanneer moet ik mijn gazon besproeien?
  3. Welke meststoffen zijn het best voor mijn gazon?
  4. Hoe voorkom ik verstikking van mijn gras?
  5. Veelvoorkomende problemen in het gazon.
    1. Emelten en engerlingen
    2. Te natte bodem

 

 

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

U houdt het gazon mooi strak als u het gras in het groeiseizoen minimaal 1 x per week maait. Maai het gras echter niet te kort. Stel de maaimachine niet lager in dan ongeveer 3cm. In droge perioden kunt u de maaimachine het beste nog wat hoger afstellen, want hoger gras wortelt dieper in de grond. Verwijder het maaisel van het gazon om te voorkomen dat schimmels en onkruid in het gras kunnen gaan groeien.

Planta

Maaien

Na hoeveel tijd mag ik mijn nieuwe gazon dat is aangelegd met Sporto Graszaad maaien? 

Als het gras ongeveer 8cm hoog is, kunt u voor het eerst maaien. Maai het gras de eerste keren niet korter dan 4cm. Gras dat wat langer is, zal dieper wortelen.

Na hoeveel tijd mag ik mijn nieuwe gazon dat is aangelegd met Sporto Graszoden maaien? 

Na 2 tot 3 weken kunt u het gras voor het eerst maaien. Maai het gras niet te kort. Stel de maaihoogte voor de eerste keer niet lager in dan 4cm. Gras dat wat langer is, zal dieper wortelen.


 

Wanneer moet ik mijn gazon besproeien?

In droge perioden heeft het gras extra water nodig, maar geef niet te vaak water. Gras dat te vaak water krijgt, wortelt niet zo erg diep. U kunt het beste 1 tot 2 x per week in de avond voor een aantal uren achter elkaar sproeien, zodat de grond goed verzadigd kan raken met water en de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te nemen. 

Kan mijn gazon te veel water krijgen?

Ja. Gras dat te veel water krijgt wortelt niet zo diep, wat het op de lange termijn minder weerbaar maakt. Bovendien kan bij het vormen van plassen de bovenlaag dichtslibben, wat ervoor zorgt dat de planten kunnen verstikken. Bij net gezaaid graszaad loopt verder het risico om de zaadjes weg te spoelen, wat leidt tot een onevenredige grasmat.


 

Planta

Besproeien

Hoe voorkom ik verstikking van mijn gras? 

Verticuteren

Dode grassen en mossen vormen een viltlaag in het gazon. Deze viltlaag maakt het moeilijker voor water, licht en lucht om de bodem in te dringen. Als gevolg hiervan verstikt het gras. Om dit te voorkomen kunt u het beste 1 tot 2 x per jaar het gazon verticuteren met een verticuteerhark. Het meest ideale moment is in het voorjaar, ongeveer 3 weken na de toepassing van DCM Gazon Pur. Vanaf dat moment kunt u het dode mos gemakkelijk met de verticuteerhark verwijderen.

Verluchting

Grasvelden die vaak betreden worden, kunnen op den duur te maken krijgen met een verdichte bodem. Ook dit kan verstikking van de wortels veroorzaken. U kunt de verluchting van de bodem verbeteren door bijvoorbeeld met een mestvork om de 10 cm gaatjes van minimaal 10 cm diep te prikken.


 

Verticuteren

Verticuteren

Welke meststoffen zijn het best voor mijn gazon? 

Om uw gazon gezond en mooi te houden adviseren wij u uitgebalanceerde meststoffen toe te passen, zodat de vegetatieve groei (groei van de plantendelen boven de grond) in verhouding staat met de wortelgroei. Als basisbemesting voor bestaande gazons en voor de bemesting van nieuw aangelegde gazons kunt u DCM Gazonmeststof gebruiken. Dit product stimuleert een rustige groei en een diepgroene kleur van het gras. Daarnaast biedt Planta een selectie (mest)stoffen aan om zeker te zijn dat uw gras in elk seizoen de juiste voedingsstoffen krijgt:

Planta
Planta

Voorjaarsbemesting (mrt-mei)

In maart kunt u starten met de eerste bemesting van uw gazon om het gras na het koude najaar een groeistimulans te geven. Met DCM Vital Green stimuleert u de groei van het gras (stikstof), krijgt het gras een mooie diepgroene kleur (magnesium en ijzer) en wordt het gras beter bestand tegen betreden en droogte (kalium).

Zomerbemesting (jun-jul): in juni en juli kunt u het gazon bemesten met DCM Vital Green of met DCM Gazonmeststof. Gras benut grote hoeveelheden voedingstoffen in de bodem. Om uitputting te voorkomen, is het belangrijk het verbruik aan te vullen, zodat het gras zijn mooie donkergroene kleur kan behouden.

Najaarsbemesting (sep-okt)

In september en oktober kunt u het gazon voorbereiden op de wintermaanden door het gras te bemesten met een meststof dat rijk is aan kalium. Kalium verbetert de stevigheid (opname van water) en structuur van de cellen. Dit beschermt de plant tegen droogte en vorst. Bovendien zorgt een goede groei van het gras in het najaar ervoor dat voor de groei van mos geen ruimte is. Geschikte najaarsmeststoffen zijn DCM Gazonmeststof Najaar en DCM Mix 6 (grootverpakking). Als u veel mos in het gazon heeft, kunt u ook in het najaar gebruik maken van DCM Gazon Pur.

Bekalking (nov-jan)

De optimale zuurgraad van de bodem voor een gazon is een pH tussen 6,0 en 7,0.  Bij een lage zuurgraad neemt gras onvoldoende voedingsstoffen op en dat leidt tot een slechtere groei van het gras. Als gevolg van de slechtere groei ontstaan open plekken in het gazon die binnen mum van tijd worden opgevuld door mos en onkruid. Om deze reden is het van belang om jaarlijks het gazon tussen november en januari te bekalken, zodat de zuurgraad van de bodem wordt verhoogd. U kunt voor het bekalken van het gazon DCM Groenkalk toepassen.

Mosgroei

Als u merkt dat het gazon veel last heeft van mosgroei, kunt u het beste DCM Gazon Pur toepassen. DCM Gazon Pur is niet alleen een meststof voor het gazon, maar werkt ook indirect tegen mos. Het resultaat is na 3 weken al te zien. 

 

 

 


 

 

Veelvoorkomende problemen in het gazon.

We gaan er natuurlijk van uit dat uw gazon er gedurende het jaar mooi uit blijft zien. Toch kan het voorkomen dat er ten gevolge van weersomstandigheden of insectenvraat kale plekken ontstaan. Hier vindt u een lijst van de vaakst voorkomende oorzaken van een ongezond ogend gazon en de passende oplossingen. 

 

Aaltjes

Aaltjes

Emelten

Emelt

engerling

Engerling

Wat kan ik doen tegen schade aan mijn gazon ten gevolge van larven van grasinsecten?

Emelten (larven van de langpootmug) en engerlingen (larven van kevers) kunnen een plaag voor uw gazon zijn. De larven zijn dol op de wortels van het gras, maar door hun vraatzucht is de beschadiging van de wortels zo groot dat het gras niet meer in staat is om water en voedingsstoffen op te nemen. De planten sterven af en als gevolg daarvan ontstaan kale plekken in uw gazon. Ziet u dergelijke kale plekken in uw gazon ontstaan? Dan is dit voor u het signaal om te onderzoeken of het gazon last heeft van emelten of engerlingen. 

Behandeling met aaltjes. 

Gelukkig kunt u emelten en engerlingen met behulp van aaltjes (nematoden) op een natuurlijke manier bestrijden. Deze parasieten dringen hun gastheer binnen en infecteren hem met een dodelijke bacterie, waarna de gastheer sterft. De dode gastheer dient uiteindelijk als voedsel voor de aaltjes. Emelten en engerlingen worden door verschillende soorten aaltjes bestreden. 

Identificeren van de larven in uw tuin.  

Vanwege de verschillen in aanpak is het belangrijk om zeker te weten met welke larvenplaag u te maken heeft. De verschillen tussen de larvensoorten zijn goed te zien: engerlingen zijn brede, gekromde larven met poten en een duidelijke kop en staart. Om engerlingen te bestrijden gebruikt u bijvoorbeeld DCM Naturapy Heteri-Guard. Emelten hebben een veel slanker lichaam, zijn niet gekromd, hebben geen poten en bij deze larven is geen duidelijke kop en staart te onderscheiden.Om emelten te bestrijden gebruikt u DCM Naturapy Felti-Guard.


 

Wat kan ik doen tegen schade aan mijn gazon ten gevolge van te vochtige grond? 

Ten gevolge van veel regen of overmatige bewatering kan de grond dichtslaan door de nattigheid. Hierdoor rotten de wortels van het gras weg. Dit leidt tot een vlekkerig ogend gazon. Hieronder leest u enkele stappen die u kunt ondernemen om dit tegen te gaan.

 

Nat Gras

Tijdig uitzetten van besproeiing.

 U kunt in Nederland over het algemeen na augustus uw beregening uitzetten. Hoewel gras in droge perioden extra water nodig heeft, kan overbewatering de beworteling verzwakken of zelfs beschadigen. 

Toepassing van versterkende najaarsbemesting. 

Als in de winter de wortels van het gras beschadigd raken, kan water slecht worden opgenomen. De beste manier om te zorgen dat de wortels van uw gras ongedeerd de winter doorkomen is om in het najaar een versterkende meststof met een hoog kaliumgehalte toe te passen. Wij raden hiervoor  DCM Gazonmeststof Najaar en DCM Mix 6 aan. 

Zorg voor meer direct zonlicht. 

Een tekort aan licht kan bijdragen aan een te nat gazon. Het wegsnoeien van begroeiing die licht wegneemt rondom uw gazon kan helpen om dit te voorkomen.

Uw gazon draineren. 

Als er plassen blijven staan op uw gazon, kunt u dat oplossen door uw gazon te draineren. U doet dit door op de plekken waar water verzamelt met een grondboor gaten te maken van 60-70 centimeter diep. Deze gaten kunt u vullen met  kiezelstenen of grind. Daardoor kan het water makkelijk weer weglopen. U kunt achteraf de gaten ook weer afdekken met een graszode. 


Veel plezier met uw gazon

Hiermee hopen we u alle informatie te hebben gegeven om uw gazon mooi en gezond te houden. Is uw vraag nog niet beantwoord of bent u op zoek naar advies op maat? Neem gerust contact met ons op! We kunnen u zelf adviseren of doorverwijzen naar een passende hovenier in uw buurt.