Verfijn uw keuze
Kies uw maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wis (0)

Rozen

(97 / 51 soorten)
Planta
Rozen staan symbool voor liefde en schoonheid. Deze planten geven uw tuin een warme en elegante uitstraling. Veel rozen verspreiden een heerlijke zoete geur via de bloemen en daarmee proberen de planten bijen te lokken om de bestuiving te stimuleren. Rozen worden onderscheiden in klimplanten, heesters en rozen op stam. Met klimrozen kunt u bijvoorbeeld prachtige pergola's en bogen maken of een muur laten begroeien. Met heesters kunt u een fraai bodembedekkend rozenbed maken. Rozen op stam zijn onder andere in een pot ontzettend mooi.
Filter beginletter van Latijnse naam
Op dit moment hebben we hier helaas geen aanbod van.

Rozen in geuren en kleuren

Rozen zijn populaire tuinplanten, vooral vanwege de uitbundige bloei met elegante bloemen, maar ook vanwege de heerlijke geur die veel soorten verspreiden. Deze planten geven uw tuin een klassieke en romantische uitstraling. De diversiteit aan rozen is groot. Niet alleen wat betreft bloemkleuren, maar ook wat betreft de vormen, bloei- en groeiwijzen waarin rozen leverbaar zijn. U kunt kiezen uit klimrozen, heesterrozen, bodembedekkende rozen en stamrozen. Daarnaast zijn de rozen in een aantal groepen in te delen, waarbij sommige rozen in meer dan één groep voorkomen. Wij zetten alle vormen en groepen graag even voor u op een rijtje.

Klimrozen

Klimrozen maken lange, flexibele scheuten en zijn hierdoor zeer geschikt om verticale oppervlakken, zoals muren en hekken, te bedekken. Deze klimplanten hebben hierbij wel een groeisteun nodig. Sommige soorten hebben zo'n grote groeikracht dat zij met hun lange, buigzame scheuten zeer geschikt zijn voor het begroeien van bogen en pergola's. De verscheidenheid aan klimrozen is groot. U kunt kiezen uit grootbloemige, kleinbloemige en doorbloeiende, rambler-, tros- en historische klimrozen en klimrozen met een ADR-keurmerk. 

Planta
Planta
Planta
Planta

Heesterrozen

Met een heesterroos geeft u uw tuin per definitie de hele zomer kleur, want alle heesterrozen zijn doorbloeiend. De meeste soorten bloeien zelfs tot en met oktober. In het uiterlijk vertoon zit een grote verscheidenheid, want heesterrozen kunnen grote, op zichzelf staande bloemen hebben, maar ook kleine bloemen die in grote trossen zijn verzameld. Heesterrozen hebben een opgaande, veelal brede groeiwijze, waardoor u deze rozen op verschillende manieren kunt toepassen: als solitaire struik, in een groep of zelfs als haag. Sommige soorten blijven laag en zijn hierdoor zeer geschikt als bodembedekker. Andere soorten kunnen juist zelfs tot ruim 2 meter hoog worden.

Planta
Planta
Planta
Planta

Bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen zijn laagblijvende heesterrozen waarmee gemakkelijk een grote oppervlakte kan worden bedekt. De bladeren van deze rozen zitten dicht op elkaar, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Bodembedekkende rozen staan bekend om hun rijke bloei. In de zomermaanden geven zij uw tuin volop kleur.

Planta
Planta
Planta
Planta

Stamrozen

Een stamroos is een gestileerde vorm waarbij een roos op een stam is geënt. Op deze manier krijgen rijkbloeiende rozen met hun elegante bloemen een formele uitstraling. U kunt uw border een extra dimensie geven door de stamroos in de vollegrond te planten, maar een stamroos in een fraaie pot misstaat ook niet. Stamrozen zijn in verschillende stamhoogtes leverbaar. 

Planta
Planta
Planta
Planta

Grootbloemige rozen

De groep grootbloemige rozen bestaat niet uit alle rozen met grote bloemen, maar slechts uit de zogenaamde Theehybriden en de Grandiflorabloemen. Deze rozen worden gekenmerkt door grote, gevulde bloemen die doorgaans een sterke geur verspreiden. Meestal staat op 1 bloemsteel één bloem, waardoor grootbloemige rozen graag als snijbloem gebruikt worden. De rozen bloeien de hele zomer door, vaak zelfs tot en met oktober. Afhankelijk van het soort varieert de hoogte van grootbloemige rozen tussen de 70 en 150cm. U kunt deze rozen toepassen als solitaire struik of in kleine groepen.

Planta
Planta
Planta
Planta

Kleinbloemige rozen

Het heeft weinig uitleg nodig dat de groep kleinbloemige rozen gekenmerkt wordt door kleine bloemen. Kleinbloemige rozen zijn rijkbloeiende planten waarvan de bloemen in trossen zijn gegroepeerd. Niet alle soorten zijn doorbloeiend. Sommige soorten bloeien slechts één keer in het jaar en dan slechts voor een korte periode. De overvloed aan bloemen maakt echter veel goed. Kleinbloemige rozen zijn in alle vormen leverbaar.

Planta
Planta
Planta
Planta

Trosrozen

Trosrozen zijn doorbloeiende rozen waarvan een groot aantal bloemen in grote trossen bij elkaar staan. U kunt de hele zomer en het eerste gedeelte van de herfst van de bloempracht genieten. Afhankelijk van de soort varieert de grootte van de bloem van klein tot groot. Laagblijvende trosrozen zijn zeer geschikt als bodembedekker. Hogere trosrozen staan fraai als ze in kleine groepen worden geplant, maar kunnen ook goed solitair neergezet worden. 

Planta
Planta
Planta
Planta

Ramblerrozen

Ramblerrozen worden gekenmerkt door een zeer grote groeikracht. Deze klimrozen maken lange, flexibele takken die gemakkelijk te leiden zijn langs bijvoorbeeld een muur, pergola, hekwerk of boog. U kunt deze rozen ook als bodembedekker toepassen of in bomen laten groeien. Ramblers staan namelijk bekend als boomklimrozen. Veel ramblerrozen kunnen tot wel 4 meter hoog worden en sommige soorten worden zelfs nog hoger. Deze klimrozen hebben een korte bloeiperiode in juni, maar de grote bloemenzee maakt dit meer dan goed.

Planta
Planta
Planta
Planta

Wilde rozen

Wilde rozen worden gekenmerkt door hun opvallende zaaddozen: de rozenbottels. Deze gekleurde bottels geven de rozen in het najaar een fraai accent. Alle wilde rozen zijn struikvormige planten die in vergelijking met andere rozen minder eisen stellen aan de groeiplaats en veel beter bestand zijn tegen de wind. Daarnaast hebben wilde rozen een natuurlijke uitstraling. Deze planten worden vaak toegepast als haagplant of als solitaire heester. Ook in kleine groepen misstaan wilde rozen niet. 

Planta
Planta
Planta
Planta

Doorbloeiende rozen

Als u van bloemen houdt, zijn doorbloeiende rozen interessant voor u. Deze rozen hebben een lange bloeiperiode. De meeste doorbloeiende rozen bloeien vanaf juni tot en met oktober. De hele zomer tot in het begin van de herfst kunt u volop genieten van de elegante bloemen. Sommige doorbloeiende rozen lassen een kleine pauze in om vervolgens weer hun bloemenzee te tonen. Doorbloeiende rozen zijn in alle vormen leverbaar: als klimrozen, heesterrozen, bodembedekkende rozen en als stamrozen.

Planta
Planta
Planta
Planta

Historische rozen

Historische rozen hebben een geschiedenis vóór 1867. In dat jaar ontstond de eerste kruising tussen Chinese en Europese rozen: de zogenaamde theehybriden. De historische rozen zijn oude rozen waarvan sommige soorten, vooral wilde rozen, zelfs honderden tot duizenden jaren oud zijn. Veel oude Europese rozen hebben mooie, gevulde bloemen.

Planta
Planta
Planta
Planta

Nostalgische rozen

Nostalgische rozen worden gekenmerkt door mooie, gevulde bloemen met veel bloembladeren. De meeste nostalgische rozen hebben een klassieke rozenvorm en zijn hierdoor het toonbeeld van een romantische uitstraling. Deze rozen bloeien uitbundig en verspreiden vaak een heerlijke geur. U kunt nostalgische rozen toepassen als haagplant of als solitaire heester. U kunt nostalgische rozen ook uitstekend in kleine groepen aanplanten.

Planta
Planta
Planta
Planta

Rozen met ADR-keurmerk

Rozen met het ADR-keurmerk (Anerkannte Deutsche Rosen) zijn erkende TOP-rozen. De Duitse bond voor boomkwekers hebben deze rozen onder verschillende groeicondities en zonder de toepassing van bestrijdingsmiddelen getest op onder andere de gezondheid, winterhardheid, bloei en geur. De rozen die het keurmerk mogen dragen zijn ontzettend gezonde rozen die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen.

Planta
Planta
Planta
Planta
Een gezonde roos is een roos die op de juiste plek staat, goed wordt onderhouden en waarvan de groeicondities optimaal zijn. U kunt deze groeicondities vanaf de start beïnvloeden door uw rozen aan te planten met DCM Vivimus Universeel. DCM Vivimus is een universele aanplantgrond voor de aanplant in de vollegrond. Dit product bestaat uit hoogwaardige organische materialen die een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de structuur en het vochtleverende vermogen van de bodem. Daarnaast stimuleert DCM Vivimus het bodemleven die ervoor zorgen dat het organische materiaal in de bodem wordt omgezet in voedingstoffen die door de wortels van de planten opgenomen kunnen worden.

Groeiplaats van de roos

Rozen zijn zonaanbidders en planten die veel zonuren op de dag krijgen, zullen rijker bloeien. Op het warmste moment van de dag verlangen rozen echter lichte schaduw of gefilterd zonlicht om verbranding van de bladeren en de bloemen te voorkomen. Een aantal soorten verdraagt een halfschaduwrijke groeiplaats en deze soorten zijn zeer geschikt voor verticale oppervlakken die gericht zijn op het oosten of het noorden. De meeste rozen zijn niet bestand tegen groeiplaatsen die vol op de wind staan. Een plek waar de planten droog worden geblazen heeft echter wel de voorkeur. Op deze plekken is een roos veel minder vatbaar voor ziekten en plagen. Wilde rozen verdragen een droge standplaats, maar de beste groeiplaats voor een roos is een (licht)vochtige, goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat het overtollige water vrij snel de grond in kan zakken, zodat de planten niet te nat worden en wortelrot wordt voorkomen. U kunt organisch materiaal in de bodem verwerken om de structuur van de bodem te verbeteren en het vochtleverende vermogen te vergroten.

Aanplanten van rozen

Rozen zijn het hele jaar in pot leverbaar en in het vollegrondseizoen (begin november tot en met half april*) leveren wij rozen ook met een blote wortel (wortelgoed). Het is belangrijk dat de wortels van wortelgoedproducten niet uitdrogen. Deze rozen worden in zakken verpakt, zodat u ze voor het transport kunt beschermen tegen de wind en de zon. Leg de wortelgoedrozen voordat u gaat planten eerst een poos volledig in het water, zodat de wortels zich helemaal vol kunnen zuigen. U kunt de planten gerust 6 tot 12 uur laten liggen. Knip vervolgens de uiteinden van de wortels een klein stukje terug. Lange wortels kunt u zelfs zo ver terugknippen dat u nog 25cm van de wortellengte overhoudt. Rozen in pot kunt u het beste eerst met water verzadigen. Als het water aan de onderzijde van de pot uitstroomt, heeft u voldoende water gegeven.

* afhankelijk van de weersomstandigheden
 

  • Graaf het plantgat. Voor rozen in pot moet het gat ongeveer 2 x breder dan de breedte van de kluit en 1,5 x dieper dan de hoogte van de kluit zijn. Voor rozen met een blote wortel moet het gat ook ongeveer 1,5 x dieper zijn dan de hoogte van de wortels gemeten vanaf 5cm boven de veredeling. Het gat moet daarnaast breed genoeg zijn om de wortels netjes te kunnen uitspreiden.
  • Meng de DCM Vivimus Universeel 1:1 tot 2:1 goed door een deel van de uitgegraven grond, afhankelijk van de kwaliteit van de bodem.
  • Vul het plantgat met het mengsel DCM Vivimus Universeel/uitgegraven grond, totdat de diepte van het plantgat gelijk is aan de hoogte van de kluit of de wortels van wortelgoedrozen tot 5cm boven de veredeling.
  • Plaats de roos in het plantgat. Wees hierbij overtuigd dat de plant niet te diep staat: bij rozen in pot moet de bovenkant van de kluit gelijk zijn met het maaiveld. Bij wortelgoedrozen moet de veredeling ongeveer 5cm onder het maaiveld komen.
  • Vul het plantgat met de rest van het mengsel DCM Vivimus Universeel/uitgegraven grond.
  • Druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Het beste kunt u met de voet aandrukken waarbij de tenen van uw voet richting de kluit wijzen.
  • Geef na het aanplanten veel water, zodat de overtollige lucht verdwijnt en het contact tussen de grond en de kluit optimaal wordt.
  • Watergeven: geef rozen in het eerste jaar na aanplant regelmatig voldoende water. Rozen wortelen diep en vragen hierdoor veel minder extra water dan andere tuinplanten. Toch is het raadzaam om rozen in langdurige droge en warme perioden om de paar dagen voldoende water te geven. Giet het water direct op de grond en voorkom zoveel als mogelijk dat de bladeren nat worden om schimmelaantasting te voorkomen.
  • Bemesten: geef rozen 2x per jaar extra voedingstoffen om uw plant mooi en vitaal te houden. Ons advies is om DCM Meststof voor Rozen & Bloemen te gebruiken. Deze meststof bevat magnesium dat voor een rijke, mooie en langdurige bloei zorgt. Het product is geschikt voor rozen in de vollegrond en in pot.
  • Winterbescherming: rozen lopen het risico in de wintermaanden te bevriezen. Zorg ervoor dat de veredeling van de rozen niet bevriest door een heuveltje grond afgedekt met bijvoorbeeld takken en bladeren rondom de voet van de roos aan te brengen (aanaarden). Bij stamrozen moet de ent beschermd worden, bijvoorbeeld door de kroon in te pakken met een beschermhoes
  • Snoeien einde voorjaar/begin voorjaar (maart): snoei rozen aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar in een vorstvrije periode. Doormiddel van snoei stimuleert u de groei van nieuwe scheuten en bloemknoppen. Daarnaast zorgt u ervoor dat het zonlicht diep in de plant kan reiken en de plant luchtig wordt, zodat de nieuwe bladeren wat makkelijker droog kunnen blazen. Snoei allereerst de wilde scheuten en zwakke en dode takken uit de roos. Knip hierbij altijd de takken schuin af en boven een gezonde knop die naar buiten is gericht of zo dicht mogelijk boven een groene vertakking.
    • klimrozen: kies een aantal hoofdtakken. Jaarlijks knipt u alle zijtakken van deze hoofdtakken terug tot 3 tot 8cm van de hoofdtak af. U kunt in de loop van de jaren hoofdtakken verjongen door ze tot 15cm boven de grond of vertakking terug te knippen.
    • Ramblerrozen: ramblers hoeven in het algemeen alleen gesnoeid te worden als ze te groot worden. U kunt deze rozen verder het beste met rust laten.
    • Doorbloeiende heesterrozen: snoei ongeveer 1/3 van de sterke hoofdtakken af en ongeveer 2/3 van de zwakkere hoofdtakken. Doorbloeiende heesterrozen kunt u om de paar jaar verjongen door de plant tot 10 à 15cm boven de grond terug te knippen.
    • Éénmaalbloeiende heesterrozen: om de paar jaar de plant verjongen door de roos tot 10 à 15cm boven de grond terug te knippen. 
    • Stamrozen: jaarlijks tot 10 à 20cm boven de veredeling terugknippen.
    • Grootbloemige en trosrozen: jaarlijks tot 10 à 20cm boven de grond terugknippen.
  • Snoeien in de zomer: u kunt de (her)bloei van doorbloeiende en herbloeiende rozen stimuleren door uitgebloeide bloemen weg te knippen. Doe dit boven het eerste vijfblad onder de uitgebloeide bloem. Het vijfblad is de eerste tak waar vijf bladeren aanzitten. Uitgebloeide bloemen van éénmaalbloeiende rozen hoeft u niet weg te knippen, zodat deze rozen mooie rozenbottels kunnen maken. Daarnaast kunt u eind juli vormsnoei toepassen als u de roos te groot vindt, als u de vorm niet mooi vindt of de roos gebreken vertoont bijvoorbeeld als gevolg van bladschimmels en andere ziekten. U kunt dan gerust 1/3 van de takken wegknippen. Tot slot kunt u in de zomermaanden ook de wilde scheuten wegknippen die mogelijk uit de veredeling groeien.