Elaeagnus ebbingei 'Compacta' Quick Hedge Haagelement 100cm lang x 180cm hoog

Olijfwilg, Zilverbes
Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg) is een wintergroen soort met een opgaande groeiwijze. De 'Compacta' groeit iets compacter dan de "gewone" Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg is zeer windbestendig en gedijt bovendien uitstekend op een zoute bodem die blootgesteld wordt aan de zoute zeewind. Dit maakt de 'Compacta' een populair soort in de kustgebieden. De glimmende bovenkant van de bladeren is grijsgroen en dat geeft een mooi contrast met de doffe grijswitte onderkant. Als u de olijfwilg niet te vaak snoeit, kan de plant in de nazomer heerlijk geurende, kleine, witte bloemen ontwikkelen. De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' verdraagt snoei uitermate goed. Hierdoor is de 'Compacta' in een aantal verschillende vormen toe te passen; als heester, haagplant, snoeivorm (bolvorm), bolvorm op stam en als leiboom.  Lees meer
  • aantal per strekkende meter: 1
  • Bloeitijd: september, oktober, november
  • Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zavelgrond, goede tuingrond
  • ionicons-v5-q
    Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
  • Alle info en specificaties
Totaal €255,00
Levertijd 5-10 werkdagen toon beschikbaarheid
Voorraad
310
Levertijd 5-10 werkdagen
Latijnse naam:Elaeagnus ebbingei 'Compacta'
Wind: beschut, windbestendig, zeer beschut, zeewindbestendig, normaal, matige zeewindbestendig
Bloemkleur: wit
Bloeitijd: september, oktober, november
Sierwaarde: blad
Grondsoort: leemgrond, lichte kleigrond, lössgrond, zandgrond, zavelgrond, goede tuingrond
Bladkleur: grijsgroen
Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Bodemvochtigheid: droog, lichtvochtig
Lichtsituatie: halfschaduw, zon
Hoogte volwassen plant: 200 - 300 cm
Bijzondere kenmerken: doorns, stekels en/of gestekeld blad, geurende bloemen
Wintergroen: ja
PH bodem: neutraal
Haag: Kant & Klaar Haag
Hekwerk?: Ja
aantal per strekkende meter: 1
Haagmerk: Quick Hedge haagelement

Ga direct naar:

 

Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg)

Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg) is een wintergroen soort met een opgaande groeiwijze. De 'Compacta' groeit iets compacter dan de "gewone" Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg is zeer windbestendig en gedijt bovendien uitstekend op een zoute bodem die blootgesteld wordt aan de zoute zeewind. Dit maakt de 'Compacta' een populair soort in de kustgebieden. De glimmende bovenkant van de bladeren is grijsgroen en dat geeft een mooi contrast met de doffe grijswitte onderkant. Als u de olijfwilg niet te vaak snoeit, kan de plant in de nazomer heerlijk geurende, kleine, witte bloemen ontwikkelen. De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' verdraagt snoei uitermate goed. Hierdoor is de 'Compacta' in een aantal verschillende vormen toe te passen. Als haagplant is de soort enorm populair. Met behulp van losse haagplanten kunt u zelf een fraaie haag creëren. Als gevolg van snoei, zullen de planten mooi in elkaar groeien en een haag gaan vormen. Wilt u hier niet op wachten? Kies in dat geval voor de Kant & Klare Haagoplossingen. De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' is daarnaast uitstekend als solitaire heester of als snoeivorm (bolvorm) toe te passen. De soort wordt ook in een aantal boomvormen gekweekt. De leivorm is het populairst. In deze vorm kunt u met de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' privacy in uw tuin creëren of juist de omgeving maskeren. U kunt de olijfwilg ook als bolvorm op stam of als meerstam aanplanten.

 

Planteigenschappen van de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg)

Het grootste verschil tussen de "gewone" Elaeagnus ebbingei en de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' is de groeiwijze. Zoals de naam al suggereert, groeit de 'Compacta' wat compacter. De Elaeagnus ebbingei heeft nog wel eens een aantal uitschieters, maar bij de 'Compacta' treft u deze uitschieters niet aan.

Voor de rest zijn de Elaeagnus ebbigei en de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' vergelijkbaar. Beide soorten hebben bladeren met een donkere grijsgroene bovenkant en een lichte grijswitte onderkant. Ondanks dat de olijfwilg een wintergroen soort is, kan de plant tijdens een strenge winter wel flink gaan ruien. In het voorjaar herstelt de olijfwilg zich hier weer van door de groei van nieuwe bladeren. Uiteindelijk zal de plant weer zichtdicht worden. Als u de olijfwilg alleen in het najaar na de bloeiperiode snoeit, zal de plant in de nazomer met kleine, witte bloemen bloeien die vooral zullen opvallen door de heerlijke geur die ze verspreiden. Na de bloeiperiode verschijnen rode bessen waarvan jam gemaakt kan worden.

De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' is uitstekend te snoeien. De soort heeft een groot herstelvermogen, waardoor de olijfwilg na een snoeibeurt goed dichtgroeit. Door deze eigenschap is de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' in een groot aantal vormen leverbaar. Uiteraard kunt u de plant als heester toepassen, maar denk ook aan de verschillende snoeivormen en leivormen die beschikbaar zijn. 

 

Groeiplaats van de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg)

De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' is een populair soort in de kustgebieden, omdat de soort een zoute bodem goed kan verdragen en goed bestand is tegen de zoute zeewind. Deze windbestendigheid maakt de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' bovendien een zeer geschikt soort voor op dakterrassen en balkons. Zorg er wel voor dat de olijfwilg op een zonnige tot halfschaduwrijke plek komt te staan. Een standplaats met teveel schaduw is niet geschikt. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem het water goed kan doorlaten. De Elaeagnus ebbingei 'Compacta' verdraagt geen natte bodem.

 

Plant uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg) met DCM Vivimus Universeel

Geef uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' een goede start door de plant aan te planten met behulp van DCM Vivimus Universeel. Deze universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus Universeel ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Bovendien wordt het bodemleven gestimuleerd en dat is bevorderlijk voor de bodemstructuur en het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen.

 

Hoe kunt u het beste uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg) aanplanten?

Elaeagnus ebbingei 'Compacta' kan prima als heester aangeplant worden. Daarnaast kunt u de soort als haag toepassen. Doorgaans is de 'Compacta' zowel leverbaar als losse haagplant als kant & klare haagsysteem. Tot slot is de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' leverbaar in verschillende boomvormen: bolvorm op stam en leiboom. Voor het beste resultaat en afhankelijk van de toepassing kunt u de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' het beste volgens één van de onderstaande plantinstructies aanplanten.

 

Onderhoud van uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' (olijfwilg)

  • Bemesting: In DCM Vivimus Universele aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
  • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u uw Elaeagnus ebbingei 'Compacta' water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Soms bestaat de kluit uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken. Let er wel op dat een olijfwilg niet van natte voeten houdt. De grond mag niet te lang te nat blijven.
    • Eerste weken na aanplant: planten hebben voldoende water nodig voor de stimulatie van wortelgroei. Afhankelijk van het weer is extra watergift nodig.
    • Voorjaar en zomer van het plantjaar: zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen: in droge perioden minimaal 1 x per week en bij hoge temperaturen  zelfs 3 tot 4 x per week. U kunt het beste in de ochtend water geven, zodat de planten de verdamping overdag  kunnen compenseren.
    • Najaar en winter van het plantjaar: in deze periode staat de bodemactiviteit op een laag pitje. De planten zullen in deze periode nauwelijks groeien. Aangezien de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' een groenblijvende plantensoort is, verdampen de planten in de wintermaanden echter wel wat vocht. In droge, vorstvrije perioden hebben de planten zo nu en dan een extra watergift nodig om niet uit te drogen.
    • Na het plantjaar: gedurende het hele jaar zijn extra watergiften alleen nodig in droge perioden en perioden met hoge temperaturen.
  • Snoeien: ons advies is om de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' in het eerste jaar zo min mogelijk te snoeien. Wilt u toch de groei wat stimuleren, dan snoeit u alleen de toppen van de plant een klein stukje terug. Olijfwilgen kunt u het beste in november na de bloei snoeien. Als u een snoeivorm heeft en u wilt het element strak houden, kunt u de Elaeagnus ebbingei 'Compacta' ook van het voorjaar nog een keer snoeien. De beste periode is in mei als geen sprake meer is van nachtvorst. Als u de planten eerder snoeit, is de kans op vorstschade groter. Bij 2 x per jaar snoeien kunnen echter geen bloemen en bessen worden gevormd.

 

Aandachtspunten voor Elaeagnus ebbingei 'Compacta'

Bladluis en roetdauw: bladluizen voeden zich onder andere met de sappen uit de bladeren van de Elaeagnus ebbingei 'Compacta'. Deze sappen bevatten suikers. Een deel van deze suikers wordt door de bladluis afgescheiden in een wit, kleverig residu dat honingdauw wordt genoemd. Honingdauw is aanlokkelijk voor een zwarte schimmel die bekend staat als roetdauw. Roetdauw vormt een zwarte laag over de honingdauw. De schimmel is niet schadelijk voor de bladeren, maar tast wel het uiterlijk vertoon van de plant aan.

In tegenstelling tot de roetdauw zijn bladluizen goed te bestrijden. Bovendien kunt u met het tijdig bestrijden van de bladluizen aantasting door roetdauw voorkomen. Bekijk onze bestrijdingsmiddelen tegen luizen.

 

Schildluis: net als de bladluis doet de schildluis zich ook tegoed aan de sappen in de bladeren van onder andere de Elaeagnus ebbingei 'Compacta'. Dit doet de schildluis aan de onderzijde van de bladeren. Zoals de naam al aangeeft, heeft de schildluis een hoornachtig schild. Bovendien verplaatst de schildluis zich nauwelijks. Hierdoor krijgen bestrijdingsmiddelen geen vat op deze dieren.