Planta Groencentrum: leverancier van sedumdaken

Wij bieden kant & klare Mobiroof ECO sedumcassettes en Sempergreen sedummatten. Het verschil tussen de producten heeft betrekking tot de arbeidsduur van de installatie en de toepassing op hellende daken; Mobiroof ECO sedumcassettes liggen binnen een oogwenk op uw dak, terwijl de Sempergreen sedummatten zelfs op daken met een hellingshoek van 40° zijn aan te brengen. Voor meer informatie over deze producten, de aanleginstructies en het assortiment klikt u op één van de afbeeldingen aan de rechterzijde of klikt u op het menu van de fabrikant aan de linkerzijde. 

Wat is een groendak en wat is een sedumdak?

Een groendak is simpelweg een dak dat is bedekt met planten. Als die planten allemaal sedumplanten zijn, noem je het groendak ook wel een sedumdak. Een sedumdak is een extensief groendak. Dit houdt in dat een sedumdak weinig onderhoud nodig heeft. Sedum wortelt zeer ondiep, kan goed tegen droogte en heeft weinig water en voedingstoffen nodig. Door deze eigenschappen heeft Sedum voldoende aan een dunne substraatlaag: ideaal voor het creëren van een lichtgewicht groendak. Bovendien is Sedum een erg sterk plantje dat zich gemakkelijk aanpast aan extreme weersomstandigheden en zeer resistent is tegen ziekten en insectenplagen. 

Een sedumdak is een lust voor het oog. De harde materialen van gebouwen worden verzacht met de natuurlijke uitstraling van het sedumdak en met de bloei van de beplanting verandert het aangezicht door het jaar heen. De kracht van een sedumdak zit echter niet alleen in de schoonheid. Een sedumdak heeft namelijk grote effecten op economische, ecologische en milieutechnische aspecten van het gebouw en de omgeving. Daarnaast speelt het sedumdak een grote rol in het klimaatbestendig bouwen. Wij verwijzen u graag naar de voordelen van een sedumdak als u hier meer informatie over wilt lezen.

Keuzehulp bij uw sedumdak

Weet u niet precies welk sedumdak geschikt is voor uw dak?
Via de sedumdakkeuzecalculator krijgt u de juiste hulp bij uw keuze. U voert de gegevens met betrekking tot de maatvoering van het dakvlak, de maximale draagkracht van de constructie en de dakhelling in en de calculator geeft u de mogelijkheden voor uw dak. Afhankelijk van de ingevoerde gegevens kunt u nog kiezen voor extra waterbergend vermogen of switchen tussen een lichtgewicht en een zwaargewicht sedumdak. Mits van toepassing kunt u de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken. Heeft u een keuze kunnen maken? Met 1 druk op de knop heeft u alle benodigheden in uw winkelwagen.

Naar de sedumdakkeuzecalculator

Wordt mijn sedumdak gesubsidieerd?

Door de grote meerwaarde van sedumdaken voor milieu en klimaat verstrekken steeds meer gemeenten subsidie om de aanleg van sedumdaken te bevorderen. Gemeenten stellen wel voorwaarden waaraan het sedumdak moet voldoen. In het algemeen gaat het hierbij vooral om het waterbergende vermogen van het sedumdak. Per gemeente kunnen de voorwaarden verschillen. Mobilane en Sempergreen hebben allebei een lijst samengesteld met gemeenten die subsidie verstrekken voor de aanleg van een sedumdak. Wij verwijzen u graag naar deze lijsten om te zien of uw gemeente de aanleg van een sedumdak subsidieert:

Staat uw gemeente niet op één van deze twee lijsten? U kunt via het loket subsidies van uw gemeente informeren naar de mogelijkheden.

 

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een sedumdak ziet er niet alleen erg mooi uit, maar dient ook verschillende doelen. Zowel met betrekking tot de portemonnee, het milieu en de maatschappij zijn met een sedumdak grote voordelen te behalen. 

1. Energiebesparing
Sedum absorbeert ongeveer 50% van het zonlicht en reflecteert nog eens 30%. Bovendien heeft het sedumdak op zichzelf al een isolerende werking: 's winters wordt de warmte binnen gehouden en 's zomers is het juist koeler in huis. Het gevolg van de absorberende, reflecterende en isolerende eigenschappen is dat minder energie nodig is om het gebouw te verwarmen of te verkoelen en dat scheelt weer op de energierekening. Daarnaast vergroot een sedumdak het rendement van zonnepanelen, doordat het groenddak een stuk koeler is dan een dak zonder vegetatie.

2. Waterberging
Zowel de sedumplanten, het substraat als de drainage kunnen een grote hoeveelheid water opslaan. Deze waterbergende eigenschap vertraagt de waterafvoer van het dak naar het riool. Bovendien verdampt een deel van het water via de sedumplanten. Dit deel zal het riool niet eens bereiken. De vertraging in waterafvoer en de verdamping stellen een sedumdak in staat om de belasting van het riool tijdens extreme neerslag te verkleinen. Het grondwaterpeil blijft stabiel en de druk op het riool tijdens piekafvoeren neemt af, waardoor de kans op lokale overstromingen afneemt. De aanwezigheid van water in het sedumdak maakt van het sedumdak bovendien een brandwerende laag.

3. Geluidsisolatie
Een sedumdak reguleert niet alleen de temperatuur van het gebouw, maar reduceert ook het geluid; zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Kortom, een sedumdak draagt bij aan een stillere leefomgeving.

4. Verlenging levensduur van het dak
Dakbedekking staat bloot aan de meest uiteenlopende weersinvloeden (hitte, kou, hevige neerslag en harde wind). Deze confrontaties hebben tot gevolg dat de kwaliteit van de dakbedekking in de loop van de jaren afneemt, totdat het dak een keer gerepareerd of zelfs vervangen moet worden. Het toepassen van een sedumdak kan de levensduur van het dak echter tot wel 60 jaar of langer verlengen. Onderaan de streep kan de investering in een sedumdak binnen 8 tot 21 jaar worden terugverdiend.

5. Waardevermeerdering van het pand
De natuurlijke uitstraling van een sedumdak in combinatie met de duurzame eigenschappen vergroten de waarde van het pand. Het toepassen van een sedumdak reduceert immers de energielasten, verlengt de levensduur van het dak en draagt bij aan de verbetering van de leefomgeving en het milieu.

6. Toename biodiversiteit
Een sedumdak heeft een grote aantrekkingskracht op vogels en insecten. Vooral in stedelijke gebieden is de stimulans op de leefomgeving van deze dieren aanzienlijk groot.

7. Eenvoudige en snelle installatie
Het aanleggen van een sedumdak is geen hogere wiskunde. Als u de stappen uit de aanleginstructie opvolgt, is een sedumdak heel eenvoudig en snel zelf aan te leggen. Let op: u werkt doorgaans op hoogte. Neem de nodige maatregelen om de werkzaamheden op een veilige manier uit te kunnen voeren. Indien nodig, zeker u zelf, leg geen onnodige materialen op het dak waarover u kunt vallen en maak eventueel gebruik van een afzetting om ook de veiligheid van anderen te waarborgen.

8. Direct een groen resultaat
Na de installatie van het sedumdak kunt u direct genieten van een groen resultaat. Zowel de Mobiroof sedumcassettes als de Sempergreen sedummatten hebben een zeer hoge bedekkingsgraad. Bovendien zijn de producten goed op maat te snijden, waardoor u daken met afwijkende maten en vormen helemaal met sedum kunt bedekken.

Interesse in een Sedumdak?

Sedumdaken zijn in een aantal verschillende systemen te leveren. Wij bieden u het kant&klare systeem van MobiRoof dat bestaat uit sedumcassettes en het opbouwsysteem van Sempergreen waarbij iedere laag (drainage/waterbuffering, substraat en vegetatie) afzonderlijk van elkaar wordt aangelegd. U kiest voor enerzijds een arbeidsbesparende oplossing geschikt voor platte en lichthellende daken en anderzijds voor een systeem dat qua opbouw is afgestemd op de eigenschappen van uw dak. Laat onze calculator het werk voor u doen en bereken hier uw benodigdheden.

Naar de sedumdakkeuzecalculator