Verfijn uw keuze
Kies uw maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wintergroen?
Haagmerk
Haagtype
Geen filter opties gevonden
Bladkleur
Bijzondere kenmerken
Ecologische waarde
Inheems
Licht
Grondsoort
  • + Toon meer
  • - Toon minder
PH-bodem
Bodemvochtigheid
Wind
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Wis (0)

Beuk en haagbeuk

(61 / 3 soorten)
Planta
De beuk (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) zijn populaire bladverliezende haagplanten. Beide soorten zijn inheems en gedijen zeer goed in Nederland. De beuk heeft glimmende bladeren met een golvende, gladde rand en staat het liefst op goed gedraineerde gronden. De haagbeuk heeft een dubbelgezaagde bladrand en stelt weinig eisen aan zijn standplaats.
Filter beginletter van Latijnse naam
Alle maten tonen Sluiten
Populair
Fagus sylvatica
Fagus sylvatica
Groene beuk
Fagus sylvatica (groene beuk) is een inheemse, bladverliezende soort die zijn verdorde bladeren vasthoudt, totdat de nieuwe bladeren in het voorjaar ontluiken. Door deze eigenschap wordt de Fagus sylvatica vaak toegepast in hagen. De groene beuk is echter ook uitermate geschikt als snoeivorm, leiboom en uiteraard in zijn oorspronkelijke opgaande vorm, waarin de boom tot wel 30 meter hoog kan worden.
  • Wintergroen: nee
  • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
  • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Moment geduld a.u.b.
Alle maten tonen Sluiten
Populair
Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Rode beuk
Fagus sylvatica 'Atropunicea' (rode beuk) is de rode variant van de inheemse beuk. Net als de groene beuk is Fagus sylvatica 'Atropunicea' een bladverliezende soort die zijn verdorde bladeren vasthoudt, totdat de nieuwe bladeren in het voorjaar ontluiken. Door deze eigenschap wordt de Fagus sylvatica 'Atropunicea' vaak toegepast in hagen en gecombineerd met Fagus sylvatica. De rode beuk is echter ook uitermate geschikt als snoeivorm, leiboom en als opgaande boom.
  • Wintergroen: nee
  • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
  • Winterhardheid: zone 6 (-23,3°C tot -17,8°C)
Moment geduld a.u.b.

Heeft u een vraag?

Lukt het allemaal, of heeft u een vraag? Wij helpen u graag!
Stel hier uw vraag
Alle maten tonen Sluiten
Carpinus betulus
Carpinus betulus
Haagbeuk
Verwar de haagbeuk niet met de beuk (of de beukenhaag). De haagbeuk is een dichtvertakkende boom tot circa 15 m hoogte, maar wordt omdat hij goed tegen snoei kan ook vaak als haag gebruikt. U heeft dan een haagbeukenhaag. De haagbeuk heeft groen blad, dat in de herfst via donkergeel verkleurt naar dof bruin. Door elk jaar te snoeien blijven deze bruine bladeren tot in de winter hangen. In het voorjaar loopt de haagbeuk weer vroeg uit. De haagbeuk kan op elke grond geplant worden, maar verdraagt geen gesloten verharding. Niet snoeien in het vroege voorjaar.
  • Wintergroen: nee
  • Lichtsituatie: halfschaduw, schaduw, zon
  • Winterhardheid: zone 5 (-28,8°C tot -23,4°C)
Moment geduld a.u.b.
 

De beuk (Fagus sylvatica) en de haagbeuk (Carpinus betulus) zijn populaire bladverliezende haagplanten. Beide soorten zijn inheems en gedijen zeer goed in Nederland. De beuk heeft glimmende bladeren met een golvende, gladde rand en staat het liefst op goed gedraineerde gronden. De haagbeuk heeft een dubbelgezaagde bladrand en stelt weinig eisen aan zijn standplaats.

Ga direct naar:

 

Planteigenschappen van de beuk en de haagbeuk

We maken onderscheid in een beukenhaag (haag van Fagus sylvatica) en een haagbeukenhaag (haag van Carpinus betulus). Beide soorten zijn zeer geschikt voor vormsnoei, waardoor u van beuk en haagbeuk mooie, strakke hagen kunt maken.

De beuk is erg populair door de eigenschap zijn verdorde blad tot en met het voorjaar, tot het moment dat het nieuwe blad aan de planten groeit, vast te houden. Voorwaarde hiervoor is wel dat de planten niet teveel op de wind staan. Bij veel wind worden de planten in het najaar kaal, maar op een redelijk beschutte standplaats zorgt de beuk ook in de wintermaanden voor privacy. De planten hebben fraaie, glimmende bladeren met een golvende, behaarde bladrand. Beukennootjes zult u in een beukenhaag echter niet aantreffen. Als gevolg van snoei heeft de plant geen gelegenheid om vruchten te vormen. Met een groeisnelheid van ongeveer 30 tot 35cm per jaar groeit de plant vrij snel. 

De haagbeuk lijkt enigszins op de beuk. De bladeren zijn echter doffer van kleur en hebben een dubbelgezaagde bladrand. In het najaar verliest de haagbeuk zijn blad, waardoor u in de wintermaanden een doorzichtige haag heeft. Des te mooier is het voorjaar als het frisse groen weer aan de planten groeit en mooi lichtgroen van kleur is. In de loop van het groeiseizoen worden de bladeren donkerder van kleur. Met een groeisnelheid van ongeveer 40cm per jaar groeit de haagbeuk nog iets sneller dan de beuk.

 

Groeiplaats van de beuk en de haagbeuk

De beuk (Fagus sylvatica) groeit het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Voor een schaduwrijke plek is een beukenhaag niet geschikt. De plant groeit goed op goed gedraineerde droge tot lichtvochtige gronden. Een beukenhaag is een zeer geschikt soort voor bijvoorbeeld zanderige gronden.

De haagbeuk (Carpinus betulus) groeit op zowel zonnige als schaduwrijke plaatsen. Bovendien kunt u de haagbeuk ook nog eens op een droge tot een natte bodem zetten. Tegen dit licht is een haagbeuk zeer geschikt voor de kleigronden.

 

Plant uw beukenhaag of uw haagbeukenhaag met DCM Vivimus Universeel

Beuken en haagbeuken zijn haagplanten waarvan de vraag naar wortelgoed, planten met blote wortel (leverbaar vanaf begin november tot begin april) erg groot is. Wij adviseren in de regel om bij het aanplanten van nieuwe beplanting gebruik te maken van DCM Vivimus Universeel. Voor producten die met een blote wortel worden geleverd kan de toepassing van DCM Vivimus doorslaggevend zijn voor het aanslaan van de planten. DCM Vivimus is een universele organische bodemverbeteraar voor de aanplant in de volle grond. Het product bestaat uit hoogwaardige natuurlijke grondstoffen. Met de toepassing van DCM Vivimus ontstaat een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen. Deze eigenschappen stimuleren de inworteling van nieuwe beplanting. Daarnaast wordt het bodemleven gestimuleerd. Het bodemleven is niet alleen belangrijk voor het omzetten van organische stoffen in voedingsstoffen die door de wortels worden opgenomen, maar ook voor de verbetering van de bodemstructuur.

 

Aandachtspunten voor beuken en haagbeuken met een blote wortel (wortelgoed)

Producten met een blote wortel (wortelgoed) zijn in het najaar interessant voor het creëren van een haag. Deze producten dienen echter wel met extra zorg en aandacht verwerkt te worden. De wortels van de planten worden niet beschermd door een kluit en zijn daardoor kwetsbaar voor uitdroging. Het uitdrogen van wortels is een onomkeerbaar proces: de plant zal dan niet meer instaat zijn om via de uitgedroogde wortels water en voedingstoffen op te kunnen nemen. 

Met de onderstaande (voorzorgs)maatregelen kunt het aanplanten van wortelgoedproducten tot een succes maken:

  • Haal het wortelgoed op de afgesproken leverdatum op. Wij zorgen ervoor dat het wortelgoed zo laat mogelijk voor de leverdatum bij de kweker wordt besteld, zodat de planten van rooien tot planten zo kort mogelijk boven de grond staan.
  • Vervoer de planten in een zak of dek ze af met een zeil op de aanhanger. Als gevolg van rijwind drogen wortels van wortelgoedproducten binnen een mum van tijd uit. Zorg ervoor dat rijwind geen vat op de wortels kan krijgen door de planten tijdens het transport goed af te dekken.
  • Zet de planten zo snel als mogelijk in de grond. Wacht niet te lang met planten van wortelgoedproducten. Hoe langer de planten boven de grond staan, hoe groter de kans op uitdroging van de wortels is. Ben u niet in de gelegenheid om direct te planten, laat het wortelgoed niet buiten liggen. Zet de planten in een schuur of een garage, het liefst met de wortels in een zak.
  • Spoel de wortels niet af met water om te voorkomen dat belangrijke schimmels van de wortels worden afgespoeld. De meeste planten leven via hun wortels samen met schimmels. Deze vorm van symbiose wordt mycorrhiza genoemd. In ruil voor mineralen staan planten hun suikers aan schimmels af. Beuken hebben een hele sterke mycorrhiza waarbij schimmeldraden en wortelharen met elkaar verweven raken. Het afspoelen van de schimmels kan ervoor zorgen dat de planten kwetsbaarder worden voor omgevingsfactoren, zoals ziekten en droogte. 
  • Stel de planten tijdens de aanplant niet bloot aan de wind. Als u een groot aantal planten gaat aanplanten, zorg ervoor dat de planten waar u nog niet aan toe bent gekomen beschermd worden tegen de weersinvloeden. Dit kunt u eenvoudig doen door een zeil over de planten heen te leggen.
  • Geef in de eerste jaren na aanplant in droge perioden goed water. Wortels van wortelgoedproducten hebben een aantal jaren de tijd nodig om het wortelgestel te ontwikkelen. De eerste jaren na aanplant zijn de wortels nog niet in staat om in droge perioden het water uit diepere lagen aan te trekken. Om deze reden is het van groot belang om in droge perioden goed water te geven. De grond moet verzadigd worden met water, zodat de wortels de gelegenheid krijgen om het water op te kunnen nemen.

 

Hoe kunt u het beste uw beukenhaag of haagbeukenhaag aanplanten?

Beuken en haagbeuken worden vanaf begin november tot begin april geleverd met een blote wortel (wortelgoed) en met een (draad)kluit aangeboden. Jaarrond zijn de planten leverbaar in pot. Wanneer u heeft gekozen voor planten in pot zorgt u ervoor dat de kluiten van de planten van tevoren verzadigd zijn met water door de planten nog in de pot water te geven. Als het water aan de onderkant van de pot eruit stroomt, indiceert het dat u voldoende water heeft gegeven. U merkt bij het optillen dat de plant (nog in pot) een stuk zwaarder aanvoelt. Wortelgoed en planten met een kluit of een draadkluit geeft u water nadat de planten zijn aangeplant en de grond goed is aangedrukt. Let op! Vul het plantgat niet met water om te voorkomen dat de grond dichtslaat.

  • U begint met het graven van een sleuf op de plek waar u de (haag)beukhaag wilt planten. Zorg ervoor dat de diepte van deze sleuf ongeveer 2x de hoogte van de kluit is en dat de breedte van de sleuf ongeveer 1,5x de breedte van de kluit is. 
  • Vermeng de DCM Vivimus Universeel met de grond uit de plantgeul in de verhouding 1:1 tot 1:2 (afhankelijk van de bodemkwaliteit). Ons advies is om tenminste 1 zak DCM Vivimus Universeel per strekkende meter (haag)beukhaag toe te passen.
  • Vul de plantgeul met een deel van het mengsel, totdat de diepte van de geul gelijk is aan de hoogte van de kluit.
  • Span een draad op de plek waarlangs u de (haag)beukhaag wilt hebben. Dit is een goed hulpmiddel om de haag in een rechte lijn te planten.
  • Bepaal de verdeling van de planten langs de plantgeul. Dit doet u door de planten haaks naast de plantgeul te leggen. Waar nodig kunt u nog schuiven in de verdeling.
  • Zet de planten 1 voor 1 in de plantgeul met de stam tegen het lijntje. Als u planten met een draadkluit heeft aangeschaft, is het belangrijk om het bovenste draad los te knippen, zodat de wortels de ruimte krijgen om te groeien. Het is niet persé nodig om het draad volledig te verwijderen. De jute doeken zullen volledig verteren. Dit geldt niet voor de blauwe acryl draden die in sommige jute doeken worden verwerkt en de witte gaasnetten met elastiek. De planten ondervinden er geen hinder van als u de doeken of netten laat zitten. Let er wel op dat de kluiten niet uit elkaar vallen als u toch besluit om de doeken en de draden te verwijderen.
  • Vul de plantgeul met de rest van het mengsel DCM Vivimus/grond uit het plantgat en druk de grond stevig, maar voorzichtig aan, zodat de kluit goed contact maakt met de grond. Dit kunt u het beste doen door met de voet aan te drukken en de tenen naar de kluit te laten wijzen. Op deze wijze is de kans op beschadiging van de wortels het kleinst.
  • Verzadig tot slot de grond met water.

 

Het onderhoud van uw beukenhaag of haagbeukenhaag

  • Bemesting: in DCM Vivimus aanplantgrond zit voor ongeveer 6 maanden aan voedingsstoffen. Het kan echter geen kwaad om in het jaar van aanplant al met het bijmesten van uw beukenhaag of haagbeukenhaag te beginnen. U kunt hiervoor het beste DCM Siertuinmest of DCM Mix 2 (grootverpakking siertuinmest) gebruiken. Bijmesten doet u 2 x per jaar: bij aanvang van het voorjaar en bij aanvang van de zomer. Houd de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking aan.
  • Watergift: afhankelijk van het moment na aanplant en het weer zult u de planten water moeten geven. Het is belangrijk dat de planten via de wortels het water kunnen opnemen. Het water moet in deze zin wel bij de wortels terecht komen. Met andere woorden: het water moet door de kluit van de plant heen. Als u planten met een (draad)kluit of uit pot heeft geplant, bestaat de kluit soms uit zwaarder materiaal dan de grond waarin de plant wordt gezet. Het water zal dan de makkelijkste route nemen en dat is om de kluit heen. Het water komt dan niet bij de wortels en als gevolg daarvan kan de plant geen of onvoldoende water opnemen, terwijl het lijkt alsof u wel voldoende water heeft gegeven. Wij adviseren om een dijkje rondom de planten te maken, zodat het water rustig de kluit in kan zakken.
    • Eerste weken na aanplant: nieuwe aanplant van (haag)beuk heeft voldoende water nodig voor de stimulatie van wortelgroei. Afhankelijk van het weer is extra watergift nodig.
    • Voorjaar en zomer van het plantjaar: zorg ervoor dat de planten voldoende water krijgen: in droge perioden minimaal 1 x per week en bij hoge temperaturen zelfs 3 tot 4 x per week. U kunt het beste in de ochtend water geven, zodat de planten de verdamping overdag kunnen compenseren.
    • Najaar en winter van het plantjaar: in deze periode worden de bladeren afgesloten. Ze worden bruin en in het geval van de haagbeuk vallen van de plant af. Tijdens de wintermaanden is er geen activiteit in de plant. U hoeft in deze periode geen extra water te geven.
    • Na het plantjaar: gedurende het groeiseizoen zijn extra watergiften alleen nodig in droge perioden en in perioden met hoge temperaturen.
  • Snoeien: ons advies is om de beukenhaag en haagbeukenhaag in het eerste jaar zo min mogelijk te snoeien. Wilt u toch de groei wat stimuleren, dan snoeit u alleen de toppen van de plant een klein stukje terug. Een (haag)beukhaag kunt u het beste 1 tot 2 keer per jaar snoeien. Het beste moment voor de (eerste) snoeibeurt is in mei of juni. In deze maanden is geen kans meer op vorstschade. Mits de omstandigheden te droog zijn, geef na de snoeibeurt wat extra water. Voor het maken van een strakke haag is het raadzaam om in september nog een keer te snoeien.

 

Kies ik voor een beukenhaag of voor een haagbeukenhaag?

De keus voor een beukenhaag (Fagus sylvatica) of een haagbeukenhaag (Carpinus betulus) hangt op de eerste plaats af van de groeiplaats. Beide soorten doen het prima op zonnige tot halfschaduwrijke groeiplaatsen met een goed gedraineerde bodem. Op natte gronden en plekken met veel schaduw blijft alleen de haagbeuk nog over. De beuk is niet bestand tegen natte voeten. Als de groeiomstandigheden geschikt zijn voor de beuk kunt u voor privacy kiezen. Mits de haag niet teveel te lijden heeft van de wind, houdt alleen de beuk in de winter zijn (verdorde) bladeren vast.