Verzorgingstips: Hoe kan ik mijn leibomen onderhouden?

10-04-2024
Hier leest u onze tuintips over het onderhoud van uw leiboom door antwoord te geven op een aantal van de meest gestelde vragen over het onderhoud van Leibomen.

Scroll naar beneden voor overzicht.

Bij Planta Groencentrum kunt u terecht voor de allermooiste leibomen. Deze blogpost behandelt veelgestelde vragen over hoe u uw leiboom in topvorm kunt houden. Wilt u de perfecte leiboom kiezen? Als u langskomt bij Planta Groencentrum heeft u de mogelijkheid om uw boom zelf uit te komen kiezen. Of bekijk hier ons volledige assortiment in de webshop.


 

Planta

Leibomen Snoeien

 

Hoe moet ik mijn leiboom snoeien?

De leivorm is een gestileerde vorm waarbij de jonge, flexibele takken in een verticaal vlak worden geleid. Elk groeiseizoen zal de boom echter schot gaan maken, volgens zijn natuurlijke groeiwijze. Een ongesnoeide leiboom zal dan steeds meer op zijn natuurlijke vorm gaan lijken. Het is dan ook belangrijk om de boom jaarlijks minimaal 1 x in vorm te snoeien. Beoordeel voor het snoeien eerst of u het nieuwe schot het rek in kunt leiden, zodat het scherm voller wordt. Vervolgens knipt u de takken terug naar het scherm. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een takkenschaar van Felco gebruiken. Bij een leiboom staat de vorm centraal en is de bloei en het dragen van vruchten meestal ondergeschikt. Om deze reden hebben veel leibomen geen overdadige bloei en vruchten. 

Wanneer kan ik mijn leiboom snoeien? 

Pas de snoei tenminste één keer per jaar toe. Hoe vaak en in welke periode(n) is afhankelijk van het soort leiboom. In de winter is het goed om de bladverliezende bomen te snoeien in de periode tussen eind oktober en eind februari-begin maart, nadat de bladeren zijn afgevallen, maar voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten.  De meeste soorten groenblijvende leibomen kunnen het beste in de zomer worden gesnoeid, in juni of juli. Bij snelgroeiende bomen is het raadzaam om tweemaal per jaar snoeien. 


 

Planta

Leibomen Leiden

 

Hoe moet ik de nieuwe takken van mijn leiboom leiden?

De hoofdtakken van uw leiboom zijn aan het leirek vastgebonden. De nieuwe scheut aan het einde van de hoofdtak kan na het groeiseizoen vastgebonden worden aan het rek.  Op deze manier creëert u  een dicht scherm. Leidt de takken echter niet kriskras door het rek, maar volg de takstructuur van de leivorm. De meeste bladverliezende leibomen worden met een aantal horizontale takken geleid, andere leibomen hebben een waaiervorm (zowel groenblijvende als bladverliezende soorten). Als u nieuwe takken wilt vastbinden kunt u hier bindbuis voor gebruiken. Dit is beter dan gewoon touw omdat het een zeer sterk en toch elastisch materiaal is, dat niet in de takken van uw boom snijdt. 


 

Tuinslang

Watergift

 

Wanneer moet ik mijn leiboom water geven?

De waterbehoefte van een leiboom is op de eerste plaats afhankelijk van de soort. Ook de mate waarin een leiboom natte of droge omstandigheden kan weerstaan verschilt van soort tot soort. Daarnaast heeft nieuwe aanplant meer aandacht nodig met betrekking tot extra watergift dan bomen die met hun wortels water vanuit diepere lagen kunnen optrekken. In het eerste en tweede jaar na aanplant is de wortelcapaciteit nog onvoldoende om de verdamping via de bladeren in perioden met langdurige droogte en hitte te compenseren.

Ongeacht het soort kunt u de nieuwe aanplant in droge perioden het beste 2 tot 3 keer per week water geven. Zorg hierbij dat de grond verzadigd raakt met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om water op te nemen. Regelmatig bestaat de kluit van de boom uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de leiboom is geplant. Water zal de makkelijkste route volgen en dat is in dit geval om de kluit heen. Het lijkt dan dat u voldoende water heeft gegeven, terwijl de wortels nauwelijks in staat zijn geweest om het water daadwerkelijk op te nemen. Wij adviseren u om in dat geval een gietrand of een dijkje rondom de boom aan te brengen, zodat het water rustig de kluit in kan zakken. Tot slot is het ook na de snoei in het groeiseizoen belangrijk dat uw leiboom voldoende water krijgt. De boom moet immers herstellen van de snoeiwerkzaamheden.


 

Planta

Leibomen verbinden

 

Hoe kan ik mijn leibomen met elkaar verbinden?

Leibomen worden vooral geplant om meer privacy te creëren en om de omgeving te maskeren. Het is dan niet alleen fraai, maar meestal ook zeer gewenst om een aaneengesloten scherm te creëren. Dit kunt u doen door de schermen van de leibomen met elkaar te verbinden. U creërt als het ware een haag op stam. Het verbinden van twee leibomen is zeer eenvoudig. Het enige dat u nodig heeft zijn tonkinstokken (gemaakt van bamboe) en bindbuis. Het leirek betaat, afhankelijk van de afmetingen, uit een aantal etages en iedere etage verbindt u met behulp van een tonkistok en bindbuis met de etage van de naastgelegen leiboom die op dezelfde hoogte zit.

 

U kunt uw leiboom het beste aan het begin van het voorjaar en aan het begin van de zomer bemesten met organische meststoffen. Hiervoor raden wij  DCM Siertuinmeststof aan, of in grootverpakking DCM Mix 2.  Een leiboom zal gebreken gaan vertonen als het een tekort aan voedingstoffen heeft. De bladeren hebben niet de juiste kleur, vallen te vroeg af of de boom toont een ziektebeeld dat als gevolg van tekorten is ontstaan. U kunt dan tussentijds bemesten door gaten te maken tussen de wortels en hieraan meststoffen toe te voegen.