Aanleginstructies Sempergreen sedumdaken

Zelf een Sempergreen sedumdak aanleggen? Geen probleem! De aanleg van een sedumdak is vrij eenvoudig. Kies de juiste opbouw voor uw Sempergreen sedumdak, volg de stappen en maak van uw sedumdak een groot succes.

De meeste daken bestaan al uit een wortelwerende dakbedekking. Denk hierbij aan daken met een bitumen of EPDM dakbedekking. Op de meeste daken van schuren, garages, overkappingen en aanbouwen wordt één van deze dakbedekkingen toegepast. Als het dak geen wortelwerende dakbedekking heeft, zult u eerst een wortelwerend doek moeten aanbrengen.

 

Planta
Planta

Aanleginstructie Sempergreen Lichtgewicht Sedumdak (dakhelling 0°-15°) - draagkracht dakconstructie vanaf 45kg/m² en 55kg/m²  

Als uw dakconstructie niet veel meer gewicht dan 45kg per m² kan dragen, is het lichtgewicht systeem met een substraatrol van 20mm dik een goede optie om toch sedum op uw dak aan te brengen. De substraatlrol van 20mm dik kan echter minder water bergen en zal eerder droog komen te staan tijdens droge perioden. Ons advies is om waar mogelijk te kiezen voor de systeemopbouw met een substraatrol van 40mm dik. Deze opbouw is geschikt voor daken met een dakconstructie dat tenminste 55kg per m² kan dragen.

Benodigdheden:

Eventueel:

 

 1. Sempergreen Drainage Type c20 aanbrengen: Als u een dak heeft met een wortelwerende dakbedekking of als u een wortelwerend doek over de dakbedekking heeft aangelegd, kunt u de drainage op het dak aanbrengen. De drainage onttrekt het overtollige water vanuit de substraatrol. Sempergreen Drainage Type c20 heeft zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde een filtervlies. Aan de bovenkant van de drainage is het filtervlies aan één zijde breder dan de drainage zelf. Zorg ervoor dat u deze strook over de drainagebaan ernaast legt. De drainage legt u tot aan de dakranden.
 2. Sempergreen Substraatrol 20mm of 40mm aanbrengen: Rol de substraatrol uit over het filtervlies van de drainage, haaks op de richting van de drainagebanen. Zorg ervoor dat de substraatbanen goed op elkaar aansluiten. Bij toepassing van een grindrand legt u de substraatrol tegen het scheidingsprofiel. Zonder toepassing van een grindrand kunt u de substraatrol tegen de dakrand uitrollen.
 3. Sempergreen Sedummixmat aanbrengen: Verzadig voordat u de sedummatten gaat uitrollen het substraat met water. Daarna brengt u de sedummixmatten haaks op de banen van de substraatrol aan. Zorg ervoor dat de matten zonder overlap netjes op elkaar aansluiten. Tot slot verzadigt u het systeem nog een keer met water, zodat de matten goed contact maken met het substraat.
   

Bereken en bestel

 

Aanleginstructie Sempergreen sedumdak platte tot licht hellende daken (dakhelling 0°-25°) - draagkracht dakconstructie vanaf 100 kg/m²  

Platte tot licht hellende daken (dakhelling van 0°-25°) met een draagconstructie die minimaal 100kg per m2 kan dragen komen in aanmerking voor een systeemopbouw met de toepassing van Sempergreen Daktuinsubstraat Extensief. Dit substraat is speciaal ontwikkeld voor planten die weinig van de bodem vragen. Voor een sedumdak is dit substraat de beste basis.

Benodigdheden:

Eventueel:

 

 1. Sempergreen Drainage Type 20R aanbrengen: Sempergreen Drainage Type 20R heeft aan de bovenkant een filtervlies dat voorkomt dat substraat via de drainage uit kan spoelen. Het filtervlies is aan één zijde breder dan de drainageplaat. Deze strook moet over de naastgelegen drainagebaan gelegd worden, zodat het filtervlies van de verschillende banen elkaar overlapt. Hierdoor kunnen geen spleten tussen de drainagebanen ontstaan. Leg de drainagebanen tegen de dakrand aan.
 2. Sempergreen Daktuinsubstraat Extensief aanbrengen: Direct bovenop het filtervlies brengt u het Sempergreen Daktuinsubstraat Extensief aan. Voor platte daken (dakhelling 0° -10°) volstaat een substraatlaag van 4cm hoog. Bij licht hellende daken (dakhelling 10° -25°) wordt een substraatlaag van 5cm hoog geadviseerd. Uiteraard mag de substraatlaag ook wat dikker zijn om bijvoorbeeld een groter volume aan water te kunnen bergen. Let op dat het verzadigd gewicht van het systeem dan wel toeneemt. De dakconstructie moet hier wel op berekend zijn.
 3. Sempergreen Sedummixmatten aanbrengen: Voordat u de sedummatten over het substraat uitrolt, is het van belang om het substraat eerst met water te verzadigen. De sedummatten kunnen hierdoor beter contact maken met het substraat. Zorg ervoor dat de sedummatten zonder overlap goed tegen elkaar aan komen te liggen. Eventuele kale plekken in de sedummatten kunt u met reststukken opvullen.
   

Bereken en bestel

 

Sempergreen Sedumdak sterk hellende daken (dakhelling 25°-45°) - draagkracht dakconstructie vanaf 105 kg/m²  

Zelfs op een sterk hellend dak (dakhelling 25° tot 45°) is sedum aan te brengen. Hiervoor is wel een andere systeemopbouw nodig. Het systeem zal water moeten vasthouden en gefixeerd moeten worden. Sempergreen heeft een systeemopbouw ontwikkeld die aan deze voorwaarden voldoet.

Benodigdheden:

 

 1. Dakbalkjes monteren en waterdicht maken: Monteer eerst in horizontale richting dakbalkjes op het dak. Deze balkjes moeten 4cm hoog zijn. Zorg ervoor dat een rij dakbalkjes op een aantal plaatsen wordt onderbroken, zodat het overtollige water naar beneden kan lopen. De afstand tussen de rijen moet 108cm zijn, zodat hier precies 2 Sempergreen AA-Platen type S50 (anti afschuifplaten) tussen passen. Nadat u de dakbalkjes heeft gemonteerd, is het belangrijk de balkjes met EPDM-folie af te dekken. Hierdoor blijft het dak waterdicht.
 2. Sempergreen Waterbufferend Vlies 1200gr aanbrengen: Als u het dak waterdicht heeft gemaakt, kan het Sempergreen Waterbufferend Vlies worden aangebracht. U rolt het vlies in verticale banen over het dak uit. Het vlies is daarbij gemakkelijk op maat te knippen. Het Sempergreen Waterbufferend Vlies heeft op de eerste plaats de functie om water op te slaan en het systeem van water te voorzien. Daarnaast werkt het vlies als een beschermlaag tussen de dakbedekking en de Sempergreen AA-Platen. 
 3. Sempergreen AA-Platen type S50 aanbrengen: Plaats de anti-afschuifplaten bovenop het waterbufferend vlies en tussen de dakbalkjes om de platen te fixeren. De platen zijn onderling in elkaar vast te klikken.
 4. Sempergreen Daktuinsubstraat Extensief aanbrengen: Vul de Sempergreen AA-Platen met extensief daktuinsubstraat van Sempergreen dat speciaal is ontwikkeld voor planten die weinig eisen aan hun voedingsbodem stellen. Verzadig vervolgens het daktuinsubstraat met water.
 5. Irrigatie aanbrengen (optioneel): Op sterk hellende daken loopt het water zeer gemakkelijk naar beneden en komt hierdoor moeilijker beschikbaar voor het sedumdaksysteem dan bij platten en licht hellende daken. Om zeker te zijn dat het sedumdak in elke periode van het jaar voldoende water tot zijn beschikking heeft, kunt u overwegen om bijvoorbeeld een druppelslang te installeren.
 6. Sempergreen Sedummixmat T aanbrengen: Als het Sempergreen Daktuinsubstraat Extensief volledig met water is verzadigd, kan de Sempergreen Sedummixmat T worden uitgerold. De Sedummixmat T heeft aan de boven- en onderzijde van de kokosvezelmat een kunststof wapening dat voorkomt dat sedummixmat op een sterk hellend dak uit elkaar scheurt. Breng de Sedummixmat T vanaf de nok van het dak in verticale richting op het dak aan.
   

Bereken en bestel